Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 16. 09:25

Nem meglepő, hogy meglepetést okozott az Intel

Kedden este, a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra második negyedéves eredményeit az Intel. Az IDC és a Gartner korábbi PC-piaci számai és a júniusban frissített előrejelzés alapján nem okozott meglepetést, hogy a mutatók a várakozásoknál sokkal jobbak lettek.

A PC-piac stabilizálódása és a szerverpiac további erősödése miatt kiváló második negyedévet zárt az Intel. A tegnap közzétett adatok szerint a chipgyártó bevétele 13,8 milliárd dollár volt, ami éves szinten 8 százalékos növekedésnek felel meg, ehhez 3,8 milliárdos üzemi eredmény és 2,8 milliárdos nettó profit társult. Előbbi mutató éves összevetésben 41 százalékot, utóbbi pedig 40 százalékot emelkedett. Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad 64,4 százalék volt, ami kimondottan erősnek számít, a 2008 előtti időkre emlékeztet.

A mobilos részleg csúfította el a számokat

A legnagyobb bevételt a PC-részleg hozza, a 8,7 milliárdos forgalom 6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet. Az Intel szerint a Windows XP támogatásának megszűnése és a fejlett piacokon a vállalati PC-k iránti kereslet erősödése volt a PC-eladások és így a félvezető-eladások első számú mozgatórugója, miközben a lakossági kereslet továbbra is viszonylag nyomott. Brian Krzanich elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elmondta, a cég számításai szerint mintegy 600 millió olyan PC lehet használatban világszerte, amelyek már elmúltak 4 évesek, az elkövetkező időkben ezek lecserélése szükségessé válhat, ami továbbra is nagy piaci lehetőség a PC-gyártók és az Intel számára is.

Brian Krzanich

A most lezárt negyedévben a Gartner és az IDC szerint a PC-eladások nagyjából stagnáltak, az Intel PC-részlege ehhez képest 9 százalékkal több terméket adott el mint egy éve. A desktop szegmensben 8 százalékkal, a notebook szegmensben 9 százalékkal nőttek a szállítások. A szerverrészleg rendkívül erős teljesítményének köszönhetően az Intel processzoreladásai  második negyedéves rekordot döntöttek, vagyis soha ennyi processzort nem adott még el a cég az év ezen időszakában.

A szerverrészleg (Data Center Group) teljesítménye még a PC-s üzletágét is felülmúlta. Az árbevétel éves szinten 19 százalékkal ugrott meg, és ezzel elérte a 3,5 milliárd dollárt, ami történelmi csúcsot jelent a cég történetében. A leszállított termékek száma 12 százalékkal emelkedett. Az Intel szerint a tavasszal bemutatott új Xeon E7 chipek iránt rendkívül erős a kereslet a vállalatok körében, miközben a Xeon E5-ök is jól fogynak, nem csak klasszikus vállalati feladatokra, hanem mérnöki-tudományos és cloud-telepítésekben is.

A nem klasszikus értelemben vett számítógépek (pénztárgépek, automaták, járművek, stb.) számára chipeket gyártó Internet of Things Group forgalma 539 millió dollár volt, ez 24 százalékkal több mint egy éve és új rekord. A mobil üzletág viszont továbbra is szenved, bevétele gyakorlatilag jelképes 51 millió dollár, ami még a tavalyinál is 80 százalékkal alacsonyabb. Ez a részleg a negyedév során több mint egymilliárd dollár üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, de az Intel vezetői kitartanak amellett, hogy pár éven belül nyereségessé tudják tenni ezt az üzletet.

Ősszel jön a Core M, az új Xeon E5 és a SoFIA is

A mobil szegmensben a hátrányát részben a PC-piac felől próbálják meg ledolgozni: a vállalat szerint a Bay Trail generációs chipekre rendkívül olcsó PC-k, notebookok és tabletté alakítható notebookok építhetők, utóbbiak teljesítményben és fogyasztásban is az ARM-alapú konkurencia mellé állíthatók. A cég úgy számol, gyártástechnológiai előnye lehetővé teszi a számára, hogy a Bay Trail chipeket elég olcsón tudja adni, de mégse rontsa le nyereségességét. Krzanich kitart amellett, hogy éves szinten legalább 40 millió Intel-alapú tablet fogyjon, ebből 15 milliót az első két negyedévben már letudott az Intel.

Llama Mountain

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel másik nagy dobásának a 14 nanométeres Core M processzorcsalád ígérkezik, amelyet a Computexen már demózott is. A Core M a vállalat szerint lehetővé teszi olyan tabletek és notebookok piacra dobását a gyártók számára, amelyek az Intel Core processzorcsaládjától elvárt teljesítményt passzív hűtés mellett hozzák. A Computexen a cég be is mutatott egy ilyen prototípust, a 12,5 hüvelykes kijelzővel szerelt Llama Mountain nevű gép vékonyabb mint egy iPad Air, tömege csupán 670 gramm, Windows 8.1-et futtat és egy feltöltéssel állítólag 30 órán át bírja.

A 14 nanométeres átállással kapcsolatban nem szolgált sok új információval a cég: az első termékek sorozatgyártása már zajlik, hogy a rájuk épülő termékek az ünnepi szezonra a boltokban lehessenek. Minden bizonnyal a Core M családba tartoznak ezek a termékek, a klasszikus Core i3/i5/i7 processzorok 14 nanométeres változatai csak 2015 legelején jönnek. Új információ volt ugyanakkor, hogy az Intel már szállítja legközelebbi partnerei számára a Haswell generációs Xeon E5 chipeket és a harmadik negyedév során hivatalosan is el fognak rajtolni ezek a processzorok a Grantley nevű új szerverplatformmal egyetemben.

A negyedik negyedévben érkezik még a SoFIA, az Intel első basebanddel integrált alkalmazásprocesszora, amelyet eleinte a TSMC gyárt - a baseband technológia az Infineon vezeték nélküli kommunikációs részlegének felvásárlásával került az Intelhez, amely a TSMC-vel állt kapcsolatban. Az Intel kifejezett terve azonban, hogy a SoFIA gyártását házon belülre vigye, az elemzői tájékoztatón elhangzottak alapján erre 2015 vége körül kerülhet majd sor. "Ha nem tudjuk a kommunikációt integrálni, szerintem három-négy éven belül a piac legnagyobb szegmenseiből ki leszünk zárva. Ez kritikus képesség" - mondta Stacy Smith pénzügyi vezető.

20 milliárdos részvény-visszavásárlás

A részvényesek számára további jó hírt jelentett, hogy az Intel 20 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be. A társaság ennek pontos részleteit nem kommunikálta egyelőre, nem tudni, hány év lesz ennek a kifutása, csupán annyit, hogy a harmadik negyedévben erre 4 milliárd dollárt fordít. Az Intel részvények a bejelentések után tegnap majdnem 4,5 százalékot erősödtek.

A jelenlegi negyedévre 14,4 milliárd dollár körüli árbevételt vár az Intel 66 százalékos bruttó eredményhányad mellett - utóbbi érték váratlanul magas, és elsősorban az okozza, hogy a 14 nanométeres átállással kapcsolatos költségeket a cég már javarészt kifizette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról