Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 1. 09:30

Már plugin nélkül is megy a Hangouts

Nem kell többé plugin Chrome böngészőben a Hangouts videochat használatához. A szolgáltatáshoz eddig bevetett NPAPI nyugdíjazását a Google tavaly jelentette be, mostanra pedig böngészője Dev és Canary változatából el is tűnt a kiegészítő, és hamarosan a fő verzió is búcsút int neki.

Már plugin nélkül is használható a Google Hangouts videochat Chrome böngészőben. Hogy az app natívan is futtatható legyen azt a keresőóriás fejlesztőcsapata a Google Native Client (NaCl) és az egyre népszerűbb WebRTC API segítségével érte el. A Google még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a Chrome-ból 2014-végére eltűnik az NPAPI (Netscape Plug-in API), amelyre egészen idáig a Hangouts is támaszkodott. Ennek megfelelően tehát új megoldást kellett találniuk, hiszen a csevegőapphoz tartozó volt az egyik legnépszerűbb plugin a böngészőben: azt a felhasználók csaknem 8,7 százaléka telepítette.

Mostantól tehát nem lesz szükség a kiegészítőre, elég csak elindítani a Hangouts-ot, és engedélyezni, hogy használja a számítógép mikrofonját és kameráját. A frissítés jelenleg a böngésző Dev és Canary verzióját használók számára érhető el, de a keresőóriás szerint a következő néhány hétben mindenkihez megérkezik. Sajnos a megoldás nem működik alternatív böngészőkben, hiába támogatja a WebRTC-t a Mozilla Firefox például, a NaCl-támogatás hiányzik, így más böngészőben továbbra is szükség lesz beépülők telepítésére.

A WebRTC (Web Real-Time Communication) amelyre a megújult videochat épül egyébként nyílt forrású, BSD licenc alatt kiadott keretrendszer, amely a valós idejű hanghívásokat, videochatelést és P2P fájlmegosztást is lehetővé teszi böngészőn keresztül, különböző pluginek használata nélkül. Az egyszerű, JavaScript API-kat használó rendszert 2011-ben adták ki és a Mozilla, Google és az Opera is támogatja.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Hasonló megoldásokra, különösen WebRTC-re egyre több vállalat figyel fel, erre épül többek között a Twilio szoftveres call center megoldása (amely egyébként hamarosan Chromebookokon is elérhetővé válik), de a Cisco által frissen felvásárolt Assemblage nevű vállalat is dolgozik a technológiával. Utóbbi cég jelenleg több, a Hangouts-hoz hasonló szolgáltatást is kínál, ilyen például a videokonferenciákhoz készült Kollaborate, illetve a kijelzőmegosztásra szánt Presentation vagy a Same. Ezek a böngészős megoldások az akvizícióval sem szűnnek meg, az Assemblage blogposztja szerint termékeik továbbra is változatlanul elérhetők maradnak.

A Cisco-t érzékenyen érinthetik a hasonló, egyszerű WebRTC alapú böngészős megoldások, hiszen termékeinek jelentős részét videokonferenciákhoz szükséges berendezések teszik ki. A vállalat szerint elsősorban szakértelme miatt vásárolták fel az Assemblage-t és nem kizárt, hogy a Cisco a jövőben maga is elkezd terjeszkedni a területen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról