Szerző: Koi Tamás

2014. június 11. 08:35

Kipróbáltuk: UPC TV Apps - Műhorizon

Az okostévék terjedésével egyre több, korábban csak számítógépen, netán mobilon elérhető szolgáltatás vagy alkalmazás költözik a tévé kijelzőjére. A UPC Magyarország itthon egyedülálló tévés szolgáltatása, a TV Apps azokat is megpróbálja bevezetni a tévés alkalmazások világába, akik még nem rendelkeznek ilyen készülékkel.

Az okostévék korszakában egyre többször hallani egy új, eddig ismeretlen fogalomról a tévés kütyük vagy szolgáltatások világában. Ez a "tévéokosító", ami lehet valamilyen (többek közt a HWSW által is tesztelt) androidos eszköz, netán egy tévére kapcsolt közönséges okostelefon, de ide tartozhatnak a játékkonzolok és újabban a tévészolgáltatók által az előfizetők rendelkezésére bocsátott beltéri egységek is.

Okostévének látszó tárgy

Az efféle kütyüknek a közös jellemzője az alkalmazások futtatásának a képessége, amit a UPC Magyarország sajátos módon oldott meg, létrehozva a TV Apps nevű alkalmazásplatformot. A UPC által az előfizetőkhöz kihelyezett beltéri egységekről sok mindent el lehet mondani, csak éppen azt nem, hogy modern, a kor szellemének minden tekintetben megfelelő alkalmazások futtatására lenne alkalmas. A '90-es években fejlesztett, Java-alapú UPC set-top box a célhardver klasszikus példája: egyetlen és elsődleges célja a tévécsatornák megjelenítése, lehetőség szerint minél kevesebb menüinterakcióval.

A cég anyavállalata, a Liberty Global valamikor az évtized elején megalkotta az új generációs beltéri egységét, a Horizont, mely inkább egy lebutított HTPC, mintsem beltéri egység. A Horizon egyben a cég első alkalmazásplatformja is lett, amin keresztül végre olyan szolgáltatások, illetve interaktív funkciók kerülhettek be a repertoárba, amilyenekkel a tévénézők akkor még az okostévéken sem nagyon találkozhattak.

Csakhogy a Horizon gyors bevezetése végül láthatóan túl nagy falatnak bizonyult a cégcsoportnak, elsősorban a fejlesztéssel és a hardver cseréjével járó jelentős költségeknek köszönhetően - így nem túl meglepő, hogy máig nem érkezett meg az olyan kis országok tévés piacára, mint például Magyarország. A UPC helyi illetékesei alighanem érezték, hogy részben a konkurencia, részben a saját oldalról, a Horizon felől érkező belső nyomásra reagálva valamit itthon is le kell tenni az asztalra, lehetőség szerint úgy, hogy a szolgáltató abból főz, amije amúgy is megvan: az előfizetőknél lévő beltéri egységek, illetve a rendelkezésre álló kihasználatlan sávszélesség.

Így jött létre több hónapnyi fejlesztői munkát követően a UPC TV Apps, mely két cég, a Metrological alkalmazás-keretrendszerére, illetve az Activevideo Networks Cloud UI platformjára épülő, teljes egészében hungarikumnak tekintett rendszer. A UPC megoldásának lényege, hogy a beltéri egységek korlátain túllépve, távoli szerveren futó alkalmazásokat kell az előfizetői végberendezésen megjeleníteni, vagyis divatos kifejezéssel a felhőből kell streamelni a tartalmat a beltéri egységekre, azon keresztül pedig a tévékre.

A UPC Magyarországnál május második felétől működik a TV Apps platform, egyelőre csak a HD-képes beltérikkel, amiből szerencsére egy a HWSW szerkesztőségében is megtalálható. A TV Appset automatikusan kapcsolja be a szolgáltató az előfizetői oldalon, a használata nem jár extra költségekkel, illetve aki egyáltalán nem akarja használni, annak sem kell attól tartania, hogy a rendszer úton-útfélen előretolakodna, elvonva a figyelmet a lényegről, vagyis a tévéműsorról. A TV Apps felület csak a beltéri egység távirányítójának "Interactive" gombjának megnyomását követően töltődik be, méghozzá nagyjából annyi idő alatt, mint amennyi egy HD-csatorna esetén a csatornaváltáshoz szükséges. Valószínűleg ez azért van így, mert technikailag tulajdonképpen ilyenkor is egy HD-csatornát néz az előfizető.

Videóban nagy

Ebből kifolyólag a rendszer elsősorban HD-s videotartalmak közvetítésére is a legalkalmasabb, noha természetesen a statikus képek, menük megjelenítése sem okoz gondot a platformnak, csak az olykor-olykor megjelenő, tömörítésből adódó blokkosodás emlékeztet néha arra, hogy valójában egy streamet nézünk folyamatosan, beleértve a főmenüt és az éppen futó alkalmazásokat.

A UPC TV Apps menüje kapcsán a szolgáltató bár többször hangoztatta korábban, hogy a felhasználói élmény és a felület a Horizonhoz hasonló, mi nem sok összefüggést véltünk felfedezni a két rendszer közt. A teljesen statikus TV Apps menüje szögegyszerű, alapvetően öt főbb tematika köré csoportosul, illetve egy menüpontba összeválogathatjuk kedvenceinket is, ha akarjuk. A tematikus elrendezés többé-kevésbé logikus, bár nem teljesen világos, mit keres a Közösségi TV menüpontban a Flickr, vagy éppen a Picasa, a TV & Video menüpont pedig egyértelműen azoknak a perverzeknek a gyűjtőhelye, akik egész nap a kandallóban lobogó tűzet, egy táncoló női lábat vagy a felhős eget kívánják nézni a tévéjükön.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Itt található még az okostévék egyik legnépszerűbb appja, a YouTube is, mely szerencsére pont úgy működik, mint bármilyen okostévén, illetve játékkonzolon - vagyis a lejátszó egy kód segítségével összerendelhető a felhasználói profillal, így nem kell a távirányítóval zsonglőrködni ahhoz, hogy elinduljon egy videó, az közvetlenül "átlőhető" a PC-ről, vagy okostelefonról, a videó indulását követően a PC-t akár ki is kapcsolhatjuk. A Google alkalmazásai egyébként egyértelműen a gerincét jelentik a TV Apps szolgáltatásnak, a YouTube mellett elérhető a Calendar, illetve a Maps is, valamint a már említett Picasa, de a YouTube-ot és a Picasát leszámítva gyakorlatilag egyik alkalmazás elindítása sem tűnik túl életszerűnek a tévén.

Hívja a mentőket!

A repertoárban lévő alkalmazások közt ott van még az Euronews és a Wall Street Journal on-demand híradója, ami remek példája annak, hogy mire jó elsősorban ez a rendszer, kár, hogy egyetlen magyar tartalomszolgáltató sincs jelen a TV App kínálatában (leszámítva a versenytárs tulajdonában lévő Origót, de ott a videók sajnos csak SD-ben jelennek meg). Vannak még a TV Apps felületen egyszerűbb játékok is, de ha jót akarunk a gyereknek, inkább kapcsoljunk a Minimaxra, vagy adjunk a kezébe egy tabletet. Emellett van egy elsősegélynyújtó-kisokos is, aminek úgyis mindig az az üzenete, hogy hívjuk a mentőket, de azért jól fel lehet készülni a segítségével az elsősegély-vizsgára.

A szolgáltató további alkalmazások megjelenését ígéri, de egyelőre nem árul el ezzel kapcsolatban konkrétumokat. A jelenleg még bevallottan tesztfázisban üzemelő rendszer egyelőre elzártan működik a fejlesztőktől, vagyis a UPC nem kívánja külső fejlesztőcégek számára kinyitni a TV Apps felületet, jóllehet a felhasználók alighanem örülnének, ha bővülne az elérhető szolgáltatások köre, például további videomegosztókkal, online videoszolgáltatásokkal.

A UPC TV Apps egy ténylegesen egyedülálló (legalábbis itthon, illetve a többi UPC-piacon) tévés szolgáltatás lett, de néhány kivételtől eltekintve látszik rajta, hogy kényszer szülte megoldásról van szó. Szerencsére a killer app, a YouTube-kliens jól működik, alighanem ez lesz az a szolgáltatás, amit a legtöbb TV Apps felhasználó elindít majd a set-top boxon - egészen addig, míg nem vesz magának egy okostévét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról