Szerző: Koi Tamás

2014. május 5. 11:00

Kezdődhet a 450 MHz-es hálózat kiépítése

Hozzáláthat az MVM NET Zrt. az állami kezelésű vezeték nélküli adatátviteli infrastruktúra kiépítéséhez, mivel a munkálatokat megelőző legfontosabb adminisztrációs lépéseket lezárta a vállalat és a frekvenciaügyekben illetékes hatóság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az MVM NET Zrt. április 30-án aláírták a 450 MHz-es frekvenciasáv adatátviteli célra elkülönített frekvenciablokkjának használati jogosultságáról szóló szerződést. Ezzel minden fontosabb adminisztratív akadály elhárult az elől, hogy az állami cég megkezdje a vezeték nélküli adatátviteli hálótat kiépítését az adott sávban. Az infrastruktúra kiépítésére szigorú határidőket szabott meg a hatóság, az első ütemnek nyolc hónapon belül kell zárulnia.

A 450 MHz-es frekvenciasáv hasznosítása céljából az NMHH tavaly decemberben hirdetett pályázatot, melyet idén március 12-én - más pályázók híján - az MVM NET nyert meg, ezzel a frekvenciasáv gyakorlatilag állami kezelésben maradt. A frekvenciahasználati jogosultság alapján e sávban az MVM NET Zrt. elsődlegesen kormányzati célokat támogató rendszert üzemeltethet, valamint nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatás célú igényeket is kielégíthet.


Szerelik a kamerákat az E-útdíj rendszerhez: behálózzák őket

A 450 MHz-es spektrum jellegzetessége, hogy nagy területi lefedettség elérésére alkalmasabb a többi, mobilszolgáltatáshoz használt frekvenciasávnál, az adatátviteli sebesség elmarad a 3G/4G hálózatok által biztosított elméleti és gyakorlati értékekhez képest. Egy ilyen infrastruktúrán éppen ezért alapvetően kis adatcsomagok hatékony továbbítása válik lehetővé, ilyenek lehetnek például a mérőállások, lokalizációs információk, vagy különféle tranzakciós adatok (például pénztárgépek esetében).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ebből fakadóan a frekvenciasáv kevéssé alkalmas kereskedelmi célú mobilhálózati infrastruktúra kiépítésére, noha a gépek közti, vagyis M2M kommunikációnak a 450 MHz-es sáv lehet az egyik alappillére - az M2M terület pedig mindhárom magyarországi operátor számára kiemelten kezelt szegmensnek számít az utóbbi időben. Ezzel együtt is a meglévő szolgáltatók vélhetően sokallták a tíz évre szóló használati jogosultságért cserébe kért 150 millió forintot, vagy úgy vélték, hogy a 800 MHz-es alapsáv is alkalmas lehet e feladatok ellátására.

A hatósági szerződés megkötését követően az MVM-nél most kezdődhet meg a tényleges kiépítéssel kapcsolatos érdemi munka, melynek fázisait szigorúan kontrollálja az NMHH. Az MVM NET Zrt.-nek vállalása szerint az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, és húsz hónap alatt országos szinten 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról