Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 24. 08:33

Nagyot gurított az Apple az első negyedévben

Aggasztó tabletpiaci eredményekről számolt be az Apple, de a gyenge számok jobbára csak a könyvelés furcsaságaiból adódnak. Hétbe hasadnak a részvények, nő az osztalék és a visszavásárlás, vigadnak a befektetők.

Jelentősen túlteljesítette a befektetők várakozásait az Apple első negyedéves pénzügyi jelentése, a részvényenkénti nyereség a várt 10,16 dollár helyett 11,62 dollár lett - a különbség jelentős. A cég egyébként 45,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ez 4 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest (a várakozás 43,6 milliárd volt), a profit 10,2 milliárd dollárt tett ki. Tim Cook elnök-vezérigazgató a bejelentést követő konferenciahíváson elmondta, hogy a cég teljesítményét elsősorban a raktárkészletek és a kedvezőtlen árfolyamváltozások fékezték. Ez utóbbi kiszűrésével például az éves szintű bevételnövekedés közel 10 százalék lenne.

Apple, the iPhone company

A negyedév során az iPhone töltötte be a húzótermék szerepét, a cég telefonjaiból 43,7 millió darab fogyott, ami látványos, 17 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A teljesítmény különösen szembetűnő, ha az elemzők által várt 37,7 millió darabbal vetjük össze, az óvatos becsléseket az Apple bizony messze túlteljesítette. A karácsonyi negyedévhez képest persze jelentős a visszaesés (akkor 51 millió telefon fogyott), ez azonban normálisnak számít, az előző negyedévben az ünnepek és a friss modell együtt húzta az eladásokat. Aggasztó jel lehet azonban, hogy a telefonok átlagos eladási ára 596 dollár lett, ami némileg alacsonyabb a szokásosnál, a szekvenciálisan 41 dolláros esés a legnagyobb a cég történetében, de nem történelmi mélység.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A nagyon jó eladásoknak köszönhetően az iPhone okostelefon-piaci részesedést szerzett több, nagyon fontos piacon, így például az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Németországban és Kínában. Ez azt jelenti, hogy az Apple gyorsabban tudott növekedni, mint a teljes piac, ami a vásárlók krémjére célzó terméket figyelembe véve ragyogó teljesítmény.

Mi történt az iPaddel?

Az egyetlen negatív meglepetést a tabletek okozták, az iPad-eladások éves szinten 16 százalékkal zuhantak. a 19,7 milliós elemzői várakozással ellentétben csak 16,35 millió darab fogyott belőlük. Mindez annak ellenére, hogy rendkívül jó tabletes portfóliót dobott piacra néhány hónapja az Apple, az iPad Air és a retinás Mini például zajos sikert aratott, a lendület azonban most elfogyni látszik.

A jelentős visszaesést az Apple azzal magyarázza, hogy az összehasonlítási alapul szolgáló 2013 első naptári negyedév a normálisnál jóval erősebb volt, mivel a cégnek gyártási nehézségei voltak az iPad Minivel, így rengeteg szállítás a 2012-es karácsonyi szezonról áttolódott ide. Ehhez kapcsolódik, hogy míg a 2012-es évet komoly készlethiánnyal zárta a cég, idén az első hónapokban normálisan, készletről tudta kielégíteni az igényeket, ami a kereskedőkhöz irányuló szállításokat értelemszerűen visszafogta némileg. A konferenciahíváson Cook ezért igyekezett mindenkit megnyugtatni, a mostani visszaesés csak annak tudható be, hogy előző negyedévben kényelmesen ki tudták szolgálni a vevőket, sem az iPadnek, sem általában a tablet-piacnak nincs problémája.

A tulajdonképpeni eladásokat tekintve (vagyis amikor a végfelhasználó fizet a termékért) az előző év hasonló időszakában 18 millió iPad fogyott (1,4 millió pedig a készleteket gazdagította), míg most 17,5 millió tablet került a felhasználók kezébe, ebből 1,1 millió a raktárkészletek apadásából származott. Ennek megfelelően a valós, keresleti oldali visszaesés csak 3 százalék, nem 16. Ez sem rózsás eredmény, de összeomlásról nem érdemes beszélni. A befektetők aggodalmát az is mérsékelheti, hogy az iPadek eladási ára a vártnál jóval magasabb lett, 430 dollár helyett 465 dollár.

Nem teljesítettek rosszul a Apple számítógépek, 4 millióról 4,14 millióra nőttek az eladások, mind a Pro, mind az Air sorozatú MacBookok jól fogytak. A PC-s részleg jó teljesítményének köszönhetően részesedésszerzést prognosztizál a cég, ezzel nyolc éve szinte folyamatosan, apró lépésekben tudja emelni szeletét a PC-piacon.

Jönnek az új Apple-felhasználók

A cég piacainak telítődését jósoló elemzők számára új adatokat is hozott az Apple. Cook szerint az elmúlt fél évben mintegy 60 millió új vadonatúj (nem visszatérő) ügyfelet regisztráltak a négy nagy termékkategóriában. Az iPhone-vásárlóknak csak fele visszatérő, ez az arány az iPad esetében csak egyharmad, amíg ezek a mutatók maradnak (és a vásárlói lojalitás nem csökken), kényelmesen tud tovább növekedni az Apple, telítődésről pedig szó sincs.

Cook külön kiemelte két földrajzi régiót teljesítményét. Kína elképesztően jól teljesít, a Tajvannal és Hong Konggal együtt kezelt régió 10 milliárd dolláos forgalmat generált, vagyis innen származik az Apple bevételének szinte negyede. A másik kiemelt terület Japán, ahol az iPhone elképesztő, 55 százalékos piaci részesedést ért el, a bevétel pedig 26 százalékkal emelkedett a jen igen komoly gyengülése ellenére is. A japán sikert az indokolja, hogy múlt év második felében a legnagyobb helyi szolgáltató, az NTT DoCoMo is felvette kínálatába az iPhone-t, azóta voltak olyan periódusok is, amikor az eladott telefonok 76 százaléka viselte az almás logót. Az indiai piac szintén gyorsan növekszik (megduplázódtak az iPhone-eladások), a piac mérete azonban itt még nem túl nagy.

Részvénydarabolás és - visszavásárlás

A pénzügyi jelentést követően az Apple vezetése bejelentette, hogy 30 milliárddal 130 milliárd dollárra emeli a részvény-visszavásárlásra fordítható keretet, amelyet 2015 végéig tervez felhasználni. Ez a papírok értékesebbé tételének bevett módja, a kevesebb piacon forgó papírra eső tulajdoni hányad megnövekszik, így egy-egy részvény felértékelődik a visszavásárlással. A befektetők már hosszú ideje kérik-követelik, hogy a gigantikus készpénzállomány egy részét kezdje visszajuttatni a cég a tulajdonosokhoz, a tavaly bejelentett visszavásárlási program ennek egyik eszköze. A másik eszköz az osztalék, ennek értékét szintén növelni fogja az év folyamán az Apple, egyelőre nem pontosított mértékben. A részvényeket egyébként feldarabolja a cég, minden részvény helyett hét újat kapnak a befektetők, így az egységnyi tulajdon értéke kezelhetőbb szintre, 100 dollár alá esik majd.

A befektetőket érintő pozitív hírek hatására az Apple részvényei szárnyalni kezdtek, a tőzsdenyitás előtti kereskedésben mintegy 8 százalékot emelkedett az árfolyam.

Képek: Business Insider

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.