Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 16. 12:46

Új adatelemző platform gépeknek a Microsofttól

Gépi adatok gyűjtésére és kezelésére fejlesztett szolgáltatást mutatott be a Microsoft, az Azure Intelligent Systems Service teljeskörű megoldást kínál a felhasználó szervezeteknek. Új adatfeldolgozó célgép is készült, ez az Analytics Platform System.

Tegnap San Franciscóban mutatta be a Microsoft új adatfeldolgozó rendszerét Satya Nadella, a cég elnök-vezérigazgatója. Az Azure Intelligent Systems Service (ISS) feladata összegyűjteni és kezelni a gépi érzékelők által összegyűjtött adatokat, illetve összekapcsolni, menedzselni és felügyelni ezeket az adatforrásokat. Az adatokat olyan rendszereken keresztül lehet majd továbbelemezni, mint az Azure Hadoop HD Insight vagy a saját üzletiintelligencia-szoftver, a Power BI.

A Microsoft pontosan látja, hogy az internetre kapcsolódó eszközök piacán nem jelenhet meg Windows-specifikus megoldással, és ahogy az Azure-nek is támogatnia kell a Linux szervereket, az ISS is keresztplatformos lett. A cég weboldala szerint az ISS-hez adatokat továbbító agentek elérhetőek lesznek beágyazott Windows mellett szabad szoftveres kiadásban is. A cég tehát piaci erejét nem (elsősorban) a beágyazott eszközök között, hanem az adatgyűjtés, -tárolás és -feldolgozás oldalán vetné inkább latba, versenyelőnyként pedig az egységes megoldást és a vállalati szintű biztonságot emeli ki. Az ISS egyelőre korlátozott tesztüzemben indul, erre a fenti linken lehet jelentkezni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az on-premise rajongóknak szólt a rendezvény másik bejelentése, az Analytics Platform System (APS), amely a Microsoft új üzletiintelligencia-célgépe. A hardverrel együtt vásárolható APS a korábbi SQL Server Parallel Data Warehouse evolúciója, és kombinálja a hagyományos adattárház tudását a Hadoopban tárolt adatok feldolgozásának lehetőségével egy olyan megoldásban, amit a Microsoft egyszerűen csak "big data in a box" néven emleget.

Elemezhető adatokat akarunk

Az internet-felhasználók jelenleg is elképesztő mennyiségű adatot hoznak létre pusztán böngészéssel és különböző szolgáltatások használatával. Az "Internet of Things" világban, amikor minden egyszerűbb eszközben szenzor, feldolgozó logika és internetes kapcsolat van, még ennél is nagyobbra nő majd a feldolgozásra váró adatok mennyisége. A problémát üzleti szempontból az jelenti, hogy ez az adatcunami sokkal gyorsabban beköszöntött, mint ahogy azt az oktatási rendszer, vagy a munkavállalók szabadidős önképzése le tudta volna követni.

Magyarra fordítva mindez azt jelenti, hogy a nagy mennyiségű adatot bizony a meglévő munkaerővel és jellemzően a meglévő szoftvereszközökkel kell feldolgozni, mert egyszerűen nem áll rendelkezésre más alternatíva. A Microsoftnak azonban történetesen van már olyan szoftvere, amely adatok feldolgozására született és felhasználók százmilliói használják napi szinten, ez az Excel. A cég víziójában az Excel és az Office többi eleme (beleértve a backendet) olyan létező, ismerős felületű termékek, amelyek ezt az űrt sikerrel betölthetik, az adatelemzés és -vizualizáció, azok üzleti célú feldolgozása megoldható használatukkal.

"Azt akarjuk, hogy a felhasználóink tudjanak érvelni az adatok alapján, függetlenül attól, hogy az hol lakik. És ennek egy módja az Office-szal lesz, az irodai programcsomag egy olyan vászon vagy állványzat szerepét tölti majd be, amelyről a felhasználók hozzáférnek az összes adathoz." - mondta Nadella a rendezvényen. Ebben a felfogásban tehát az Office (nyilván elsősorban az Excel) lesz az a felhasználói interfész, amelyen keresztül a dolgozók az adatokkal dolgoznak - az üzleti felhasználók számára ennél szebb jövőképet nehéz is elképzelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról