Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 11. 12:06

Hollandiában már a privát célú letöltés is illegális

Az Európai Bíróság mérlegelte az üreshordozó-díjak és a privát célú letöltések összefüggéseit és úgy döntött, hogy törvénytelen az a gyakorlat, amikor az otthoni használatra történő illegális letöltésekért cserébe a hardver- és adathordozó gyártókat terhelik meg jogdíjakkal.

A holland minta egyáltalán nem egyedülálló, sőt, épp azért érdekes a döntés, mert néhány országot (például Szlovákiát) leszámítva szinte mindenhol Európában bevett gyakorlat, hogy a természetes személyek nyugodtan tölthetnek le jogvédett zenéket és filmeket, az mégsem számít bűnnek, ugyanis a jogtulajdonosok kompenzációt kapnak az adathordozók és a lejátszók árába épített díjakon keresztül.

Nem akarják a kereskedők fizetni a warezolók örömét

Így a jogdíjterhelés szétterül a teljes piacon, nem csak a valódi felhasználók fizetik meg a díjakat a valódi mértékben, hanem mindenki, aki a kereskedelmi úton szerzi be a jogsértésre alkalmas termékeket. Azok is, akik mondjuk a családi fotóikat vagy a céges adataikat írják ki CD-re és azok is, akik az egyébként is jogosított tartalmaikat tárolják azon, például egy okostelefonba tett memóriakártyán a Spotify-ról szinkronizált zeneszámokat. Magyarországon az üreshordozó jogdíjak mértéke viszonylag magas, az Artisjus ezen úgy próbál segíteni, hogy szélesíti a kört, ami után fizetni kell. Idén már a tabletek is érintettek, a pontos összegeket és körülményeket egy korábbi cikkünkben már körüljártuk itt.

Az Artisjus által hivatkozott gazdasági elemzések teljesen helyénvalónak találták az illegális letöltések miatt keletkezett lyuk betömését az eddigi módszerrel, sőt, a rendszer fejlesztését látná üdvösnek az elemzők nagy része, például azzal, hogy egyre több eszköztípus után kellene fizetni. A holland példa viszont ennek éppen ellentéte, a bíróság szerint elfogadhatatlan, hogy a lakosság harmada jogosítás nélküli tartalmakat fogyaszt, azokat illegális helyekről szerzi be, a szabályozás pedig még támogatja is ezt.

Az egyelőre ugyan csak elvi döntés szerint törvénytelen a warez feletti szemhunyás, illetve az elektronikus, fájlok tárolására alkalmas eszközök megsarcolása. A bírósági eljárás néhány elektronikai áruházlánc és gyártó keresetére indult, ugyanis azok jogtalannak találták, hogy az ő termékeik drágábbak lesznek emiatt. Ráadásul Hollandia környékén is megvan a "helyi Szlovákia”,  Luxemburgban ismeretlen fogalom az üreshordozó jogdíj, így Franciaországból, Hollandiából és Belgiumból ugyanúgy megéri átjárni CD-t, memóriakártyát, zenelejátszót és az egyéb érintett termékeket vásárolni, mint nálunk. Természetesen az online boltok ott is megkönnyítik a vevők dolgát, a távolság ott sem akadály. A holland kereskedők szerint így az üreshordozó díj jól látható versenyhátrányt okoz nekik és veszélyezteti a belső piacot, sőt, az adott országban működő jogtulajdonosok is hátrányt szenvednek. Ez érthető, ugyanis a nem megfizetett jogdíjakból értelemszerűen nem részesülnek.

Nem jó így!

A bíróság szerint a rendszer még úgy sem tolerálható, hogy a magyarázatok között ott van a kultúra szabad áramlásának biztosítása is. Erre hivatkozva a bírák szerint nem lehet feláldozni a szerzői jogok védelmét, sem tolerálni a kalózkodást. A döntés szerint a legalizálás bátorítja az embereket az illegális fájlcserére, hiszen törvényessé teszi azt. Ugyanez az ellentmondás már évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon az Artisjus védi a szétterített jogdíjas rendszert, miközben a filmforgalmazás jogait képviselő ASVA klasszikusan szembe ment ezzel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A döntés megjegyzi, hogy a jelenlegi rendszer bünteti azokat, akik nem illegális forrásból szerzik be a tartalmakat, hiszen ők a lejátszók vásárlásakor is megfizetik a jogdíjakat, illetve akkor is, amikor az iTunes, Spotify előfizetést befizetik vagy megvásárolják a CD-t, DVD-t. A döntés biztosan hatással lesz más országokra is, további eljárások indulhatnak és néhány éven belül akár fel is borulhatna a mostani rendszer. Ami miatt erre mégis kicsi esély van, hogy a logika ugyan azt diktálná, hogy meg kell szüntetni a mostani rendszert, de azzal a jogtulajdonosok elveszítenék ezt a bevételt és nem valószínű, hogy a lakosság warezoló harmada ettől bármit is változtatna a szokásain.

Az pedig nem túl életszerű, hogy a hatóságok újra hajkurászni kezdjék a letöltőket és mp3-letöltésért vonjanak drága eljárás alá embereket, mint 10 évvel ezelőtt az USA-ban volt divat. Franciaországban sem lett nagy siker a fájlcsere megzabolázására tett kísérlet. Mindenesetre a holland kormány megerősítette, hogy szerzői jog által védett tartalmak letöltése mostantól személyes célokra sem engedélyezett. Várjuk a fejleményeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról