Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 7. 10:56

Áttörést ért el a graféngyártásban a Samsung

A grafén az elektronikai ipar egyik nagy ígéretű anyaga, amelyet a jövőben számos területen lehetne alkalmazni, ha megfelelő mennyiségben lenne előállítható. A Samsung kutatói egy koreai egyetemmel együttműködésben új módszert fejlesztettek ki.

Áttörést ért el a grafén gyártása terén a Samsung. A koreai vállalat kutatói a Sungkyunkwan Egyetem csapatával karöltve olyan módszert publikáltak a Science magazinban, amellyel a grafén viszonylag olcsón és megbízhatón állítható elő nagy tömegben.

A manchesteri egyetem kutatója, Andrej Konsztantyinovics Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolov fedezték fel a grafént 2004-ben, munkájukért 2010-ben Nobel-díjat is kaptak. A grafén az elektronikai ipar egyik nagy ígérete, az egyetlen atomnyi vastagágú, “kétdimenziós” grafitréteg nem csak a világ egyik legvékonyabb és legkönnyebb anyaga, de háromszázszor erősebb az acélnál, majdnem teljesen átlátszó, hajlítható, és sokkal jobban vezeti az áramot és a hőt is, mint a réz. Arról nincs szó, hogy a jövőben minden grafénból készülne, de kétségtelen, hogy egy sor területen vethető be az anyag a várakozások szerint; strapabíróbb, könnyebb és gyorsabb eszközök készíthetők a segítségével. Integrált áramkörök épülhetnek rá, átlátszó elektródaként érintőkijelzőkben lehet használni, napelemekbe szerelhető, és az orvostudományban is alkalmazható lenne.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A grafén legnagyobb problémája, hogy a gyártása rendkívül körülményes és drága. A ma elterjedt multikristályos módszer - amely során a grafénlapok több kisebb darabból állnak össze - rontja az anyag tulajdonságait, amely behatárolja az alkalmazás területeit és összességében rendkívül lerontja a kereskedelmi felhasználás gazdaságosságát. A Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) és a Sungkyunkwan Egyetem Fejlett Anyagtudományi Laboratórium közös erőfeszítéseként létrejött módszerrel nagy méretű egykristályok állíthatók elő egy félvezetőn, az eljárás ráadásul könnyen reprodukálható egy szilícium wafer méretében is.

"Ez a grafénnel kapcsolatos kutatások terén az egyik legnagyobb jelentőségű áttörés. A felfedezés felgyorsíthatja a grafén kereskedelmi terjedését, amely révén az elektronikai eszközök következő korszakába léphetünk" - idézi a Samsung által kiadott közlemény a SAIT egyik kutatóját. A Samsung és a Sungkyunkwan Egyetem 2006 óta kutatja a grafénnel kapcsolatos lehetőségeket a koreai kormány anyagi támogatása mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról