Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 3. 12:07

Az Amazon is bemutatta saját set-top boxát

Az okostévés platformok buta szoftverei rengeteg teret hagytak a nem tévégyártással foglalkozó cégeknek. Az Amazonnak nem kellett kitalálnia, hogy mi a legjobb felület a nappaliban, egyszerűen meg kellett várnia a konkurensek bénázását és kijavítani a legfájdalmasabb hibákat.

Az Amazon cég soha nem számol be pontosan arról, hogy e-könyvolvasói, tabletei mekkora számban fogynak, így a Fire TV set-top box eladásairól sem valószínű, hogy valaha konkrét statisztikák lesznek, de az biztos, hogy a körülbelül 115 millió amerikai háztartás közül több millió fog úgy dönteni, hogy vásárol egyet. Komoly döntés-előkészítésre nem is lesz szükség, hiszen a 99 dolláros kütyü egyáltalán nem drága, három kattintással ugyanonnan meg lehet rendelni, ahonnan a cipőt, könyveket és a horgászfelszerelést. Az Apple TV, Roku és Chromecast által megkóstolt területre is késve érkezik az Amazon, de az ajánlat ütős.

Filmek egyszerűen

A Fire TV elsődleges funkciója a médiastreaming, amit ráadásul nem úgy valósít meg, hogy kizárólag a saját, Amazon Prime előfizetéssel elérhető saját szolgáltatást csatornázza ki. Az eszköz valójában a Kindle Fire tableten is futó "forkolt" Androidra épül, így nem kell attól félni, hogy nem lesz támogatás a szolgáltatók részéről. A nézők megtalálnak majd minden olyan appot, amit egy ilyen eszközön elvárnak, legyen az Netflix, Hulu vagy bármi más, induláskor 200 ezer filmes és tévés tartalom közül válogathatnak a vásárlók.

Az interfész egyik különlegessége, hogy egy egységes filmkatalógusban lehet böngészni, ahol rögtön látszik, hogy az adott film hol a legolcsóbb, honnan érdemes kikölcsönözni vagy megvenni a lejátszási jogot. Egyelőre ugyan ebben a rendszerben csak az Amazon Prime és a Hulu adatbázisa van benne, de idővel biztosan bővül a lista, nem éri majd meg kimaradni belőle. Egy másik funkció pedig a felhasználói profil és a viselkedés, kontextus alapján igyekszik megjósolni, hogy melyik filmet akarjuk majd elindítani és azt előre bekészíti, ne kelljen várni a stream elindulására sem.

A koncepció lényegét a fenti funkció jól összefoglalja: az Amazon látta, hogy mindenki saját set-top boxot akart építeni, sokan meg is tették, de az emberek mégis csalódottak voltak, mert ezek az eszközök nem úgy működtek, ahogy elvárható lett volna. A 99 dolláros ár ellenére nem kellett kompromisszumokat kössön az Amazon, hiszen most sem az eszközeladásból, hanem a használatból, tartalomértékesítésből vár bevételt - az Amazon modellje hasonló a konzolgyártókéhoz, akik a hardvert veszteséggel adják, a profit a játékokon keletkezik.

A Fire TV bizonyos esetekben lehet, hogy semmilyen plusz bevételt nem hoz a kereskedőnek, de egy újabb stabil belépési pontot ad a vásárlóknak. Garantált, hogy a tévén keresztüli vásárlás is feltűnik a lehetőségek között és a retargeting hirdetések nélkül nehéz is elképzelni az Amazon nagyképernyős megjelenését. A stratégia a Kindle, Kindle Fire és Fire TV esetében is azonos: benyomulni egy új, de robbanás előtt álló, éretlen piacra, minél nagyobb piaci részesedést szerezni az első időkben, végül a megszerzett és a piac konszolidálódása után is megtartható célközönségnek eladni minden mást.

A taktikta zseniálisnak tűnik, bár hozzá kell tenni, hogy az Amazon ugyan masszív növekedést produkál árbevétel szintjén, de ezt nem követi a nyereség, ami az árbevételtől függetlenül évek óta nagyon vékony, sőt, néha veszteséges az üzem. Ettől függetlenül a Fire TV biztosan népszerű lesz, és nem csak az alacsony ár miatt. Az Amazon biztosra ment, ugyanis a mostani eladási top tízes listában mindössze négy olyan eszköz van, amit nem ő gyárt: Apple TV, Google Chromecast és két Roku modell. Ez azt jelenti, hogy az Amazonon már most is milliók veszik ezt a termékkategóriát, még úgy is, hogy mindhárom erősen kompromisszumos választás.

Nem akad

A teljesítményprobléma és a rossz fejlesztői környezet az okostévék rákfenéje, az Amazon (és a már említett konkurensei is) ezt lovagolja meg. A Fire TV-ben egy négymagos processzor és 2 gigabájt RAM kap helyet és Androidot futtat. Ráadásul egy szép, ízléses, az Apple TV hangulatát idéző doboz, ami észrevétlenül képes eltűnni bármilyen nappaliban a tévészekrényben. A szoftver a bemutató alapján egy alternatív Kindle Fire Android, ami mérhetetlenül egyszerű, nem a technológiailag érett felhasználók az elsődleges célcsoport, de számukra is boldogságot jelent egy olyan interfész, amit nem kell tanulni, amin nem kell gondolkodni.

Ahol a nappaliban már van egy Xbox vagy egy PlayStation, ott semmi értelme nem lenne egy Fire TV-nek, így az USA-ban ezt a körülbelül 38 millió háztartást ki is lehet zárni, de még mindig van 77 millió, ahol nincsenek megrögzött játékosok. A streaming mellett viszont még éppen elfér a eseti (casual) játék erős kiegészítőként. A cég saját Appstore-ja ráadásul tökéletes alap, az Amazon nemrégiben vett saját játékfejlesztőt is, illetve bejáratott kapcsolata van a legnagyobb kiadókkal, mint az EA, Disney, Gameloft és a többiek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

40 dollárért a Fire TV-hez vásárolható egy játékvezérlő is, ami elsőre ugyan nem tűnik valami szépnek, de a “vasárnapi” játékosok igényeit bizonyára ki tudja elégíteni. A játékok átlagosan 1,85 dollárba kerülnek, ez nem a keményvonalas konzolrajongók világa. Viszont a freemium itt is biztosan hódítani fog, nem is véletlen, hogy a kontroller mellé azonnal jár 1000 Amazon Coin, ami a cég virtuális belső pénzneme, ami egyfajta keresletösztönző digitális “Erzsébet-utalvány”.

USA only

Európai, illetve magyarországi relevanciája azonban egy jó ideig valószínűleg nem lesz a Fire TV-nek. Míg a Kindle e-könyvolvasó értelmezhető termék önmagában is, a tablet és a set-top box valójában már csak egy nagyon vékony fizikai kliens a szolgáltatások kicsatornázására. Amazon Prime előfizetés nélkül, illetve a Netflix, Hulu, ESPN és egyéb tartalomdisztribútorok lefedettségi területein kívül ez csak egy darab szürke műanyag.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról