Szerző: Koi Tamás

2014. március 25. 15:52

Sorsdöntő lehet a telkóknak az EU jövő heti szavazása

A távközlési szektor számára sorsdöntő szavazásra készül az Európai Parlament a jövő hét során: a "behálózott kontinens" nevű távközlési reformcsomag az egész piac szerkezetét átalakíthatja, és hatással lehet mind a vezetékes-, mind pedig a mobilszolgáltatások szegmensére.

Jövő héten szavazhat az Európai Parlament a kontinens távközlési piacát jelentős mértékben átformálni hivatott, grandiózus reformcsomagról, mely az Európai Bizottság digitális portfólióért felelős biztosának, Neelie Kroesnak a "búcsúajándéka" az egyes gazdaságpolitikai nézetek szerint az egységes európai piaci törekvéseknek eddig makacsul ellenszegülő távközlési multik számára. Ha a reformcsomag átmegy a törvényhozáson, az már rövid távon az árak jelentős konszolidációjához vezethet, megszüntetve az olykor ordítónak tűnő egyenlőtlenségeket a nemzetközösség különböző tagállamain belül tapasztalható piaci viszonyok között.

400%-os árkülönbség

Az európai döntéshozók az új reformcsomag kapcsán előszeretettel emlegetik a lényeges árkülönbségeket egyes országok piacai közt, illetve a benne foglalt szolgáltatások minőségét, elérhetőségét, mind a mobilpiacon, mind pedig a vezetékes szolgáltatások piacán - mindez pedig összességében vezethet ahhoz, hogy az EU más régiókhoz képest lemaradásba kerülhet a digitális versenyképesség terén. A szavazás előtti kampány a héten tetőfokára hágott, amikor az Európai Bizottság egyszerre négy, részben egymásra rímelő tanulmányt is közzétett az európai piaci viszonyokról, akár más kontinensekkel való összehasonlításban is.

A négy, most közzétett tanulmány szerint az Európai Unión belül internetező mintegy 400 millió állampolgár számára teljes mértékben a földrajzi elhelyezkedés dönti el, hogy milyen minőségű és árú szolgáltatást használhatnak. Aggasztó jel, hogy a tanulmányok egybehangzó tanúsága szerint jóformán semmilyen trend vagy összhang nem létezik a szélessávú hozzáférések európai piacain. Az Európai Bizottság szerint az árak és a szolgáltatásminőség mellett lényeges szempont, hogy az operátorok továbbra sem mindenhol nyújtanak egységes tájékoztatást a szolgáltatások paramétereiről.


A meghatározott sávszélességű vezetékes szolgáltatások havi költsége euróban meghatározva (tavaly februári adatok)
Forrás: Európai Bizottság

A most közzétett, jobbára 2013-as adatokat értékelő tanulmányok szerint akár 400%-os árkülönbség is lehet az uniós országokban reklámozott, 12–30 megabit/másodperc (Mbps) sebességkategóriába tartozó vezetékes széles sávú kapcsolatok között, melyekre az európaiak többsége előfizet. Az árak 10–46 EUR/hónapnál kezdődnek, attól függően, hogy hol él az ember, és akár a havi 140 eurót is elérhetik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hirdetések szerint a legolcsóbb széles sávú hozzáférésre Litvániában (10,30 eurótól), Romániában (11,20 eurótól) és Lettországban (14,60 eurótól) lehet előfizetni; más országokban a legalacsonyabb ajánlat akár 46,20 euróra is szólhat (Cipruson), de e mögött Spanyolország (38,70 euró) és Írország (31,40 euró) sem sokkal marad le. A legmagasabb az ártartomány Lengyelországban és Horvátországban, ahol az ajánlatok 20 eurótól 140 euróig, illetve 30 eurótól 121 euróig terjednek. Magyarországon ez az ártartomány nagyjából 18-tól 95 euróig terjed, illetve terjedt tavaly év elején.

Bár a Bizottság elismeri, hogy az egyes piacok közti árkülönbség bizonyos keretek közt indokolható az eltérő költségekkel és adóvonzatokkal, a napjainkban tapasztalt eltéréseket mégis a fragmentáció, vagyis a páneurópai verseny hiánya okozza elsődlegesen. Az EU végrehajtó szerve abban reménykedik, hogy az új reformcsomag megszüntetheti ezeket a különbségeket, azzal, hogy a fogyasztóknak több jogot, a befektetőknek pedig kedvezőbb környezetet biztosít az EU egységes piacán, és lehetőséget ad a hatékony szolgáltatóknak arra, hogy más országok fogyasztóinak értékesítsék szolgáltatásaikat.

Mobilban az igazi tét

Jóllehet az Európai Bizottság által közzétett tanulmányok ezúttal külön nem foglalkoznak részletesebben a vezeték nélküli távközlési piaccal, az új távközlési reformcsomag minden eddiginél nyomatékosabb hatást gyakorolhat erre az iparágra, vagyis a mobilszolgáltatók működésére. Az egyik legfontosabb új szabályozási elem a roaming felárának teljes eltörlése lehet, ami akár már rendkívül rövid távon, jövő év végéig realizálódhat.

De nem csak a külföldi mobilhasználat költsége lehet szálka az EU szemében. A szolgáltatások általános árszintjét tekintve a vezeték nélküli távközlési piacon tapasztalható árkülönbségek bizonyos esetekben ha lehet még szembeötlőbbek, mint a vezetékes szolgáltatásoknál, itt ugyanis a flatrate tarifák megjelenése óta az árak rendkívül könnyen összehasonlíthatóvá váltak egymással. Erre a feladatra vállalkozik immár sokadjára a finn Rewheel tanácsadócég, mely korábban a negyedik magyar mobilszolgáltató esetleges megjelenése kapcsán került reflektorfénybe.


A legolcsóbb full flatrate tarifák árainak összehasonlítása EU-s viszonylatban
Forrás: Rewheel

A Rewheel által éppen a héten publikált "Digital Fuel Monitor" című tanulmány egyik célja, hogy ráirányítsa az európai döntéshozók, a sajtó, valamint végső soron az előfizetők figyelmét arra a jelenségre, hogy azokon a piacokon, melyeken nincs kihívó szereplő (challenger), jóval magasabb a mobil adatforgalom fajlagos költsége - márpedig a jövőre nézve ez az az a paraméter, mely a legfontosabb indikátora lehet egy piac "digitális fejlettségének". A Rewheel emellett a hálózatok egyes műszaki paramétereit (letöltési, feltöltési sebesség) is figyeli külső adatforrások alapján. A tanácsadó szerint azokon a piacokon, melyeken valódi verseny zajlik a szolgáltatók közt, nemcsak kedvezőbbek az árak, hanem jobb a szolgáltatás minősége is.

Vitatott tételek

A magyar mobilszolgáltatók a Rewheel által kiadott korábbi tanulmányokban szereplő állításokat eddig többségében szakmailag megalapozatlannak találták, nincs ez másként a mostani adatokkal sem: "A mostani anyagban számos olyan adat szerepel, mely téves számításon alapul, így a grafikonok megtévesztők lehetnek és ez felveti azt a kérdést, hogy ha az általunk ismert magyar adatok között ennyi a vitatható tétel, akkor a nemzetközi adatok vajon mind helytállóak-e" - nyilatkozta lapunknak Kutas István, a Telenor Magyarország kommunikációs igazgatója.

A cég illetékese arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a hazai operátorok árainak összehasonlítása több ponton is hibás, mert részben különböző típusú csomagok összehasonlításán alapszik, részben olyan tarifacsomagokra hivatkozik, melyekkel egy vagy több érintett sem rendelkezik, részben pedig nem veszi tekintetbe, hogy hűségszerződéssel vagy anélkül érvényesek a megadott árak. "Mi helytelennek látjuk az adatforgalomra vonatkozó grafikont is, mivel azt sugallja, hogy a teljes mobilinternet adatforgalomról van szó, pedig csak az okostelefonos (small screen) adatra utalhat" - mondta el Kutas a HWSW megkeresésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról