:

Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 18. 11:52

A Samsung is benevez az okosóra-platformok versenyébe

Beindul a gőzhenger, a Samsung az idei évet a hordható technológiáknak és a fitnesznek szenteli. Ugyan a Google is bejelentette, hogy egységesítési szándékkal okosórás Android Android SDK-t ad ki hamarosan, de a Samsung megelőző csapásként már kiadta a saját fejlesztőkészletét Tizenhez.

A verseny beindulni látszik annak ellenére, hogy még igen kiforratlan a csuklón, fejen, lábon és más testrészeken viselhető hardverek piaca, illetve a mögöttük lévő szolgáltatások is csak kísérleti fázisban vannak. A Samsung a tavalyi okosórájával ugyan komoly sikert nem aratott, de tapasztalatot bizonyára rengeteget gyűjtött, ami látszik is az idei órákon. A rákfenéje a most elérhető bármelyik innovatív platformnak viszont az, hogy igen korlátozott a funkcionalitása, nem programozható szabadon, vagy ha igen, akkor a csekély használatban lévő eszközszám miatt egyik fejlesztőnek sem éri meg energiát fordítani a támogatásra.

A Google által belengetett SDK ezért lehet egy hálás fordulat, hiszen így viszonylag kis energiabefektetéssel támogatható minden olyan okoseszköz, ami Androidot futtat. A Samsung azonban a külön utas megoldásokban hisz, a nagyobb gyártói kontroll miatt újra felszínre került a saját platform, ami jelenleg a Tizen. Az idei Gear 2 és Gear 2 Neo is erre épül, most pedig megtörtént a hivatalos bejelentés, a tizenes okosórákhoz fejlesztői készlet is elérhetővé válik. Előkészületek is biztosan voltak ezzel kapcsolatban, a Samsung biztosra ment és induláskor máris 100 partnert tud felmutatni, akik élnek is a lehetőséggel és már el is készítették a Samsung okosórákon futó appjukat, vagy legalábbis gőzerővel dolgoznak rajta.

A nép szolgáltatásokat akar

Akár egy tömeghatás kialakulásához is vezethet, hogy a Samsung a tavaszi szezont már úgy kezdi, hogy az új órái a kereskedelmi rajtkor rengeteg extra funkciót kipipálhatnak, ráadásul a partnerségbe vont alkalmazások között sok olyan található, amiknek milliós vagy tízmilliós felhasználói bázisa van. Ezek az emberek egy eszközvásárláskor nem az alapján fognak dönteni, hogy 20 dollárral olcsóbb vagy drágább, esetleg az alapján, hogy kerek vagy szögletes, hanem azt nézik majd, hogy megvannak-e rajta azok az appok és szolgáltatások, amelyeket egyébként is használnak a telefonjukon.

A sajtóközlemény említ is néhány példát, ami a tipikus órás funkciókból indul ki. Az egyik ilyen a népszerű hírolvasó alkalmazás, a Feedly, ami weben és mobilon is elérhető. A Gearen futó verzióban a követett feedek közül a fontosabbnak ítélt hírekről értesítést kapunk és a hírcímeket végigpörgethetjük az óra felületén is. Ugyanezt tudja a CNN alkalmazása is és feltételezhetően az SDK megjelenése után százával jönnek az egyéb hírolvasó alkalmazások, ez lehet az egyik húzókategória.

A másik fontos műfaj a fitnesz, amiben ma már szintén vannak sztenderdek, de szolgáltatókból tucatnyi van. A Samsung induláskor a Runtastic, Strava és MapMyFitness alkalmazásokat tudja felmutatni, amiknek segítségével a Gear a webes felület számára is értelmezhető módon képes rögzíteni a megtett távot, a sebességet, pulzusadatokat és a felhasználó adatai alapján persze elégetett kalóriát is számol - ugyanaz a funkcionalitás, ami miatt eddig az erre kényelmetlenül használható okostelefont kellett hurcolni, most beköltözik az órába. Van természetesen megoldás  ugyanerre a sport- és fitneszórák gyártóitól, de a felhasználók jobban kötődnek a már megszokott szolgáltatóhoz és alkalmazáshoz mint egy konkrét hardverhez.

Az egészséges életmódhoz tartozik az alvásfigyelés is, ami az elmúlt évek egyik furcsa divatja lett. Természetesen erre is van alkalmazás a Samsung okosóráira, ami elemzi, mennyire nyugodtan aludtunk, a mozgásszenzorok segítségével tudja, hogy éppen milyen fázisban tartunk és reggel egy megadott intervallumon belül akkor ébreszt fel, amikor az szerinte a legjobb. A Gear órára elérhető appok jelentős része egyébként az egészség és a sport körül forog, semmi mással nem lehet jobban eladni ezt a kategóriát. Vannak persze különlegességek is, mint a Vivino nevű alkalmazás, ami a Gear fényképezőjét is használja már: egy boros címkét lefotózva az app visszaadja, mit érdemes tudni a borról, mennyibe kerül és milyenek a savai, tanninjai. Instant borszakértő lehet bárkiből.

Előfőzött platform

Az SDK letölthető tegnap óta letölthető a Tizen fejlesztői oldaláról, a közleményben pedig érdemes végignézni a teljes listát, hogy milyen appok rajtolnak már most a Samsung előkészítő partnerszerződéseinek eredményeképp. A felsoroltakon kívül van olyan, ami az erőedzésekhez ad segítséget, instrukciókat ad és a szenzorokkal ellenőrzi is, hogy jól végeztük-e a felsőtest, törzs vagy lábgyakorlatokat (ehhez persze további hardvercsomagot kell venni). Van olyan app, amivel egy mozdulattal megoszthatjuk, hogy hol vagyunk épp és az információt tetszőleges helyre és formában továbbküldhetjük, megjelennek persze az online zenei szolgáltatók is, egyelőre az iHeartRadio képében.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Eközben az Apple sem alszik, előfordulhat, hogy ismét szélről előzhet. Egészen idáig semmi jele nem volt, hogy foglalkozna konkrétan a digitális egészségügy kérdésével, most viszont már biztosra vehető, hogy az iOS 8 alatt a júniusi WWDC-n debütál a jegyek és kuponok tárolására használható Passbook mintájára a Healthbook, amiben az emberek mindenféle statisztikáikat, leleteket, adatokat és információkat tárolhatnak, rendszerezhetnek.

Az Apple önmaga nem szándékozik ilyen alkalmazásokat kiadni, viszont ismét ad egy egységes, könnyen megérthető és átlátható keretet, amihez a fejlesztőknek alkalmazkodnia kell. Minden bizonnyal az összes releváns alkalmazás elkészíti majd az összeköttetést és teljesen mindegy lesz, hogy ki mivel méri a súlyát, vérnyomását, cukorszintjét vagy futásait, azok egy helyen áttekinthetőek és hozzáférhetők, igény szerint pedig megoszthatóak, továbbküldhetőek, összehasonlíthatóak vagy éppen átköltöztethetőek lesznek. A következő generációs iPhone persze tartalmazhat extra szenzorokat, amiket az alkalmazások majd szintén használhatnak, bár egyelőre a piac még a gyorsulásmérő és a GPS bűvöletében él.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.