Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 11. 10:17

64 bites ARM chipeken is stabillá vált a Xen

Elkészült és letölthető a Xen nyílt forrású hypervisor legújabb, 4.4 verziója. A Xen közössége ezzel átállt hathónapos kiadási ciklusra, amely számos nyílt szoftvernél mára bevettnek számít. A fejlesztés felgyorsítása nem ment zökkenőmentesen, a 4.4 verzió másfél hónapos késéssel érkezett.

Óriási jelenleg a felhajtás az ARM processzoros szerverek körül, annak ellenére, hogy a legtöbb gyártó is csak kísérletezik ezzel a területtel. A fejlődés és elterjedés egyik gátját a viszonylag kiforratlan szoftverinfrastruktúra jelenti, a nyílt forrású programok gyorsan hozzák be a lemaradást, hogy ARM rendszereken is az x86-on vagy más hardverplatformon megszokott funkciókat és stabilitást hozzák. Nincs ezzel másképp a Xen sem, amelynek friss, 4.4-es verziójában

A Xen korábban is futott ARM utasításkészlet-architektúrán, az új változatban azonban stabil státuszba ért az ARM64 ABI (application binary interface) is, azt ezt használó vendégek a jövőben minden Xen-változaton el tudnak majd indulni. Új ARM-alapú rendszereket is támogat már a Xen, a listában feltűnt a Dell által is használt AppliedMicro X-Gene, a TI OMAP5, az Allwinner SunXi, valamint a Calxeda ECX-2000, amelynek fejlesztője pénzhiány miatt 2013 végén váratlanul beszüntette az üzleti tevékenységet és megszűnt. A Xen ARM-on futó változata emellett sok aprósággal gazdagodott még, amelyekről a kiadási jegyzékben lehet olvasni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Xen 4.4 megjelenését bejelentő blogbejegyzés az új verzió legnagyobb dobásának a libxl libvirt támogatását nevezi, amely a SuSE-nél dolgozó Jim Fehlig és a citrixes Ian Jackson erőfeszítéseinek gyümölcse. A libvirt és libxl közötti gyors és stabil interfész megteremtése lehetővé teszi a libvirtet támogató változatos segédeszközökkel történő szoros integrációt a grafikus VM-menedzserektől kezdve az olyan komplex cloudplatformokig, mint a CloudStack és OpenStack.

Az új Xen további figyelemre méltó újítása a skálázható esemény csatorna interfész ("event channel interface"). Ennek módosítására azért volt szükség, mert 32 bites rendszereken eddig 1024, 64 bites rendszereken pedig 4096 csatornás volt az interfész, ami elegendőnek tűnt akkor, amikor a legnagyobb gépen sem tartalmaztak 8 magnál többet. Mára egy processzorban is több mag lehet ennél, egy többprocesszoros szerverben pedig tucatszám sorakoznak a magok, egyes VM-ek pedig 4 eseménycsatornát is igényelnek, amivel gyorsan kimerítik a rendelkezésre álló keretet. Az új rendszerben 200 ezernél is több csatorna lehet, így ez már nem korlátozza a VM-sűrűséget a legnagyobb konfigurációkon.

Éles környezetben még nem ajánlott, de kísérleti stádiumból technológiai előzetes állapotba került át az Intel hardvereken a Nested Virtualization, amely lehetővé teszi a hypervisorok egymásba ágyazását - például egy Xent futtató gépen elindíthatunk egy VMware-t futtató virtuális gépet, amely további VM-eket tartalmaz. A Xen fejlesztői szerint ez - részben a hardveres támogatásnak köszönhetően - nem jár jelentős teljesítményveszteséggel sem, a "második szintű" VM-ek ugyanolyan sebességgel futnak mint az "első szintűek"

A Xen 4.4 letölthető a projekt weboldaláról, az újdonságokról részletesen a feature listából és a kiadási jegyzékből érdemes tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról