Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 25. 14:59

LTE-s és két SIM-es Fonepadek az ASUS-tól

Fonepad 7 táblagépének két új verziójával állt elő az ASUS a 2014-es MWC-n. A telefonként is működő tablet hamarosan LTE-s és két SIM-kártyát kezelő változatokban is elérhető lesz. A gyártó emellett új felhasználói felületet és kameraszoftvert is bejelentett.

Két középkategóriás Fonepadet, valamint új felhasználói felületet és kameraalkalmazást mutatott be az ASUS barcelonai MWC-n. A Fonepadeket a gyártó phabletként emlegeti, de ehhez a kategóriához már kicsit túl nagyok, ezért inkább sorolnánk be azokat olyan táblagépekként, amelyekről hagyományos telefonhívás is indítható.

Az LTE-s verzió nem csak a feltörekvő piacokon tűnhet fel

A nagyobb teljesítményű verzió, a Fonepad 7 LTE magától értetődően 4G hálózatokra is képes kapcsolódni. A táblagépet egy kétmagos, 1,6 GHz-es Intel Atom Z2560 processzor hajtja (ez még nem a legújabb, Merrifield-generáció), ami mellé 1 gigabájt RAM került. A belső tárterület mérete 8 gigabájt, ami microSD-kártyával bővíthető. A héthüvelykes IPS kijelző felbontása 1280x800 pixel, az eszköz akkumulátora pedig 3950 mAh-s. A Fonepadet előlapi és hátoldali kamerákkal is ellátták, előbbi 1,2, utóbbi pedig 5 megapixel felbontású.

A másik Fonepad 7 modell dual-SIM kialakítású, így egyszerre két SIM-kártyát is képes befogadni. Ez a verzió ugyanakkor legfeljebb 3G hálózatokra tud kapcsolódni, és processzora is lassabb valamivel, miután egy 1,2 gigahertzes Intel Atom Z2520 chipet kapott – mentségére legyen mondva, hogy ez jótékony hatással lehet az akkumulátoros üzemidőre. A Fonepaddel eredetileg a feltörekvő piacokat vették célba, ehhez igazodik az áruk is, az LTE-s verzió azonban vélhetően az Egyesült Államokban és Európában is feltűnik majd, ahol már kiépültek a 4G hálózatok.

Új szoftveres megoldások okostelefonokra és tabletekre

A gyártó nem csak hardveresen újított, jövőbeni mobil készülékeinek felhasználói felületét is teljesen átszabta. Az új külső a ZenUI nevet kapta, és a manapság népszerű “flat” dizájntrendet követi: az ikonok ennek megfelelően “laposak”, nem próbálnak térbelinek tűnni, ráadásul a szoftver új csengő- és értesítési hangokkal is kiegészül. A felület színei általában élénkek, és az átvezető animációk is frissültek. A vállalat saját alkalmazásai tartalomfüggő színsémákat kaptak, ikonjaiknak megfelelően.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ASUS másik szoftveres újítása a PixelMaster, ami a kamera képességeit hivatott felturbózni. A szolgáltatás a ZenFone, Padfone mini és az új Padfone készülékeken található meg. Olyan funkciókat ad a gyári kamera apphoz, mint a 2014-ben szinte már elengedhetetlen Selfie Mode, vagy a Depth of Field Mode, amivel a mélységélesség hangsúlyozható ki. A cég szerint az új szoftver előnytelen fényviszonyok között is jól teljesít, és azáltal, hogy összevonja a szomszédos pixeleket, akár négyszer jobb fényérzékenység, illetve kétszeres kontraszt érhető el.

A PixelMaster emellett egy Time Rewind funkciót is kapott, ami a fénykép “elsütése” előtt és után is csinál képeket, így kiválasztható, hogy melyiket csíptük el legjobban. A szoftveres újítások a most bejelentett Fonepadeken még nem lesznek jelen.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról