Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 21. 14:41

Térérzékelővel felszerelt okostelefonokat oszt ki a Google

Újabb kísérletbe fog a Google, ezúttal térérzékelő szenzorokkal felszerelt androidos okostelefon-prototípusokat ad a vállalkozó kedvű fejlesztőknek. A Project Tango névre hallgató kezdeményezéssel a vállalat a beltéri navigáció terén gyűjt tapasztalatokat.

Kifinomult térérzékelési képességekkel ruházná fel a jövő telefonjait a Google. A vállalat Project Tango néven futó programjában olyan technológiát fejleszt, amellyel a készülékek képesek a környezetüket térben feltérképezni. A Google Advanced Technology and Projects Group kutatócsoportjának vezetője, Johnny Lee szerint a projekttel azt akarják elérni, hogy telefonokat és tableteket “emberi szintű mozgás- és térérzékeléssel” ruházhassák fel. A csapat úgy véli, miután az emberek interakcióban alapvető jelentősége van a mozgásnak, illetve az adott térnek, a világ “az okostelefonok számára sem érhet véget a kijelzőnél”.

A technológiához már prototípus is készült: annak elsőként egy öthüvelykes androidos okostelefon ad otthont, amelyben több szenzor figyeli egyszerre a környezetet. Ezek az érzékelők a Google szerint másodpercenként több mint 250 ezer mérést végeznek, hogy a telefon pozícióját és orientációját meghatározzák, valamint egy 3D-s modellt alkossanak annak környezetéről.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A prototípushoz API-k is társulnak, amelyekkel a telefon helyzetére vonatkozó adatokat különböző Javában, illetve C-ben, C++-ban vagy a Unity Game Engine-ben íródott alkalmazások is felhasználhatják. Persze mindez még bőven a fejlesztési fázisban tart, nem érdemes hasonló képességekre számítani a jövő heti Mobile World Congressen érkező készülékektől. A technológiában a Google szerint tömérdek lehetőség rejlik, többek között segíthetnek a vakoknak és gyengénlátóknak tájékozódni az ismeretlen épületekben, illetve általában a navigációt beltéri területeken, de például bútorvásárlás előtt is egyszerűen lemérhető egy lakás vagy szoba. A megoldás emellett a különböző kiterjesztett valóság alkalmazásoknak is nagy lökést adhat.

A projekt ráadásul nem annyira elérhetetlen mint a keresőóriás sok más “moonshotja” a lelkes fejlesztők ugyanis, “akik egy egyszerű érintőkijelzős alkalmazásnál többről álmodnak”, jelentkezhetnek partnernek a Google-hoz, amely első körben összesen 200 prototípust bocsát rendelkezésükre. A vállalat szerint ezeket jórészt beltéri projektekhez, például játékokhoz vagy navigációs alkalmazásokhoz szánják, ugyanakkor nyitottak a fejlesztők ötleteire is. A kísérleti készülékeket tartalmazó fejlesztőkészleteket március 14-én kezdik kiszállítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról