Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 6. 12:23

Cisco-szabadalmakat licencel a Google és a Samsung

Az elhúzódó szabadalomháború lassan kifárasztja a résztvevőket, a Google és a Samsung már láthatóan a hosszútávú szövetségek kialakítása törekszik. Az Ericsson után a Cisco is beáll a szövetségbe.

Két fontos szabadalmi megállapodást is aláírt a Cisco a napokban, a Google után most a Samsung is licencet szerzett a Cisco teljes portfóliójára, cserébe a hálózati eszközök piacvezető gyártója a Google és a Samsung szellemi tulajdonához fér hozzá. A megállapodások pénzügyi részleteit a felek egyik esetben sem hozták nyilvánosságra, hagyományosan azonban a kisebb értékű portfólióval rendelkező cég némi készpénzzel szokta kipótolni a hiányosságot.

Alakul az Kölcsönös Szabadalmi Segítség Tanácsa

A most bejelentett két megállapodással bezárult a kör, a múlt heti Google-Samsung ügylet után most a Cisco-Google és Cisco-Samsung egyezmény mentén egy komoly szabadalmi szövetség látszik kirajzolódni. A megállapodás üzleti hatása ugyanis messze túlmutat azon, hogy a cégek hozzáférést biztosítanak egymás szellemi tulajdonához. Egy ilyen egyezmény egyúttal egy megnemtámadási szerződésnek is minősül, a cégek ugyanis visszavonhatatlanul lemondanak arról a jogukról, hogy egymás ellen szabadalmi pereket indítsanak.

Az pontosan látható, hogy miért érdeke ez a Google-nek és a Samsungnak. Az elmúlt évek heves szabadalmi háborúi után a cégek a hosszabb távú stabilitásra és a kiszámítható üzleti környezetre hajtanak, ehhez azonban szükségesek az ilyen szövetségek és együttműködési szerződések, amelyek csökkentik a jövőbeni kockázatokat. A Samsung az elmúlt hetekben a Google és a Cisco mellett az Ericssonnal is meg tudott egyezni, igaz, ott a megállapodás több folyó peres ügy végét is jelentette. A vesztésre álló dél-koreai gyártó 650 millió dollárral toldotta meg saját portfólióját, cserébe hozzáfér a svéd telekommunikációs óriás szabadalmaihoz és szabadon használhatja azokat tetszése szerint.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google-Cisco egyezmény kapcsán mindkét cég képviselője elmondta, hogy a peres eljárások veszélye helyett immár a legjobb termékek elkészítésére fókuszálhatnak. "A mai, túlságosan pereskedő környezetben a keresztlicencelés hatékony módja annak, hogy a technológiai szektor cégei együtt dolgozzanak és elkerülhessék a felesleges pereskedést" - mondta a Cisco képviselője, Dan Lang. "Az egyezmény csökkenteni fogja a pereskedés veszélyét, így fókuszálhatunk az új termékeink fejlesztésére" - egészítette ki a Google jogi igazgatója, Allen Lo a megegyezés kapcsán.

Cisco: mi jó fiúk vagyunk

A Cisco igyekszik hangsúlyozni, hogy a szabadalmakkal kapcsolatos kérdésekben a "jó" oldalon áll. A Google, az Intel vagy a HP mellett tagja a Coalition for Patent Fairness csoportnak, amely az amerikai szabadalmi reform mellett folytat lobbitevékenységet, egyik legfontosabb célja pedig a túl tág megfogalmazású szabadalmak betiltása. A Cisco emellett a szabadalomtrollok ellen is harcot vív, nemrég megújította fogadalmát, hogy ilyen, gazdasági tevékenységet nem végző cégek felé nem értékesít szabadalmakat, a trollok portfólióját még pénzért sem erősíti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról