Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 27. 16:29

Ericsson- és Google-szabadalmakat licencel a Samsung

Két céggel is szabadalmi megállapodást kötött a napokban a Samsung, a Google csereüzletben, az Ericsson viszont készpénzért licenceli szellemi tulajdonát a dél-koreai gyártónak.

HIRDETÉS

Összesen mintegy 650 millió dollár értékben licencel az Ericssontól telekommunikációs szabadalmakat a Samsung. A svéd cég által kiadott sajtóközelmény szerint az Ericsson és a Samsung közötti folyó szabadalmi pereknek ezzel vége, az egyezménynek a dél-koreaiak licencelni fogják a GSM, UMTS és LTE szabványt használó hálózatokhoz kötődő szabadalmakat, mind a hálózati, mind a mobileszközökhöz.

"Az Ericsson elkötelezett a szabványokhoz szükséges szabadalmak fair, ésszerű és nem-diszkrimatiív licencelése iránt. Hisszük, hogy a FRAND elvek szerinti licencelés a megfelelő egyensúlyt jelenti az innovatív vállalatok ösztönzése, a technológiák átadása a nyílt szabadalmak számára és a belépési küszöb alacsonyan tartására mellett elfogadható jogdíjak között" - áll a svédek közleményében.

Az egyezmény értelmében a két vállalat egymás ellen indított szabadalmi perei azonnali hatállyal befejeződnek, a Samsung pedig kifizeti az egyösszegű licencdíjat és a jövőben rendszeres jogdíjat fizet termékei után. A sajtóközlemény expliciten nem mondja ki a licencszerződés feltételeit, de megemlíti, hogy az egyezmény miatt a 2013 harmadik negyedévi könyvelés 4,2 milliárd svéd korona extra bevétellel módosul, ebből 3,3 milliárd tiszta nyereség (a különbséget az adók teszik ki).

Kölcsönös szabadalmi segítség tanácsa

Eközben a Google és a Samsung licencelési keresztmegállapodást kötött, melynek alapján a két cég ingyenesen, teljes körű hozzáférést biztosít a másiknak saját szabadalmainak felhasználására. Az egyezmény nem csak a már bejegyzett, hanem a következő 10 évben bejegyzésre kerülő szabadalmakra is vonatkozik. Ugyan a két cég a szabadalmi perekben eddig egy oldalon állt és közöttük a viszony semmiképp sem volt ellenséges, ezt immár írásban is garantálja a két vállalat egymás felé.

Az egyezmény keretében több tízezer szabadalomhoz nyer hozzáférést mindkét cég, a teljes kölcsönösség és a 10 éves kitétel megerősíti, hogy ez a keresztlicencelés hosszútávú szövetséget jelent a Google és a Samsung között. A két cég között a pletykák szerint korábban volt feszültség, érthető módon, a Samsung szoftveres oldalon teljesen kiszolgáltatott a Google felé, a keresőóriás pedig hasonló módon leginkább a dél-koreai gyártónak köszönheti az Android sikereit. Amennyiben az együttműködés helyére ellenségesség lépett volna, például mert a Google a Motorolát kezdi előnyben részesíteni, vagy a Samsung a Tizen mobilos operációs rendszert emeli első számú platformmá, az beláthatatlan következményekkel járt volna a két cég és az androidos ökoszisztéma számára is.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

"Ezzel az egyezménnyel a Samsung és a Google [...] a mélyebb kutatás-fejlesztési együttműködés felé kövezi ki az utat, mind a jelenlegi, mind a jövőbeni termékeket és technológiákat illetően" - áll a Samsung közleményében. A mondat rávilágít a hosszúnak számító, 10 éves jövőbeni keresztlicencelési kitétel lényegére, a két cég úgy tűnik valóban komoly kutatás-fejlesztési együttműködést tervez létrehozni - ennek mibenléte azonban egyelőre kérdéses.

Érdemes megjegyezni, hogy a közlemény sehol nem említi az okostelefonos, mobilos vagy szoftveres piacot, sőt, kihangsúlyozza, hogy technológiák és üzleti terültek széles skálájára vonatkozik az egyezmény, így könnyedén elképzelhető, hogy robotok, vagy épp mesterséges intelligencia a kooperáció alanya. Természetesen ennek ellenkezője is igaz lehet, például hogy a két cég tényleg csak "szabadalmi megnemtámadási egyezményt" írt alá, valódi, a mostanin túlnyúló kooperációról pedig igazából szó sincs.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 13:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.