Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 21. 08:27

Kickstarter: mit adhat a közösség 2014-nek?

Az idei évben a közösségi finanszírozás számos készüléket segített át a tervezőasztalról a gyártósorokra, sok innovatív megoldás pedig 2014-ben láthatja meg a napvilágot, miután év vége felé közeledve sikeresen összegyűlt a létrehozásukhoz szükséges összeg. Ígéretes elképzelés rengeteg akad, a 3D nyomtatótól egészen az infografika-készítő webappig.

A közösségi finanszírozás mindig tartogat szép reményű kezdeményezéseket, és persze lendületesen induló, ám végül hamvába haló koncepciókat is - emlékezzünk csak a nagy port kavart Ubuntu telefonra. Az idei év során mindkét esetre láthattunk példákat, és 2014 is izgalmas új próbálkozásokat tartogat. A Kickstarter legnépszerűbb, illetve legérdekesebb projektjeiből válogattunk, amelyek a következő esztendő során válhatnak valósággá, és amelyek közül néhány már el is érte kitűzött célját.

Infoactive: szép és okos infografikák - végre

Az infografikák mára igen népszerű tájékoztató eszközzé váltak, sajnos azonban sok példát látni meglehetősen szakszerűtlen alkalmazásukra is. Az Infoactive egy webes felülettel igyekszik könnyebbé tenni azok dolgát, akik szeretnék szemrevaló formába önteni az egyébként sokszor száraz információkat. A webapp Google Spreadsheetekkel, illetve feltöltött CSV fájlokkal is kompatibilis, a Google dokumentumai esetében ráadásul képes valós időben követni az adatok változását, így egy-egy értéket módosítva az infografika is változik. A hasonló valós idejű adatbevitel a Data Markettel, Twitterrel, és Poll Daddyvel is megvalósítható, továbbá a fejlesztők API-t is készítenek az Infoactive-hoz, amellyel saját adatfolyamok is hozzáadhatók lesznek.

Az internetes alkalmazással emellett interaktív grafikonok is létrehozhatók, melyekben például egy-egy oszlopra klikkelve annak részinformációit egy kördiagramban jeleníti meg. Az infografikák személyre szabhatók, előre megadott témák vagy akár CSS segítségével is. Az elkészült dinamikus grafikák beágyazhatók a weboldalak felületére, de statikus kép is készíthető belőlük. A végeredmény ráadásul alkalmazkodik a képernyőmérethez, így mobil készülékekről megtekintve is jól néz ki. A projekt az elmúlt napokban zárta sikeres kampányát, a célul megjelölt 12 ezer dollár majdnem ötszörösét, több mint 55 ezer dollárt összegyűjtve, és jó úton halad afelé, hogy segítségével végre egyszerűen megteremthető legyen az adat-dizájn egyensúly.

Fuse: az autók is okosodnak

A Fuse egy autóokosító kütyü, amelyhez okostelefonos alkalmazás is társul, hogy ne csak a szervizben vegyék hasznát az autókban lévő tömérdek szenzor által gyűjtött információnak. A készülék maga egy egyszerű fekete doboz, ami az autó (OBD-II) diagnosztikai csatlakozójához kapcsolódva figyeli annak érzékelőit. Az összegyűjtött adatok egy online tárhelyre kerülnek, ahol a beépített GPS-nek köszönhetően az is látható, hogy merre járt az autó korábban - mindez pedig a mobilalkalmazáson keresztül kényelmesen végiglapozható.

A Fuse logikus lépés, hiszen manapság amit lehet, okostelefonon is követünk, legyen szó a saját teljesítményről - amelyet milliók figyelnek sport és fitneszappokon keresztül -, a kiadásainkról, vagy akár a lakás eseményeiről távollétünkben. Egy ilyen eszközzel nagyon sok hasznos adat nyerhető az autóról, sokkal pontosabban mérhető például a fogyasztás, és az esetleges műszaki problémákra is előbb derülhet fény. A Fuse finanszírozása szintén sikeres volt, 60 ezer dolláros céljukat több mint 19 ezerrel túl is szárnyalták, így a korai megrendelők jövő márciusban már ki is próbálhatják a készüléküket.

Ninja Sphere: még okosabb otthon

Az otthon automatizáció terén egyre felhasználóbarátabb és egyre esztétikusabb eszközökkel állnak elő mind a nagy gyártók, mind a kisebb startupok. Hasonló kütyükből már olyan sokfélével találkozhatunk, hogy olyan készülékekre is megjelent az igény, amelyek korában tarják azokat: a Ninja Sphere is ilyen, a letisztult félgömb alakú eszköz Wi-Fin, Bluetoothon, Bluetooth LE-n, ZigBeen vagy USB-n keresztül kapcsolódik a lakás okoskészülékeihez, amelyeket aztán összehangoltan képes irányítani.

A kütyü ráadásul tanul a használati szokásokból, így idővel a lakást önállóan is képes az igényeknek megfelelően irányítani. Mindezek mellett teljesen nyílt forrású a szoftvere, készítői bátorítják is a fejlesztőket, hogy adják hozzá saját megoldásaikat termékükhöz. A Ninja Sphere természetesen okostelefonos alkalmazás segítségével irányítható, általa pedig a lakás többi eszköze is - a platform jelenleg tizenötféle egyéb készüléket támogat. A projekt határideje január közepén jár le, félnivalója azonban nincs: már most sikerült elérnie a kitűzött összeg több mint háromszorosát: a csapat 115 ezer dollárt tűzött ki célul, jelenleg pedig 383 ezernél járnak.

ROCKI: streaming zene mindenhol

A ROCKI egy egyszerű kis kütyü, amely arra hivatott, hogy bármilyen zenelejátszó eszközt Wi-Fi-képessé tegyen, a nappaliban lévő méretes hifitől akár az öreg PC-s hangfalpárig. Az apró készüléket elég csatlakoztatni a hangfalakhoz, és az okostelefonról a ROCKI app segítségével egyszerűen streamelhetünk zenét a lakás bármely pontjára - több ROCKI egység pedig akár összehangolt lejátszásra is képes.

Az eszköz mögé már a Deezer és a Spotify is beállt, így a két streaming zeneszolgáltató muzsikái is továbbíthatók vele. A kütyüt első tulajdonosai jövő februárban vehetik majd át, miután a napokban lejárt támogatási idő alatt bőven túlteljesítve az eredeti 50 ezer dolláros célt, fejlesztői több mint 222 ezer dollár gyűjtöttek össze.

Deltaprintr: 3D nyomtatás új szemszögből

Természetesen a listából a 3D nyomtatók sem hiányozhatnak, amelyek különösen nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi finanszírozó oldalakon. A Deltaprintr is az ilyen nyomtatók közé tartozik, felépítése viszont eltér a hasonló készülékektől megszokottól. A 3D nyomtató itt három függőleges tengellyel dolgozik, amin mozgó karok között rögzül az extrudálófej. A fejlesztők szerint az eszköz 100 mikronos felbontásra képes, ami igen figyelemreméltó teljesítmény, ráadásul olcsó is: az első megrendelők már 425 dollárért hozzájuthattak.

A nyomtatónak még nagyjából két hét van hátra a finanszírozási határidő lejártáig, és mivel a kitűzött 195 ezer dollárból több mint 131 ezret már összegyűjtöttek, ezen projekt is jó eséllyel sikerrel zárul majd, az első Deltaprintrrel készült 3D modellek pedig már augusztusban feltűnhetnek.

Zuli: energiatakarékos okoskonnektor

Az okoskonnektorok általában az automatizált otthonok legkevésbé érdekes elemei: távolról ki- és bekapcsolhatunk velük egyes eszközöket, funkciójuk azonban ennyiben többnyire ki is merül. A Zuli azonban ennél jóval többre képes: az on/off opciók mellett segítségével a megfelelő lámpáknál lehetőség van fokozatos világosításra és sötétítésre, sőt helyalapú irányításra is, így beállítható vele, hogy a csatlakoztatott készülékek, hogy reagáljanak, ha valaki belép a szobába, vagy elhagyja azt.

Az okosaljzat az eszközök fogyasztásáról is részletes információkkal szolgálhat, ami jól jöhet, ha ki akarjuk deríteni, miért kaptunk a szokottnál magasabb villanyszámlát. A Zuli ráadásul nem csak így tud segíteni a költségek csökkentésében: észleli ha a szobában nincs senki, és a használaton kívüli elektromos készülékeket automatikusan kikapcsolja, de időzíthető is, hogy egy-egy eszköz meddig kapjon áramot. Az okoskonnektor készítőinek január elejéig van idejük összeszedni a gyártás megkezdéséhez szükséges 150 ezer dollárt, amiből több mint 111 ezer már összegyűlt, így valószínűleg sikerrel járnak majd.

Primo: programozás kicsiknek

A Primo egy oktatójáték, amely arra hivatott, hogy a legkisebbekkel is megszerettesse a programozás logikáját, akár írástudás nélkül is. A játék három részből áll: egy táblából, ez alkotja a fizikai programozási felületet, egy Cubetto nevű guruló robotból és persze a kódból, amit ebben az esetben színes, különböző formájú elemek jelképeznek, amelyek között megtaláljuk az előre, jobbra, balra és a funkció utasításokat - ez utóbbi a tábla alsó sorában található négy parancsot ismétli meg.

Az elemeket a táblán megfelelően elhelyezve irányítható a kis robot a célhoz. A különböző, egyre hosszabb útvonalak kijelölésével a gyerekek hamar elsajátíthatják a logikus gondolkodás alapjait, amelynek később nagy hasznát vehetik. A Primo projekt 53 ezer dollárt gyűjtött össze az igényelt 35 ezer helyett, így egy év múlva már a karácsonyfa alá kerülhet.

Touch Board: minden, ami érintésvezérlés

A Touch Board az otthoni bütykölés szerelmeseit szólítja meg. A kütyü voltaképpen egy mikrokontroller, amelyhez tizenkét helyen csatlakoztathatunk bármilyen vezetőképes tárgyat, amelyet megérintve aztán a készülék fedélzeti MP3 lejátszóján keresztül adott zeneszámot, vagy MIDI hangot is lejátszik - de akármilyen más feladatra is rávehető, amit hasonló mikrokontrollerekkel végeznénk, például motorokat szabályozhatunk vele, vagy villanykapcsolóként is bevethetjük.

A készülék tehát érintés és “majdnem érintés” érzékeny, vagyis azt is észleli, ha kezünket a csatlakoztatott vezető tárgy fölött tartjuk, továbbá népszerű Arduino kontrollerlappal is kompatibilis, kezeléséhez pedig nem szükségesek programozási ismeretek. A Touch Board november végén, eredeti célját jócskán túlteljesítve, 15 ezer helyett több mint 122 ezer fontot összekalapolva zárta a támogatásgyűjtő szakaszt, és jövő márciusban várhatóan már több szerencsés barkácsoló műhelyében is helyet kap.

Neptune Pine: okos is, óra is, telefon is

A közösségi finanszírozóoldalak az okosórák egyik bölcsőjének tekinthetők - a népszerű Pebble is innen indult útjára - és még mindig nem fogytak ki a csuklón viselhető készülékekből. A Neptune Pine is ilyen, sőt valamivel talán még több is. A 2,4 hüvelykes kijelzővel felszerelt készülék ugyanis kipattintható szíjából, hogy aztán önálló telefonként éljen tovább - ehhez pedig meg is van mindene. A kütyüben 1,2 gigahertzes kétmagos Qualcomm Snapdragon S4 processzor és 16 vagy 32 gigabájt belső tárhely található, valamint természetesen Micro-SIM foglalat is helyet kapott benne, így 2G és 3G hálózatokon is képes kommunikálni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Neptune Pine 4.1.2-es Android rendszert futtat, valamint egy 5 megapixeles hátlapi és egy VGA előlapi kamerát is kapott. IP67-es vízállósági besorolásával a zordabb körülményeknek is ellenáll. A fejlesztők a szíj mellett számos rögzítő lehetőséget kínálnak hozzá, különböző pántok, illetve sisakra szerelhető tartók formájában. A december második felében záruló projekt 100 ezer dolláros célja helyett több mint 729 ezret gyűjtött be. Nagy kérdés azonban, a kis méretű óra a viszonylag erős hardverrel milyen akkuidőt produkál majd.

DiWire: szokatlan prototípus készítés

A gyors prototípuskészítés elsődleges eszközeként a 3D nyomtatókat szokták emlegetni, a DiWire csapata azonban egészen más megoldást kínál. Készülékük egy asztali hajlítógép, ami a kívánt formára görbíti a vele “megetetett” drótokat, ezekből aztán térbeli modellek állíthatók össze, amelyeknek csak a huzal hossza szab határt. A DiWire kisebb mint egy hagyományos asztali nyomtató, így könnyen szállítható is.

02:05
 

THE D.I.WRE BENDER

Még több videó

A meglehetősen új megközelítés sikere elsőre kétségesnek tűnhet, ám a koncepció igen kedvező fogadtatásra talált. Finanszírozása néhány nappal ezelőtt zárult, a kitűzött 100 ezer dollárt pedig 77 ezerrel múlta felül a közösség - annak ellenére, hogy nem éppen olcsó eszközről van szó, hiszen az elsők között, kedvezményesen rendelők is 2500 dollárért juthatnak hozzá a DiWire kütyüjéhez.

2014 is bőven tartogat tehát innovatív elképzeléseket mindenféle területen, a jó ötleteket pedig a közösség - mint látszik - hálásan fogadja, és sokszor már bőven a határidő előtt a fejlesztők rendelkezésére bocsátja a kívánt összeget, vagy éppen annak sokszorosát. Érdemes tehát szemmel tartani a hasonló oldalakat, hiszen sokszor a nagy gyártók termékeinél is vonzóbb és funkciódúsabb megoldásokat kínálnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról