Szerző: Koi Tamás

2013. december 30. 08:44

Nokia Lumia 1520 - az utolsó finn császár

Az okostelefon-piacon jellemző trend, hogy az egyre nagyobb teljesítményű hardvereket egyre nagyobb formátumban dobják piacra. A Nokia Lumia 1520 - mely egyszerre a legnagyobb és legerősebb Windows Phone-os okostelefon - az egyik legékesebb példája ennek.

Amikor tavaly novemberben kézbe fogtam a Nokia akkori nagyágyúját, a Lumia 920-at, az első benyomásaim egyike az volt, hogy a telefon óriási, vagyis inkább tiszteletet parancsolóan nagy. Tavaly óta aztán sok minden megváltozott, az Ázsiából begyűrűző phablet-őrület végigsöpört a világon, amire a nemrégiben Microsoft kezébe került Nokiának is reagálnia kellett valamit. Így született meg a Lumia 1520, a gyártó eddigi legnagyobb és legerősebb telefonja, vagy - nézőpont kérdése - tabletje, ami egy patinás gyártó stílusos búcsújátéka lehet.

A legszebb phablet

És valóban, a stílussal a Lumia széria megjelenése óta a legkevésbé sincs probléma, a Lumia 1520 ennek megfelelően nagyon ízléses, fiatalos formavilágú készülék. Más gyártókkal ellentétben a Nokia nem használ sem lekopó krómhatású festéket, sem bőrt imitáló műanyag hátlapot, az egész burkolat finom játék a lekerekített élekkel és szögletes formákkal, a végeredményre pedig egyszerűen jó ránézni. Mindehhez hozzájárul, hogy a telefon burkolata ez esetben is egyetlen, selymes tapintású polikarbonát elemből áll, melybe besüllyesztették a hatalmas kijelzőt, a Lumia 1520 esetében ez - mondhatni szokás szerint - egyet jelent a kitűnő minőségű összeszereléssel és anyaghasználattal.

Félig-meddig a dizájnhoz tartozik a Lumia 1520 egyik furcsa különlegessége is: a mobil bal oldalán, a felső részen található SIM-fiókba nanoSIM passzol, így az errefelé kapható készülékek közül az Apple úja iPhone-jai mellett ez az első olyan megoldás, amibe ezt a kártyaformátumot kell helyezni. Erre egyrészt vásárlásnál nem árt figyelni, másrészt szívesen megkérdeznék egy mérnököt arról, hogy egy ekkora eszköz esetében mi indokolta a legkisebb SIM-formátum használatát. De ez legyen a legnagyobb problémánk a Lumia 1520-szal.

A külsőségek mellett a hardver felépítését tekintve sem bízott semmit a véletlenre a Nokia. A telefonba egy 6 hüvelykes, 1080p felbontású kijelző került, ami a Windows Phone-os mezőnyben az eddigi legnagyobb méretű és legnagyobb felbontású megjelenítő egyszerre. A panel a két utóbbi modellel, a Lumia 925-tel és 1020-szal ellentétben IPS technológiára épít, akárcsak a tavalyi csúcsmodell, a Lumia 920. Ezt azonban egyáltalán nem éreztem visszalépésnek, a Lumia 1520 kijelzőjének színei a lehetőségekhez mérten pontosak, bár a kontrasztarány nem ér fel az AMOLED-es megoldásokhoz, ám ez a mindennapi használat során cseppet sem zavaró. Különösen a mostani klíma kapcsán fontos lehet kiemelni, hogy a panel érzékelőrendszere úgy lett kialakítva, hogy akár vékonyabb kesztyűben is lehessen használni a telefont.

Van benne erő

A Lumia 1520 nem csak kívül, belül is nagy, jelen esetben egy a kategóriájának megfelelő erőgéppel állunk szemben, más kérdés, hogy arra a nyers erőre, melyet a négymagos, 2,2 GHz-es Qualcomm Snapdragon 800-as rendszerchip kínál, valójában mennyire van szüksége a Windows Phone 8 platformnak. Azt is látni kell azonban, hogy az androidos gyártók által uralt piacot jelentős mértékben meghatározza a nyers teljesítmény, így ha a Nokia nem akar hátrányba kerülni, az aktuális csúcsteljesítményt kell bepakolnia a készülékbe, függetlenül attól, hogy ma minderre ténylegesen van-e szükség.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A full HD kijelző önmagában még nem feltétlenül indokolja a teljesítménytöbbletet, azonban kétségtelen, hogy a nagyobb felbontásnak és a nagyobb méretnek azonnali, látható előnye van, ahogy bekapcsoljuk a készüléket. A Windows Phone 8 csempéi ugyanis itt már három oszlopba rendezhetők, bár tény, hogy ez a képesség szoftverfrissítéssel a régebbi modelleken is elérhetővé válik, ugyanakkor a nagyobb képfelület miatt a Lumia 1520-on hatékonyabban "csempézhetünk".

A mobilon egyébként a Windows Phone 8 operációs rendszer legújabb, GDR3-as verziója fut, mely a csempék elrendezésén túl több, apróbb finomítást is tartalmaz, de semmi igazán jelentős vagy látványos változásra ne számítsunk (új értesítési ikonok a zárolási kijelzőn, Bluetooth 4.0 támogatás, illetve RAW-támogatás fotózáskor). Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy csak ez, vagy ennél újabb szoftververzió támogatja a négymagos processzorokat és a full HD kijelzőt.

Kreativitás, kicsit máshogy

Ami a gyári szoftverválasztékot és alapvetően a használati körülményeket illeti, a Nokia láthatóan máshogy közelít meg a phablet-filozófiát, mint a koreai versenytársak. Míg a Samsung vagy az LG elsősorban a kreativitásunkra építve próbál különféle szolgáltatásokat kínálni (nem véletlen, hogy az ázsiai phabletek nagy részéhez stylus is tartozik), addig a Lumia esetében ez nagyon erősen korlátozódik a fotózásra, illetve a fotózáshoz kapcsolódó utómunkálatokra. Ami egyáltalán nem baj, tekintve, hogy a Lumia 1520 a korábbi szériáktól megörökölt Pureview rendszerrel rendelkezik, mely egyrészt egy jó minőségű, stabilizátorral ellátott optikából, másrészt a világ egyik legjobb képfeldolgozó/képrögzítő logikájából, szenzortechnológiájából áll.

Bár a Lumia 1520 a 1020-as modellhez képest - papíron legalábbis - gyengébb képességű kamerarendszerrel rendelkezik ("csupán" 20 megapixeles felbontású érzékelője van a készüléknek), mindez így is elég ahhoz, hogy a phablet-mezőny többi tagját maga mögé utasítsa. A már említett szenzoron és az optikán túl ehhez hozzájárul a 925-re és a 1020-ra egyaránt elérhető Nokia Pro Cam alkalmazás, mely ebben a szegmensben példátlan beállítási és paraméterezési lehetőségekkel segíti (záridő, manuális fókusz), hogy a telefonnal készült fényképfelvétel az adott körülmények közt a legjobb minőségű legyen. Tapasztalataink szerint a Lumia 1520 kamerája az eddigi tapasztalatok alapján minden szempontból hozza a 925-ös modell minőségét.

A nagyméretű kijelző a fotózás mellett a videofelvételek készítésekor, de leginkább megtekintésekor jöhet még jól. Ebből a szempontból különösen fájó hiányosság, hogy a Microsoft és a Google nem minden szempontból felhőtlen viszonyának köszönhetően továbbra sincs, és jó eséllyel soha nem is lesz natív Windows Phone-os alkalmazás a világ legnépszerűbb videomegosztó szolgáltatásához, a YouTube-hoz.

Páratlan navigáció

Lumia 1520 adatlap

Kijelző: 6 hüvelyk, 1920x1080 pixel, IPS LCD
CPU: Qualcomm Snapdragon 800 2,2 GHz, négy processzormaggal
Memória: 2 GB RAM, 32 GB flash háttértár
Kommunikáció: DC-HSPA+, LTE, 2600, 2100, 1800 és 800 MHz-es sávokban egyaránt, 802.11a/b/g kétsávos Wi-Fi
Kameramodul: 20 Megapixel, optikai képstabilizátor, PureView szenzor. Másodlagos kamera felbontása: 1,2 Megapixel
Akkumulátor: 3400 mAh, nem eltávolítható
Méretek, tömeg: 162,8x85,4x8,7 milliméter, 209 gramm

A 6 hüvelykes képátló mindezeken felül jól jön, ha navigációra is kívánjuk használni a telefont, márpedig ezen a területen a Nokia hagyományosan nagyon erős csomagot kínál. A készüléken gyárilag megtalálható a HERE Drive+ offline navigációt kínál, mely a világ összes (feltérképezett) országában használható, ráadásul a térképekre kvázi élettartam frissítést vállal a Nokia. Aki inkább gyalogosan, tömegközlekedéssel jutna el A-ból B-be, annak szintén tartogat navigációs/tájékozódó alkalmazást a Nokia, ez a HERE Maps, mely szintén része a gyári szoftverválasztéknak.

A Nokia Lumia 1520 az izmos hardvernek köszönhetően a legkisebb megtorpanás nélkül teszi a dolgát, legyen szó fotószerkesztésről, navigációról, vagy bármilyen, a piactérről letölthető alkalmazás futtatásáról, bár tény, hogy a jól optimalizált platformnak köszönhetően a korábbi Windows Phone-os Lumiákra sem volt éppen jellemző a lassúság. Az újdonság sikeressége kapcsán fontos szempont lehet, hogy a Nokia, illetve bármelyik nagy fejlesztő képes-e olyan alkalmazást villantani, ami lényegesen többet, vagy újat nyújt a phableten, amiért esetleg többeknek megéri a legerősebb, legnagyobb Lumiát választani (nem számítva a Lumia 2520-at, ami ténylegesen is egy tablet, nem mellékesen Windows RT fut rajta).

Xbox Live-ra született

A Lumia 1520 esetében mindenképpen meg kell említeni, hogy ez az első Windows Phone hardver, ami igazán az Xbox Live, illetve játékok alá termett. A korábbi windowsos telefonok kicsik és/vagy gyengék voltak, a Windows 8-as tabletek pedig nagyok és/vagy nehezek, ráadásul gyenge játékválasztékkal. Mivel a Windows platformok még nem teljesen átjárhatóak, Windows 8-on jelenleg közel sem érhető el annyi (Xbox Live) játék, mint Windows Phone-on.

Az eddigi windowsos telefonok mérete jellemzően arra volt jó, hogy elbohóckodjunk az Angry Birds - Plants vs. Zombies - Cut the Rope szentháromságban, de a komolyabb és komplexebb játékok irányítása nehézkes és lassú volt, ami jelentősen rontotta a játékélményt. A kézikonzol méretű, bivalyerős Lumia 1520 új dimenziókat ad a Mass Effectnek, a Halónak és a Modern Combat 4-nek. Egyrészt gyönyörűen, röccenés nélkül fut minden játék, elég hely van az ujjainknak a bonyolultabb irányításhoz, másrészt végre megfelelő méretben élvezhető az látványvilág, ami 3-4 éve még a konzolok és PC-k kiváltsága volt. Először éreztük azt, hogy teljes értékű a mobilos fps multiplayer élmény, pörögtek a fragok a Modern Combatban.

Az egyetlen apró negatívum, hogy a fülhallgató kimenete felül középen van, ami a tökéletes fogást rontja némileg, ha a készüléket tájkép helyzetbe fordítjuk a játékokhoz. A kicsit hegyes sarkok pedig pár óra után zsibbasztóak tudnak lenni tenyérközépen, mikor igazán ráfeszülünk a vasra játék közben. Mindazonáltal ha valakinél szempont egy telefon vásárlásánál a Xbox Live, EZ AZ a telefon, ami keres.

Összegzés

A sem nem telefon, sem nem tablet műfajban tehát a Nokia is kipróbálta magát a Lumia 1520-szal, mely az eddigi legerősebb, legnagyobb Windows Phone-os készülék lett. A phablet szubjektív véleményünk szerint sokkal szebb, mint bármelyik más gyártó hasonló modellje, ám egyelőre úgy tűnik, mintha Nokia, valamint maga a Windows Phone platform nemigen tudna mit kezdeni phablet által kínált lehetőségekkel. Ebből a szempontból a Lumia 1520 talán kicsit megelőzte a korát, de ezzel egyszersmind bebiztosította értékállóságát is a finn cég talán utolsó, saját márkanéven boltokba került modellje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról