:

Szerző: Koi Tamás

2014. január 30. 17:21

Jöhetnek a PS One és PS2 játékok PS4-re

A PS One és PS2 konzolgépekhez megjelent játékok rajongóinak jó hír, hogy a Sony állítólag gőzerővel dolgozik azon, hogy a régi címeket a gyártó legújabb játékgépével, a PlayStation 4-gyel is kompatibilissé tegye.

A tavaly év végén megjelent PlayStation 4 játékkonzol képességei kapcsán a játékgép bejelentését követően a rajongókat foglalkoztató egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy a teljesen új hardveres alapokra helyezett konzol elboldogul-e majd a régebbi generációkra fejlesztett játékokkal. A Sony frappáns válasza erre a neten keresztül streamelt játék koncepciója volt a PlayStation Now szolgáltatás révén, legalábbis ami a PS3 címeket illeti. De a legfrissebb pletykák szerint a régebbi generációk ismert játékaiért rajongók sem feltétlenül maradnak majd kedvencük nélkül, ha PS4-re váltanak.

Az EuroGamer értesülései szerint a Sony a jól ismert PS One és PS2 klasszikusokat nem a PlayStation Now szolgáltatáson keresztül teszi majd elérhetővé, hanem pont úgy, ahogy a PS3 esetében is tette, illetve annál jobb minőségben. A pletykák szerint a gyártó a PS One és PS2 környezetet szoftveres emulációval oldja majd meg, ráadásul a PS4 brutális nyers erejére támaszkodva jó eséllyel megoldható lesz a felbontás valódi felskálázása is, vagyis az eredetileg SD-re optimalizált játékok kifejezetten jól mutatnak majd a HD-tévéken.


Részlet az egyik legkedveltebb PS One klasszikusból, a Metal Gear Solid I-ből

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Sony a korábbi konzolokra írt játékok futtatására már az előző generációs PS3-at is felkészítette. Az elsőként megjelent PS3 konzolok ezt nemes egyszerűséggel úgy oldották meg, hogy áramköri szinten integrált beléjük a gyártó egy PS2-t. Később költségcsökkentési okokból ez az integrált áramköri elem elmaradt, a szoftveres emuláció azonban máig használható a PS3 konzolokon.

A PlayStation 4 esetében egyértelmű volt, hogy a hardveres PS3-emuláció nem járható út, de a jelentősen eltérő architektúra miatt szoftveres úton sem valósítható meg, hogy a PS4 az előző generációra írt játékokat futtassa. A Sony a megoldást a Gaikai technológiájára épülő PlayStation Now streaming szolgáltatásban látja, mely idővel nem csak a PlayStation konzolokon, hanem más, a Sony, vagy éppen a konkurencia által gyártott hardveren (televízió, tablet, okostelefon) is elérhetővé teszi a streaming-alapú játékot. A PS One és PS2 címek azonban ebből a körből a pletykák szerint kimaradnak, így azokat lokálisan futtatja majd a PS4, vagy az eredeti játéklemezekről, vagy a PlayStation Store áruházból letöltött, merevlemezen tárolt tartalomként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.