Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 22. 16:40

Folytatódik az Apple-Samsung szabadalom-saga

Újra pert vesztett a Samsung az Apple-lel szemben, a san jose-i esküdtszék a korábban megítélt kártérítés egy részét újra a kaliforniai gyártónak adta. Márciusban jön a következő felvonás.

Újabb ítélet született az Apple-Samsung szabadalmi perben. Az Apple azért indított pert, mert véleménye szerint a Samsung megsértette az iPhone és az iPad fejlesztése során bejegyzett szabadalmakat. A 2011-ben indult ügyben ez már a sokadik ítélet, az esküdtszék feladata most a Samsung által okozott kár újbóli megállapítása volt, miután egy korábbi esküdtszék már bűnösnek találta a gyártót a szabadalmak megsértésében.

A Samsung az ügyben már többször veszített, első körben 1,05 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a céget az ítélet, ezt különböző tévedések miatt a pert vezető Lucy Koh bíró két részre bontotta, egy 410 milliós részre pedig új tárgyalást írt ki. Az új tárgyaláson az Apple az összeg nagy részét, 380 millió dollárt követelt újra, a Samsung azonban jóval alacsonyabb, 52 millió dolláros további kártérítést tartott jogosnak. Az esküdtek által megállapított 290 millió dollár a két összeg között van, közelebb az Apple számához. A megítélt kártérítés egyébként az ötödik legnagyobb idén az Egyesült Államokban a Bloomberg adatai szerint. Nem érdemes elfelejteni, hogy ez a most megítélt 290 millió hozzáadódik a Koh által korábban jóváhagyott 640 millióhoz, így a Samsung most összesen 930 milliós kártérítést köteles fizetni.

Lucy Koh bírónő kezében van a kártérítés végleges értéke

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ítélet fényében az Apple kérheti a műszaki szabadalmakat megsértő termékek kitiltását az amerikai piacról, egy korábbi döntés szerint azonban a design-szabadalmak alapján nem tilthatóak ki a telefonok. A perben szerepet játszó modelleket a Samsung már régen nem értékesíti, így ez a lépés várhatóan semmilyen hatással nem lenne. A szabadalomsértő modellek között egyébként a Samsung Infuse 4G volt a "legdrágább", az indoklás szerint csak ez az egy modell mintegy százmillió dollárba került a dél-koreaiaknak.

A Samsung az ítélethirdetést követően azt kifogásolta, hogy olyan szabadalom után is fizetnie kell, amelyet egyébként a pertől függetlenül már érvénytelenítettek. "Csalódottak vagyunk a mai döntés miatt, amely nagy részben egy, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyirodája által már érvénytelenített szabadalmon alapszik." A dél-koreai gyártó ügyvédei megerősítették, hogy az ítélethirdetés után is folytatják a jogi csatározást és az ítéletet nem fogadják el, fellebbezni fognak. Az Apple szerint "ez a per többről szól, mint szabadalmakról és pénzről. Az innovációról van szó és a kemény munkáról, amelynek nyomán olyan termékek készülnek, amelyeket az emberek szeretnek" - áll a cég ítélethirdetés után kiadott közleményében.

A saga (természetesen) nem ér véget. Márciusban következik az új sorozat, amelyben a per óta piacra került újabb termékek, így például az Apple iPhone 5 és a Samsung Galaxy S III kerülnek fókuszba. A bíró marad továbbra is Lucy Koh, aki az előző pert és az újratárgyalást is vezette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról