Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 20. 12:00

Érvénytelen az Apple "pinch zoom" szabadalma

Első vizsgálatra érvénytelennek találta az Apple "pinch zoom" szabadalmát az amerikai szabadalmi hivatal - többek közt erre épült a Samsung ellen kivívott jogi győzelem is. A döntés alapjaiban változtathatja meg az erőviszonyokat.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) első fokon érvénytelenítette az Apple 7,844,915 számú szabadalmát, amely lényegében a "pinch zoomot" védi, és amely a legerősebb fegyver volt a Samsung ellen indított szabadalombitorlási perben. A USPTO vizsgálata szerint a "pinch zoom" szabadalom egyik pontja sem alátámasztható és azt teljesen érvénytelenítik korábban dokumentált és/vagy szabadalmaztatott más megoldások - a szabadalmi hivatal két, korábban bejegyzett amerikai szabadalomra (7,724,242 és 6,757,673), egy japán szabadalomra, valamint egy 1991-es publikációra hivatkozott a döntésében.

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, augusztus végén az Apple nagy jogi csatát nyert a Samsung ellen, amikor az esküdtszék kimondta, a koreai vállalat több okostelefonja és tabletje is megsérti az Apple szabadalmait, köztük a "pinch zoomra", a "gumihatású listagörgetésre" vonatkozóakat is, négy másik mellett. A bíróság 1,05 milliárd dolláros kártérítési kötelezettséget állapított meg. Az Apple kérte a szabadalomsértő termékek amerikai forgalmazásának megtiltását is, azonban ezt a bíróság nem rendelte el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung ezt követően a USPTO-hoz fordult a kérdéses szabadalmak felülvizsgálatát kezdeményezve, méghozzá sikeresen. A szabadalmi hivatal októberben érvénytelenítette a gumihatású görgetésre vonatkozót (7,469,381), most pedig a "pinch zoom" szabadalmat találta megalapozatlannak, az Apple által a Samsung ellen bevetett jogi arzenál két legerősebb fegyvere ezzel élét vesztette. Az Apple készülékenként több mint 3 dollár jogdíjat követelt a Samsungtól a "pinch zoom" használatáért, a gumihatású görgetés technológiáját pedig valamivel több mint 2 dollárért licencelte volna.

Fontos megjegyezni, hogy a gumihatású görgetés és most a "pinch zoom" szabadalmak érvénytelenítése sem végleges, akár még az is előfordulhat, hogy a jogi eljárás hátralevő részében az Apple meg tudja fordítani ezt a döntést. Amennyiben ezt nem tudja megtenni, az nagyban befolyásolhatja a Samsung ellen indított per kimenetelét, beleértve a koreai gyártó által kifizetett kártérítési összeg nagyságát is. A Wall Street Journalnak a Samsung egyik képviselője elmondta, a mostani fejlemények tükrében a vállalat valószínűleg perújrafelvételt fog kérni.

A döntésről, hátteréről és lehetséges következményeiről bővebben a FOSS Patents és a Groklaw oldalán lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról