Szerző: Dojcsák Dániel

2013. november 22. 10:00

Éledezik a Windows Phone app ökoszisztéma

Az Android és az iOS menetelését nézve bátran állíthatjuk, hogy egy platform sikerét az alkalmazások jelentik. Ez az állítás viszonylag erősen állja a helyét, persze néhány alapvető feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy ezek az igen vonzó és a felhasználók boldogságát jelentő appok elkészüljenek és megfelelően működjenek.

A kisebb, kihívó félként jelentkező platformok vezetői is érzékelték kezdetektől a nyomást, így nem meglepő, hogy akár a BlackBerry, akár a Windows Phone, akár az Amazon saját Android forkja a téma, az első kérdések között mindig ott van, hogy hány alkalmazás van az adott platformra és ezek között vannak-e a szupersztárok, mint az Angry Birds, Instagram és társaik.

A Microsoft komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a globális statisztikákban néhány százalékot kitevő, ráadásul rövid története alatt máris egy kompatibilitási szakadást (WP7-WP8) elszenvedő Windows Phone platform piacterén sok tízezer app legyen fent, ami egyrészt megnyugtatóan ismételgethető az operátorok eladói által az egységsugarú vevőknek, másrészt a tömegvonzás elvét alapul véve, egyre több fejlesztő dönthet úgy, hogy felveszi az újabb platformot is a támogatottak közé.

Waze és Instagram Windows Phone-ra

Todd Brix, a Windows App Store vezetője nyilatkozatában bevallja, hogy a Windows Phone továbbra sem képes felmutatni azokat a kulcsalkalmazásokat, amikkel a konkurensek rendelkeznek, de az ígéretek szerint idén karácsonyra már az Android és iOS piacterének top 50 alkalmazása elérhető lesz Windows Phone-ra is. Ez azt jelenti, hogy legalább a mainstream kínálat egységesen elérhető lesz, amennyiben viszont a Microsoft nem képes ezt követően kellő részesedést elérni a fontos piacokon, akkor a jövőbeni sztár appok ugyanúgy nem fognak elkészülni oda.

Most egy napon belül két fontos appról érkezett meg a hír, hogy megjelenik Windows Phone-ra is, mégpedig a Google tulajdonába került Waze navigációs alkalmazásról, illetve a világ legnépszerűbb fotómegosztójáról, ma már a Facebook tulajdonában lévő Instagramról. Érdekes, hogy a Windows Phone platform a hivatalos Instagram kliens hiányában kitermelt egy tucatnyi utángyártott klienst, amelyek adott szempontból akár szebbek és jobbak is, mint a most érkező hivatalos, így valójában a hivatalos kliens érkezésének inkább PR-értéke van, mint valós technikai. Főleg úgy, hogy a hivatalos kiadással egyelőre videót egyáltalán nem lehet feltölteni, de visszajelzések szerint a beépített kamera is csak körülményesen, nehézkesen működik

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elmúlt időszakban egyébként számos nagy név csatlakozott a listához, van már Facebook, Pandora, YouTube, Skype, Vine kliens is, ami mind fontos célcsoportok alapvető elvárása ma egy okostelefontól. Jelenleg naponta 500 új alkalmazás kerül fel a Marketplace-be, az összes elérhető programból pedig naponta 10 millió letöltés származik. Ugyan a Microsoft marketingesei szerint ez már egy szép szám, ami vonzóvá teszi a platformot a fejlesztők számára, a valóság az, hogy komplexebb alkalmazások esetében még ezzel sincs esély valós megtérülésre. Valószínűleg ma a C# háttérrel rendelkező fejlesztők egyszerűbb programjai, a nagyobb Windows Phone részesedéssel rendelkező országok marketing célú alkalmazásai, illetve a presztízs appok a Microsoft által támogatott verziói adják a lendületet továbbra is.

Pár toplistás app még nem elég

A BlackBerry és a Windows Phone példája jól mutatja, hogy egy okostelefonos vagy bármilyen egyéb alkalmazás platform esetében a fontos, magas presztízsű vagy éppen nagyon hasznos alkalmazások megléte önmagában kevés a sikerhez, viszont ezek hiánya vagy rossz működése riasztóan hat a potenciális vásárlókra. Néhány kiemelt app megjelenésének kikényszerítése ugyan figyelemfelkeltő, de az Android és iOS esetében tapintható végtelen diverzitás érzését ez még nem fogja meghozni. A Microsoftnak valószínűleg a következő 1-2 évben is keményen meg kell küzdenie az app ökoszisztémák versenyében a felszínen maradásért, az A-kategóriás fejlesztőcégek pedig továbbra is kérethetik magukat, mielőtt Windows Phone-ra kiadják toplistás alkalmazásaikat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról