Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 18. 16:09

Megint kínai gép van a szuperszámítógépes trónon

A héten Denverben zajló Supercomputing 2013 konferencia alkalmából megjelent a friss Top500 lista, ami a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit rangsorolja évente kétszer. A rangsor élén nincs változás, továbbra is a kínai Tianhe-2 vezet 33,86 petaflopsos teljesítménnyel.

Továbbra is a kínai Tiahne-2 a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, amely idén júniusban állt üzembe. A rendszer lelkét az Intel processzorai adják, csomópontonként két Ivy Bridge-alapú Xeon és három Xeon Phi dolgozik együtt, a teljes kiépítés összesen 125 telerakott rackszekrényből áll, ami 720 négyzetméteres helyen fér el. A teljes kapacitás: több mint 3 millió processzormag, 1,4 petabájt memória és 12 petabájt feletti háttértár-kapacitás, utóbbi külső tárolókon. A vezető szuperszámítógép hivatalos mérésen rögzített teljesítménye 33,86 petaflops, ennek eléréséhez 17,9 MW energiát használ fel.

Xeon Phi kártyák a Tianhe-2 gépben

A ma közzétett, legfrissebb Top500 lista második helyén az amerikai Titan áll, amely a tavaszi rangsorban is ugyanezt a helyet foglalta el, tavaly ilyenkor azonban még vezette a listát. A Titan egy Cray XK7 architektúrára épülő, Opteron-alapú rendszer, amelyben NVIDIA Tesla K20x kártyák végzik el a számítások egy részér. 560 ezer processzormaggal a Titan 17,9 petaflops teljesítményt ér el, ehhez 8,2 megawattos fogyasztás társul.

Svájci gép a legtakarékosabb

Megközelíti ezt a sebességet az amerikai energiaügyi minisztérium Sequoia gépe is, ez az IBM BlueGene/Q rendszer 1,57 millió (!) energiahatékonyságra optimalizált PowerPC processzormagot küld csatasorba, ennek eredménye 17,17 petaflopsos teljesítmény 7,89 megawattos fogyasztás mellett. A BlueGene/Q rendszerek korábban messze kimagaslottak a mezőnyből az energiahatékonyság terén, mára azonban a GPU-gyorsított rendszerek lehagyták őket.

A legnagyobb teljesítményű európai gép a svájci Piz Daint, ami most harmadszor szerepel a Top500 listán. A gépet az évek során erőteljesen fejlesztették, ennek köszönhetően mára összesen 115 ezernél is több processzormagot állít csatasorba - ezek részben Intel Xeon chipekben, részben pedig NVIDIA K20x gyorsítókon állnak rendelkezésre. A Svájci Nemzeti Szuperszámítógépes Központ által működtetett gép 6,2 petaflops sebességet ér el, és ehhez "mindössze" 2,35 megawatt teljesítményt vesz fel. A Piz Daint a leghatékonyabb gép a tíz legerősebb gép között.

A Stampede

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A top tízbe kerül még a Xeon Phi koprocesszorokat alkalmazó texasi Stampede (5,17 petaflops), a német BlueGene/Q architektúrára épülő JUQUEEN, a szintén BlueGene/Q-alapú amerikai Vulcan, valamint a szintén német SuperMUC, amely az IBM által szállított iDataPlex konfiguráció. A szuperszámítógépes elit teljesítményére jellemző, hogy a friss listán 31 darab, legalább 1 petaflopsos teljesítményű gép található, egy évvel ezelőtt még csak 5 ilyet tartottak nyilván. A lista szereplőinek összesített teljesítménye 250 petaflops, ennek felét az első 17 helyezett adja.

Kevesebb GPU, de több Xeon Phi mint egy éve

Érdekes módon a GPU-gyorsítás térnyerése megállt, hiába érnek el ezek a rendszerek kimagasló enegiahatékonysági jellemzőket és nagy teljesítményt - jelenleg is 53 ilyen gép szerepel a Top500-on, éppen annyi mint fél éve és kevesebb mint egy éve ilyenkor. A gyártói erőviszonyok azonban érezhetően átrendeződtek, ugyanis az Intel-féle Xeon Phik már 13 gépben vannak jelen, miközben az NVIDIA Teslákat tartalmazó rendszerek száma 38-ra csökkent. Az ATI GPU-knak összesen két helyen szavaztak bizalmat a tervezők.

Az amerikai dominancia továbbra sem megkérdőjelezhető, a rangsorban szereplő rendszerek több mint fele (265 darab) az USA-ban üzemel. Kína továbbra is a második legnagyobb szuperszámítógépes szuperhatalom 63 géppel, amivel megelőzi Japánt, az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Németországot. A Tianhe-2 rendkívüli teljesítményének köszönhetően nem csak a legtöbb rendszer, hanem az elért teljesítmény alapján is Kína a második az országok rangsorában. Európa összesen 102 rendszerrel képviselteti magát a Top500-on, amivel csak a harmadik Amerika és Ázsia mögött a kontinensek képzeletbeli csatájában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról