:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 10. 11:45

Mindenkinek ad PHP-t a Google App Engine

Minden fejlesztő számára elérhető a PHP futtatókörnyezet a Google App Engine platformján. A Mobile Backend Starter (amely szintén e platformon fut) immár iOS-t is támogat, így könnyedén meghívható a készre szerelt szerveroldali rendszer a kliensappból.

A Google a májusi I/O konferenciáján jelentette be, hogy tesztjelleggel lehetővé teszi PHP kód futtatását az App Engine platformszolgáltatásán. Májusban azonban a teszt csak korlátozott formában volt elérhető, a Google kiválasztott partnerei nyertek hozzáférést az új képességhez. A cég ma bejelentette, hogy immár eltűnik ez a korlátozás, és ugyan (hivatalosan) továbbra is tesztként, de immár bárki használhatja a PHP futtatókörnyezetet.

A negyedik nyelv

A PHP immár a negyedik, App Engine által támogatott nyelv, a Python, a Java és a Google saját fejlesztésű Go programozási nyelve mellett, a bejelentés szerint továbbra is előnézeti (preview) módban. Ez azt jelenti, hogy a végleges verzióhoz képest még (akár komoly) változások is lehetnek. A Google PHP 5.4 interpretert biztosít a szolgáltatás keretében, amelyhez memcached, MySQL, OpenSSL, XML parser és számos más extra érhető el.

A fejlesztők évek óta követelik a PHP támogatását a Google App Engine-en - mondta Peter Magnusson, a Google felhős rendszerek fejlesztéséért felelős igazgatója, a cég azonban mindeddig biztonsági problémák miatt vonakodott implementálni a futtatókörnyezetet. A végül elkészült implementációban biztonsági okokból nem használható néhány érzékeny függvény, mint a shell_exec(), symlink() vagy fsockopen(), mások pedig alapértelmezetten le vannak tiltva, de az inicializáló fájlon keresztül egyenként aktiválhatóak, mint a getmyinode() vagy phpversion().

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az App Engine PHP-motorja augusztusban kapott masszív vérfrissítést, a fejlesztői visszajelzések alapján számos elemét módosította a Google, megjelent a WordPress-kompatibilitást biztosító plugin, valamint az mbstring és mcrypt támogatása is. A phpMyAdmin, Drupal és phpBB, valamint számos népszerű keretrendszer (Laravel, Silex, CodeIgniter) már a kezdetektől támogatott.

Mobilos backendként is, ráadásul ingyen

A Google a mobilos fejlesztőkre is igyekszik odafigyelni, számukra egyszerűen használható szerveroldali szolgáltatásokat nyújt (MBaaS), amelyekhez a mobilos kliensappok kapcsolódhatnak. A portfólió legújabb tagja az androidos kiadást követő Mobile Backend Starter for iOS, amely szintén az App Engine platformján fut.

Az alkalmazás és a backend összekötéséhez a Google saját Objective-C könyvtárakat készített, amelyek meghívásával egyszerűen implementálható a kliensben az MBS-hez való kapcsolódás. A Mobile Backend Starter már április óta támogatta az Androidot, mostantól azonban a keresztplatformos alkalmazások is könnyen vehetik igénybe a Google platformját a backend-feladatok elvégzésére.

Az MBS beépítve tartalmazza már a Google új kommunikációs rendszerét, a backend és az alkalmazás közötti üzenetforgalmat koordináló Google Cloud Messaginget is (1:1 és 1:sok konfigurációban is, push üzenetekkel), valamint a vállalat saját beléptetőrendszerét, a Google Authentication szolgáltatást. A szerveroldalon az MBS korlátlan tárhelyet biztosít a felhasználói adatok számára és támogatja a folyamatos lekérdezéseket, amelyeknek eredményét valós időben közvetíti a kliensek felé (Prospective Search alapokon). Az MBS néhány száz felhasználóig ingyenesen igénybe vehető, ezt követően a felhasználók számával skálázódik az ára - eddigre azonban már remélhetőleg némi profitot termel az alkalmazás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.