Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 7. 10:54

Közönséges PC-nek tűnnek a Steam Machine konzolok

Háromszáz Steam Machine prototípust gyártott a Valve. A konzol és PC határmezsgyén mozgó játékgépek Intel processzorral és NVIDIA GPU-val érkeznek, emellett többféle konfigurációban is választhatók, valamint utólag is fejleszthetők lesznek.

Alig egy hete jelentette be a Valve, hogy Steam Machine néven saját hardverrel áll elő, most pedig a prototípusok hardveres specifikációi is napvilágot láttak.A Steam OS-t futtató konzol-PC hibridek több változatban is megvásárolhatók lesznek, a nagy teljesítményű  konzolok riválisának szán, erőteljes gépektől a szerényebb, streaming játékra szánt darabokig. A Valve ugyanis leendő termékeivel nem csupán egy újabb "konzolt" kínál, hanem az egyre terjedő, olcsóbb, streaming-alapú megoldások közé is beáll, mint az NVIDIA Shield és a PS Vita TV. Ehhez persze szükség van egy megfelelően erős PC-re is amelyről a nappaliba juthat a tartalom.

Ezért processzorok közül Intel Core i7-4770, Intel Core i5-4570, valamint egy egyelőre ismeretlen szériás Intel Core i3 választható. A “gőzgépekhez” GPU-ból is többféle rendelhető, a béta verziós készülékekben NVIDIA TITAN, NVIDIA GeForce GTX 780, GTX 760 és GTX 660 modellek kaptak helyet, mind 3 gigabájt GDDR5 memóriával. Mindegyik Steam Machine 16 gigabájt DDR3-1600 RAM-mal érkezik, valamint hibrid SSHD tárolóval, amelyben 1 terabájt merevlemezes tárhely mellé 8 gigabájt flash tárterület párosul. A masinák energiaellátásáról egy 450 wattos tápegység gondoskodik.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindezt egy 12x12,4x2,9 hüvelykes házba zsúfolták be, ám ez közel sem jelenti, hogy a küllem az alakíthatóság rovására menne. A Valve mindenkit bátorít, hogy hardvere rugalmasságát feszegesse, legyen szó a CPU, GPU, a merevlemez, vagy akár az alaplap lecseréléséről. De még a játékgépekhez tervezett kontroller is teljes mértékben testre szabható, így a Valve teljesen a vásárló kezébe adja az irányítást. A dolog természetesen a másik oldalról is megközelíthető, a Valve gépein futó, Linuxalapú SteamOS ugyanis bármilyen, akár közepes teljesítményű x86 alapú PC-re telepíthető.

A Steam Machine-ek előnyét és hátrányát is jelenti egyben, hogy az ingyenesen letölthető SteamOS nincs hardverhez kötve, így a Valve gépei semmivel nem kínálnak többet egy a hasonlóan összeállított PC-knél, ráadásul kis méretük miatt árban még fölöttük is lehetnek. A már gyárilag is változatos, és tetszőlegesen bővíthető, módosítható hardver továbbá azt is jelenti, hogy a játékokat a fejlesztők nem optimalizálhatják olyan mértékben, mint egy konzol esetében. Az Intel processzorok és NVIDIA grafikus kártyák ráadásul azt jelentik, hogy a Valve platformja nem az AMD GCN architektúrát alkalmazza majd, amelyet a Sony és a Microsoft is használ, így az API-k is eltérőek lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról