Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 30. 16:08

Új generációs kijelző a Sharptól

A kijelzők következő generációjának prototípusával állt elő a Sharp. A japán vállalat Qualcommal karöltve fejlesztette ki a héthüvelykes panelt, amely a MEMS technológiára alapul, azaz apró mozgó alkatrészekkel szabályozza, éppen milyen hullámhosszú fényt enged át. Energiatakarékos kivitelezésük miatt a hasonló kijelzők többek között a mobil készülékekben terjedhetnek el.

Új héthüvelykes kijelző-prototípust mutatott be hétfőn a Sharp. A vállalat szerint a panel több szempontból is előnyösebb a manapság használt, folyadékkristályos modelleknél. A japán vállalat a Qualcommal együttműködve dolgozik jelenleg is a technológia tökéletesítésén, a prototípust pedig a Tokió közelében rendezett Ceatec elektronikai kiállításon mutatták be. A MEMS (microelectromechanical system) kijelző nevéből sejthető, hogy az elektromechanikus elven működik, azaz számos apró mozgó alkatrészt tartalmaz.

A kijelzőn lévő pixelek mögötti háttérvilágítás piros, zöld és kék színekben villog, amelynek fényét a képpontokat eltakaró apró lemezek csak a megfelelő időben engedik át. A megfelelő szinkronizációval tehát a képernyő minden színből csak a megfelelő mennyiséget engedi át, amelyet az emberi szem a kívánt árnyalatként érzékel. Ezzel szemben a mai LCD-k szűrőket használnak az egyes színek előállítására, amelyek a Sharp új üzleti fejlesztési központjának középvezetője Akira Imai szerint a háttérvilágítás fényének mintegy kétharmadát elnyelik. A MEMS ezzel szemben gyakorlatilag teljesen átengedi a fényt, így gyengébb háttrévilágítás, ezáltal pedig kevesebb energia is elég a működtetéséhez.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Versenyképes képminősége és energiatakarékossága ideálissá teheti a paneleket a mobil készülékek gyártásához, hiszen esetükben a kijelző gyakran minden más alkatrésznél több energiát fogyaszt. A bemutatott darabok 7 hüvelykes, 800x1280 pixel felbontásúak, éles képekkel és remek fényerővel, noha a megfigyelők arról számoltak be, hogy a szemük sarkából többször észrevettek egy-egy felvillanó piros, kék vagy zöld pixelt. Imai szerint a Sharp már dolgozik a hiba kijavításán.

A Qualcommal közös fejlesztést idén kezdték meg, miután az amerikai vállalat 120 millió dolláros befektetést helyezett kilátásba a Sharp számára. A két részben befektetett összeghez a Qualcomm MEMS fejlesztések területén szerzett tapasztalata is társult, amelyet többek között a Mirasol kijelzők kifejlesztése során szerzett, melyeket már okosórákban is láthatunk. De a Sharp is kiterjedt ismeretekkel rendelkezik a kijelzőgyártás területén, a bemutatott MEMS panelek is részben a japán vállalat IGZO technológiájára épülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról