Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 17. 11:34

Box Notes: fejlődésnek indulnak a felhős fájltárolók

A felhős tárolót fejlesztő Box.net kikacsintott eredeti területéről és a fájlok tárolása mellett a gondolatok és információk raktározására is megoldást kínál új, egyszerűen csak Notes-nak nevezett jegyzetelő alkalmazásában.

Ugyan egy jegyzetfüzet funkciójú webalkalmazás nem nagy dobás manapság a weben, a Box.net esetében mégis fontos mérföldkő és figyelemfelkeltő fordulat, hogy az eddigi klasszikus fájlszinkronizációs szolgáltatásból egy széles skálájú terméket kíván faragni. A várakozások szerint a Notes csak az első a sorban és hamarosan további funkciók bukkanak majd fel, a paletta pedig egyre jobban hasonlít majd a Google Drive felhozatalára vagy akár a Microsoft webes Office-ára.

A recept egyszerűnek tűnik, hiszen a vállalatnak a fájltárolással sikerült 180 ezer üzleti felhasználót elcsábítania, most őket kell egyre mélyebben kiszolgálni. A Notes csak az első lépés, nem lenne meglepő, ha ezt különböző szerkesztők és fájlkezelők követnék. Nehéz megítélni, hogy a Box ezzel valóban a Google Drive babérjaira tör, vagy egy mások által nem kezelt rétegigényt akar kielégíteni. A Notes kapcsán a hivatalos blogbejegyzés szerint az eszköz minimalista, egyszerű, átlátható, gyors és könnyen kezelhető. A célja nem a funkcionális teljesség, hanem az, hogy örömet okozzon a felhasználónak.

Éppen elég

A Notes egy “éppen elég” ("good enough") szerkesztő, egy általános eszköz. Ezzel pontosan szembehelyezkedik a Microsoft Office minden esetre felkészülő termékcsaládjának mentalitásával, de a mai gyors webes kommunikáció világában a felhasználók és vállalatok többségének igazából tényleg nincs szüksége bonyolult eszközökre, csak pihekönnyű kiegészítőkre, amiket platformfüggetlenül oda lehet tenni az e-mailek, dokumentumok és webes felületek mellé. A Box Notes egyben egy kritika is a túlzásokba eső irodai termékekkel kapcsolatban.

Az alapvető filozófia a Box Notes mögött, hogy az emberek ne a munkájukat szabják rá a használható eszközökre, hanem az eszközök illeszkedjenek a munkamenethez. A csupasz Notepad szintnél persze messzebbre megy a Box, a közös munka kiemelt szerepet kap. Egyrészt a dokumentumok publikálása, kollégáknak elküldése végtelenül egyszerű, a NoteHead nevű funkció - nyilvánvalóan a Facebook ChatHeads képességére utalva - segítségével pedig a felhasználók mindig látják, hogy ki és hol matat éppen egy dokumentumban, körülbelül úgy, ahogy a Google Docsban is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem elhanyagolható, hogy a Box Notes hordozza magában ugyanazokat a biztonsági sztenderdeket, mint a Box szolgáltatás, így a szerkesztő csábító lehet olyan üzleti területeken is, mint a pénzügy, egészszégügy vagy egyéb érzékeny adatokat kezelő szegmensek. A Notes teljesen integrált része a Boxnak, így ha létrehozunk egy jegyzetet vagy dokumentumot egy mappában, akkor az örökli a jogosultságokat is, így ha a mappa már meg van osztva a kollégákkal, akkor az új dokumentumot is látni fogják, ha pedig privát, akkor nem kell foglalkozni vele, az új jegyzet is az lesz.

Üzleti igény is a használhatóság

Az irány mindenképp ígéretes, a Box a potenciális bevételi források felé építkezik és a ma már unalmasnak számító felhős fájltárolás mellett egyedibb irányokba indul el. A Box egyébként a közeljövőben egy tőzsdei bevezetés elé is nézhet, így a Notes bejelentése egyfajta előzetes is lehet arra nézve, hogy milyen perspektívákat lát maga előtt a vállalat.

Mindezek ellenére túlzás lenne azt mondani, hogy a Box Notes, vagy általában a Box Microsoft- vagy Google-konkurens lenne. A mostaninál sokkal nagyobb fizetős ügyfélkörre lenne szükség, hogy egyáltalán el tudjon rugaszkodni a két nagyobb szereplő vonzásából és ne csak egy divatos alternatíva legyen a kommoditássá váló felhős fájltárolók világában. A Box Notes egyébként már kipróbálható, igaz csak egy zárt béta verzióban, amire a Box oldalán kereszül lehet jelentkezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról