Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 10. 08:51

Itt a véglegesnek hívott Windows 8.1 és Server 2012 R2

180 fokos fordulót vett a Microsoft és a korábbi álláspontját megváltoztatva kiadta a Windows 8.1 és a Windows Server 2012 R2 végleges verzióját az MSDN- és TechNet-előfizetők számára. Elérhető a Visual Studio 2013 kiadásra jelölt verziója is.

Fejlesztők és IT-üzemeltetési szakemberek körében nagy felzúdulást keltett a Microsoft korábbi döntése, amely szerint a szokásától eltérően az MSDN- és TechNet-előfizetők nem kapják meg a hivatalos megjelenés előtt az új operációs rendszereit. A cég a népharagot látva megváltoztatta döntését, elérhető a Windows 8.1 és a Windows Server 2012 R2.

Letölthetők az RTM változatok

A Microsoft végül csak kiadta a Windows 8.1 végleges (Release To Manufacture, RTM) verzióját az MSDN- és TechNet-előfizetők számára, a megfelelő hozzáféréssel rendelkező fejlesztők és IT-üzemeltető szakemberek már letölthetik a szoftvereket az MSDN és TechNet oldalról. Az új operációs rendszerhez a mennyiségi licencvásárlók is hozzáférhetnek mostantól. A Windows 8.1-nek egyelőre a "sima" és a "Pro" verziója tölthető le, a kimondottan nagyvállalatoknak szánt Windows 8.1 Enterprise végleges változata egy későbbi időpontban, de még szeptemberben megjelenik. A Microsoft sietett leszögezni, hogy a mostani döntése nem befolyásolja a hivatalos piaci premier dátumát, az továbbra is 2013. október 17. A Windows Server 2012 R2 is ugyanígy elérhető e kör számára.

A cég korábban a végleges verzió megjelenése előtt hetekkel, nem ritkán hónapokkal előbb hozzáférhetővé tette a Windowsok végleges verzióját az MSDN- és TechNet-előfizetők, valamint a mennyiségi licencvásárlók számára. Tavaly, a Windows 8 megjelenésekor az operációs rendszer már augusztus második felében elérhető volt, miközben a piaci premierre csak októberben került sor. A Microsoft egyáltalán nem részletezte, a Windows 8.1 esetében miért döntött úgy, hogy nem ad hozzáférést a végleges kódhoz. Egyes spekulációk szerint a cég megelégelte hogy az operációs rendszerei a hivatalos bolti rajt előtt megjelennek a fájlcserélőkön - a "titkolózás" ellenére a végleges kód már megjelent az illegális letöltőkön.

Ez a végleges kód, de még változni fog

A valószínűbb indok az, hogy a vállalat ugyan azt állította, elkészült a Windows 8.1 és a Windows Server 2012 R2 végleges kódja, valójában a fejlesztés még nem fejeződött be. Erre utal legalábbis a Windows Server blog bejegyzése, amelyben a végleges Windows Server 2012 R2 elérhetőségét jelenti be a Microsoft. Ebben a blogbejegyzésben az olvasható, hogy az operációs rendszer kódját továbbra is vizsgálják a Microsoft partnerei, valamint az MVP-k (Most Valuable Professional), és a piaci rajtig még elképzelhetők apróbb módosítások. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a kód tényleg végleges. Ezt megerősíti a Windows-blogban Steve Guggenheimer, a Microsoft’s Developer & Platform Evangelism csoport vezetője, aki szerint "a mérnökcsapatunk továbbra is finomítja és frissíti a terméket és az eszközöket a Windows 8.1 október 18-i rajtjára készülve". Vagyis egy "gyártásra kész" termékről van szó, ami nem végleges, és ezt már a vállalat is beismeri.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A fejlesztők körében azért keltett felzúdulást a Microsoft korábbi döntése, mert a programozóknak szüksége van a gyártásba kerülő, "végleges" operációs rendszerre ahhoz, hogy az alkalmazásaikat tesztelni tudják. Ez különösen érzékeny probléma a rendszert alacsony szinten kezelő programok esetén, ilyenek lehetnek például biztonsági szoftverek (titkosítás, antivírus, VPN, stb.). A Microsoft nekik korábban azt javasolta, a tesztjeikhez használják a Windows 8.1 előzetes kiadását - erről azonban tudni lehetett, hogy nem a végleges kód.

Visual Studio 2013 RC

A Microsoft egyúttal kiadta a Visual Studio 2013 kiadásra jelölt (Release Candidate, RC) verzióját is, amely "Go Live" licenccel rendelkezik, vagyis használható "éles", kereskedelmi forgalomba kerülő alkalmazások fejlesztésére is. A Windows Store azonban nem nyílik meg október 18. előtt, vagyis a fejlesztőknek meg kell várniuk a hivatalos piaci rajtot, hogy az új operációs rendszer képességeit kihasználó alkalmazásaikat feltölthessék a piactérre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról