Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 10. 14:05

Megjelent a PostgreSQL 9.3

A PostgreSQL fejlesztőcsapata tegnap bejelentette a 9.3 verzió elkészültét. A szoftver fejlesztésénél a sebesség és a megbízhatóság mellett a más rendszerekkel történő együttműködés volt a fókuszban.

Elkészült a PostgreSQL, a népszerű nyílt forrású relációs adatbázis legújabb verziója. A szoftver története az 1980-as évekig nyúlik vissza, az első Postgres 1995-ben jelent meg, majd két évvel később kapta meg a PostgreSQL nevet. Azóta nagyjából évente jelennek meg új verziók, a 9.2 változat tavaly augusztusban érkezett, most pedig befutott a 9.3.

A 9.3 egyik fontos újdonsága, hogy a "foreign data wrapperek", amelyek külső adatforrásból (pl. Oracle DB, MySQL, SQL Server, Sybase, CouchDB, MongoDB) teszi lehetővé adatok elérését a 9.1 verzió óta, most már nem csak olvasásra, hanem írásra is képesek. A PostgreSQL 9.3 ezáltal jó alapot teremthet olyan alkalmazások számára, amelyek több eltérő adatbázisból és -ba dolgoznak, akár strukturált és nem strukturált adatokkal vegyesen. A sajtóanyagból kiderül, hogy az adatbázis olyan további fejlesztésekkel is gazdagodott, ami egyszerűbbé teszi az alkalmazások készítőinek az életét. Ezek közé tartoznak például új JSON constructor és extractor metódusok, valamint az automatikusan frissülő nézetek (view).

A PostgreSQL 9.3 megbízhatóságát javító fejlesztés a "fast failover", amely 1 másodpercen belüli átterhelődést jelent leállás esetén a másodlagos adatbázisra. Az üzemeltetők számára örömhír a pg_dump párhuzamos futtatásának lehetősége, amely meggyorsítja a nagy adatbázisok biztonsági mentését. Egy másik fejlesztés a nagyobb megbízhatóság szolgálatában a Streaming-Only Remastering. A "remastering" azt a folyamatot jelenti, amikor a leginkább naprakész másodlagos (standby) adatbázist nevezzük ki masternek. A 9.2 verzióban bevezetett "cascading replication" ezt a folyamatot különösen megbonyolította és időigényessé tette, a 9.3-ban azonban néhány apró módosításnak köszönhetően lehetővé vált a "remastering" pusztán az xlog rekordok alapján.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egy másik újdonság, hogy a PostgreSQL 9.3 lehetővé teszi felhasználók számára a háttérben futó feladatok kiadását (pl. task manager, parallel processor, queuing tool), ami által az adatbázis afféle feladatkezelőként is bevethető. Az egyik példa erre a sajtóanyag szerint a Mongres, amely MongoDB hívásokat fogad, majd átalakítva továbbküldi őket a PostgreSQL-nek.

Az adatbázis az összes kurrens platformon elérhető és létezik nagyvállalati szintű támogatást élvező kereskedelmi verziója is, az EnterpriseDB. A PostgreSQL 9.3 verziójának újdonságai részletesen megismerhetők a kiadási jegyzékből és a dokumentációból, a szoftver maga pedig letölthető innen binárisként (Linux, Windows, OS X, Solaris és BSD operációs rendszerre), valamint forráskódként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról