:

Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 5. 16:09

NMHH: nem a szereplők számán múlik a verseny

Ma újságírók előtt, sajtótájékoztatón mutatkozott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság augusztus közepén kinevezett elnöke, dr. Karas Mónika. A hatóság új vezetője elsődleges feladatként említette a frekvenciagazdálkodással kapcsolatos nyitott ügyek lezárását - rövidesen kihirdethetik az új aukciót.

Kiemelt fontosságú kérdésként foglalkozott augusztus 19-i kinevezése óta a magyarországi frekvenciagazdálkodással kapcsolatos helyzettel dr. Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új elnöke - derült ki a vezető mai bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Az elnök a megoldandó feladatok közül elsőként emelte ki spektrumhelyzet rendezését, vagyis a rövidesen felszabaduló, illetve a jelenleg még a szolgáltatók használatában lévő, de hamarosan lejáró frekvenciák értékesítésének fontosságát.

A hatóság új elnöke újságírói kérdésre nem kívánt további részleteket elárulni a küszöbön álló aukcióról, így sem az értékesíteni kívánt frekvenciakörök, sem az állami szereplő bevonásának szándéka nem derült ki egyértelműen a beszámolóból. A HWSW kérdésére Karas ugyanakkor hozzátette, a hatóság piaci alapokon képzeli el a versenyt, ebből a szempontból pedig irreleváns, hogy 3,4 vagy éppen 5 versenyző van jelen a magyar mobilszolgáltatói szektorban. A vezető ugyanakkor utalt rá, hogy a hatóság egyik célja továbbra is a mobilhasználat átlagos árszintjének csökkentése.

Karas nyilatkozata gyakorlatilag teljesen egybecseng Joaquin Almunia EU-s versenyügyi biztos nyilatkozatával, melyet a német Handelsblatt alapján a Reuters idéz. A biztos a legutóbbi EU-s mobilpiaci konszolidációs tervek kapcsán elmondta, a Bizottság semmiféle konkrét elvárása vagy ajánlása nincs a tagországok felé a piaci szereplők számát illetően, noha a biztosi hivatal minden konszolidációs törekvést árgus szemekkel vizsgál.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az NMHH új elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, aláírta azokat az elnöki rendeleteket, melyek a küszöbön álló aukció elindításához szükséges, a hatóság, valamint a három magyarországi mobilszolgáltató vélhetően erről tart közös sajtótájékoztató holnap az NMHH ostrom utcai székházában. Mindez a hatóság (vagyis a kormányzat), valamint a mobilpiaci szereplők közti, korábban feszültnek tekinthető viszony oldódására utalhat.

A hatóság vezetése és a mobilszolgáltatók legfelsőbb vezetői 2011. áprilisában ültek utoljára a sajtó előtt egy asztalnál. Akkor az új frekvenciarendelet bevezetéséről tájékoztatták a sajtó meghívott munkatársait az érintettek. A hatóság még ugyanebben az évben kiírta az egykori E-GSM blokk értékesítésére vonatkozó frekvenciaaukciót, melyen lehetőséget biztosított egy új infrastruktúra-szolgáltató megjelenésére. Ezen az aukción negyedik szereplőként végül az állami tulajdonú MPVI Mobil Zrt. jutott hozzá mobilszolgáltatás indításához használható frekvenciákhoz, a három piaci szereplő azonban eljárásjogi hibákra hivatkozva megtámadta az eredményt, végül a Kúria idén februárban helybenhagyta a Fővárosi Bíróság döntését az aukciót lezáró határozat megsemmisítéséről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.