Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 5. 13:56

Novemberig adott magának haladékot a BlackBerry

Legkésőbb novemberre meg kell születnie annak a megállapodásnak, mely az okostelefon-piac egykori úttörőjének számító BlackBerry tulajdonosi szerkezetének gyökeres változását hozhatja. A cég augusztus óta keres vevőt, a potenciális jelöltekkel már zajlanak a tárgyalások.

Gyorsított ütemben keres új tulajdonost a cég egyes részeire, vagy akár teljes egészére az okostelefon-piac egykori nagyágyújának számító, mára nehéz helyzetbe került BlackBerry. A cég augusztusban jelentette be, hogy egy a vállalat vezetőiből álló bizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy a tagok a lehető leghamarabb mérjék fel a potenciális "stratégiai lehetőségeket", ami magában foglalhatja a BlackBerry részben, vagy egészében történő értékesítését, vagy tőzsdei kivonulását.

A kanadai okostelefon-gyártó esetleges felvásárlásával kapcsolatos pletykák hosszú hónapok óta forognak a köztudatban, a társaság már a BlackBerry 10 operációs rendszer januári megjelenése előtt közölte, hogy vizsgálja a stratégiaváltás és az átalakulás lehetőségeit - jóllehet ebből mindeddig nem született semmilyen kézzelfogható eredmény, leszámítva a belső átszervezéseket és a vállalat névváltását. Az eladással kapcsolatos pletykák a héten, a Nokia-Microsoft üzlet bejelentése után lángoltak fel újra.


Thorsten Heins, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója

A Wall Street Journal értesülései szerint a cég augusztus óta már lefolytatta az előzetes tárgyalásokat azokkal a potenciális partnerekkel, melyek szóba jöhetnek részleges, vagy teljes akvizíciós partnerként. A lap forrásai úgy tudják, hogy a végső kiválasztási procedúra már a végén jár, az eredményeket így hamarosan nyilvánosságra hozhatják az érintettek.

Már ha lesz eredmény, az ugyanis egyelőre korántsem garantált, hogy végül bárki is lát fantáziát a BlackBerry felvásárlásában - ezt jelzi legalábbis, hogy a gyártó kénytelen aktívan kommunikálni, hogy vevőt keres. A tulajdonosváltás kapcsán egyébként nem csak piaci szereplők jöhetnek szóba, befektetői csoportok éppúgy érdekeltek lehetnek a BlackBerry felvásárlásában, legalábbis különös egybeesés, hogy a cég egyik legnagyobb részvényese, Prem Watsa milliárdos augusztusban pont összeférhetetlenségre hivatkozva hagyta ott a cég igazgatótanácsát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A részleges értékesítés, vagy bizonyos részlegek leválasztása mellett szól Bert Nordberg igazgatósági tag múlt heti nyilatkozata. A Sony-Ericsson egykori első embere akkor azt közölte, hogy a társaság bizonyos részlegeit eladva jó eséllyel sokáig talpon maradhatna. Egyes spekulációk szerint a cég már eldöntötte, hogy a várhatóan még ebben a hónapban multiplatformossá váló BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő szolgáltatást külön cégbe szervezi ki a cég, más vélemények szerint pedig életképes elképzelés lehet a BlackBerry hardverfejlesztő- és gyártó részlegének eladása egy olyan gyártó számára, mely az okostelefon-piacon egyelőre nem rendelkezik komoly pozíciókkal.

Az egyik legfőbb ilyen aspiránsnak a kínai Lenovót tartják szakértők, a kínai cég ugyanakkor észak-amerikai nemzetbiztonsági okokból szinte biztos, hogy a BlackBerry által üzemeltetett infrastruktúrához nem kaphat hozzáférést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról