Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 2. 09:42

Megkezdte a DDR4 memóriák tömegtermelését a Samsung

Megkezdte a DDR4 SDRAM chipek tömegtermelését a Samsung. A világ legnagyobb memóriagyártója a lapkák előállításához 20 nanométeres osztályú félvezetőgyártási technológiát használ.

Gyorsabb és takarékosabb

A vállalat most bemutatott chipjei 4 gigabit kapacitásúak és 2667 megabites (333,3 MB) másodpercenkénti adatátviteli sebességre képesek, ami 25 százalékkal magasabb a cég által gyártott DDR3 chipek sebességénél. A Samsung úgy számol, a 4 gigabites chipjeiből a modulgyártók könnyen tudnak majd 16 vagy 32 gigabájtos modulokat építeni,

DDR4 memóriainterfész célja az átviteli sebesség növelése a fogyasztás lejjebb szorítása mellett. A jelenleg elterjedt DDR3 memóriák 800-2133 MT/s (megatransfer/s) sebességre képesek, működési feszültségük 1,2-1,5 Volt. A DDR4 szabvány esetében az átviteli sebesség 2133-4266 MT/s lehet, miközben a feszültség 1,02-1,2 Volt közé esik. Mivel az áramkörök fogyasztása és hőleadása az órajellel egyenesen, a feszültséggel viszont négyzetesen arányos, a DDR4 alacsonyabb feszültsége komoly megtakarítást jelent majd ezen a területen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A DDR4 topológiában is változást hoz a DDR3-hoz képest. Az előző szabvány lehetővé tette, hogy egy memóriavezérlőre több modul is csatlakozzon, a DDR4-gyel azonban ennek vége, a pont-pont összeköttetésben memóriacsatornánként egyetlen modul használható legfeljebb - ez a változás volt szükséges ahhoz, hogy az órajelet és végeredményben a teljesítményt egyszerűen, az időzítéssel kapcsolatos problémák nélkül lehessen növelni. Ez azonban csak az elv, a gyakorlatban előfordulhat, hogy a nagy memóriakapacitású szerverek részére a gyártók saját switch chipeket terveznek, hogy egy vezérlőhöz több modult is csatlakoztatni lehessen.

Először szerverekbe, de melyikbe?

A Samsung kezdetben leginkább a szerverekbe szánja a DDR4 lapkákat. Ma már egészen extrém memóriakapacitású gépek is hozzáférhetők az x86 szegmensben is, a nem ritkán több tucat DIMM modul azonban jelentős tényezővé vált a fogyasztás és hőfejlődés terén. A DDR4 segítségével a nagyobb teljesítmény mellett lehetővé válik a fogyasztás és hőtermelés kordában tartása. Természetesen a mobil eszközök, noteszgépek, tabletek is élvezik a nagyobb teljesítmény és alacsonyabb fogyasztás hozadékait - a kisebb teljesítményfelvétel itt akár hosszú percekkel megnövelheti az akkumulátoros üzemidőt. Ezekben az eszközökben azonban valószínűleg jó ideig a DDR3 marad az uralkodó technológia, a DDR4 kezdetben magas ára miatt.

Jelenleg nincs egyetlen szerverchip vagy -platform sem, amely DDR4 memóriát használna vagy igényelne. Az első ilyen az Intel következő generációs Haswell-E lapkája lehet, ennek piaci premierje azonban a most hozzáférhető információk szerint csak 2014 második felében esedékes. A múlt héten a Hot Chips konferencián bemutatott új generációs RISC szerverprocesszorok (IBM POWER8, illetve az Oracle M6 és Fujitsu SPARC64 X+) mindegyike DDR3-at támogat, és az AMD legfrissebb terméktervében szereplő új Opteronok is kivétel nélkül DDR3-vezérlőt tartalmaznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról