Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 29. 11:46

Újabb Android-vezető távozott a Google-től

Újabb fontos ember esett ki a Google Android hierarchiájából, Andy Rubint követően Hugo Barra is félreáll. A felsővezető a kínai Xiaominél folytatja, a feltörekvő fiatal gyártó globális terjeszkedését fogja irányítani.

Elhagyja a Google-t és a Xiaomi kötelékében folytatja karrierjét Hugo Barra, az Android termékmenedzsere - tudta meg a Wall Street Journal blogja, az All Things D. Később a Google és Barra is megerősítette a távozásról szóló értesüléseket. Hugo Barra a Nuance hangfelismerő rendszer felvásárlásával együtt került a Google-höz 2008-ban, szinte három éve pedig az Android fejlesztéséért felelős csapatot erősíti. A csapatot hosszú ideig Andy Rubin vezette, márciusi leváltása után Barra lett a rendszer de facto arca, ő mutatta be például néhány hete az új Nexus 7 tabletet is. Barra távozásával újra űr van az androidos hierarchiában, a Chrome, a Chrome OS és Android divíziókat együtt vezető Sundar Pichai várhatóan hamarosan kinevezi az új termékmenedzsert a mobil operációs rendszer élére.

Hugo Barra bemutatja a Nexus 7-et (forrás: The Verge)

Új márkát kell megtanulnunk?

De milyen szereplő tudta elcsábítani a Google egyik kulcsfontosságú alkalmazottját? A Xiaomi mindössze három éve indult, azonban már most mintegy 10 milliárd dolláros értékeléssel rendelkezik a legutolsó kockázatitőke-bevonás alapján. Ez egészen elképesztően magas számnak számít, kétszer annyi, mint például a BlackBerry piaci értéke és közelíti a Nokia 15 milliárdos értékelését. A magas értékelést a cég hazai sikerei indokolják, Kínában a legsikeresebb okostelefon címét az áprilisban bemutatott Xiaomi MiPhone 2S vitte el, megelőzve az Apple iPhone-t és a Samsung Galaxy S4-et is. De a cég nem csak a csúcskategóriában tarol, belépő szintű modelljeit is percek alatt kapkodják el a vásárlók.

A Xiaomi a hazai piacon hasonló kultikus státusznak örvend, mint az Apple Amerikában, a termékbemutatókat hatalmas hisztéria övezi, a cég pedig rendkívül komolyan veszi az ilyen események körüli megfelelő sajtóvisszhang megteremtését. A társaság a külsőségekben is igyekszik az Apple nyomdokaiba lépni, az elnök-vezérigazgató farmer-fekete trikó-sportcipő kombinációt visel, a bemutatók pedig egyértelműen az Apple designvilágát tükrözik vissza. A Xiaomi még a termékelnevezésben is a cupertinói céget követi, a MiPhone 2-t leváltó modell a MiPhone 2S, van saját Siri- és iMessage-másolata is, amelyek az alap Android operációs rendszeren futnak.

Máshol már bevált az arculat - Lei Jun, Xiaomi CEO.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kínai gyártó számára a következő logikus lépés a globális terjeszkedés, ennek egyik vezetője lesz a jövőben Hugo Barra, ahogy a Xiaomi az európai és amerikai piacon is igyekszik részesedést szerezni. Ez előreláthatólag nem lesz túl könnyű, az androidos ökoszisztéma mára viszonylag megszilárdulni látszik a Samsung-LG-Lenovo-ZTE négyes vezetésével, amelyet már a HTC minden erőfeszítése sem tudott megtörni az elmúlt időszakban és mára a Sony is kiesett az elsők küzül.

A Xiaomi vezetése láthatóan tudatában van a feladat nagyságának, ezért igyekszik ütős felsővezetői csapatot összeállítani. A TechCrunch szerint a céget válogatott egyéniségek irányítják, akik korábban a Microsoftnál, a Google-nél vagy a Motorolánál dolgoztak. A cég társaalapítója Lin Bin, a Google kínai kutatóintézetének vezetője, a másik társalapító Lei Jun, aki jelenleg az elnök-vezérigazgatói posztot tölti be, hasonlóan fényes karrierrel. Bin a Joyo.com alapítója, a céget az Amazon vásárolta fel és nevezte át Amazon China-ra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról