Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 15. 10:39

A Microsoft odaadja Európát a Sonynak a konzolháborúban

Tovább folytatódhat a Sony PlayStation platformjának az uralma Európában, a Microsoft jól láthatóan ezúttal elsősorban a tengerentúlon kívánja nagy erőkkel támogatni az Xbox One megjelenését. A játékgép hivatalosan csak hét európai országban jelenik meg idén.

Az új generációs játékkonzolok megjelenésével tovább folytatódhat a Sony diadalmenete az európai konzolpiacon, miközben a Microsoft az új Xboxszal láthatóan elsősorban a tengerentúlon próbál aratni. Az Xbox One és a PS4 idén év végén, a karácsonyi hajrában kerülhet a boltokba, ám a fejlesztések és a gyártás-logisztikai szempontok miatt nem lesznek elérhetők a konzolok minden országban és minden régióban.

Fókuszban az Egyesült Államok

Az eredeti tervek szerint a Microsoft a nyitónapon (amit vélhetően jövő héten a kölni Gamescon kiállításon jelentenek majd be) összesen 21 országban indította volna útjára az Xbox One-t, ám a hivatalos, novemberi rajtra végül mégis csak 13 országban kerülhet sor. A játékgépet összesen 7 európai országban forgalmazzák majd idén, hozzánk legközelebb a szomszédos Ausztriában.

A Microsoft nem részletezte, hogy pontosan mi az oka annak, hogy több országban is 2014-re tolódik az új játékkonzol premierje. A cég által tegnap kiadott nyilatkozatból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy az Xbox One kezelőfelületének lokalizálása, illetve a lokális tartalmi megállapodások elhúzódása állhat a háttérben. Az első körös megjelenésből ezzel olyan országok maradnak ki, mint Oroszország, Belgium, Hollandia, Svájc, valamint a skandináv országok.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az első körben nem érintett országokban egyáltalán nem lesz kapható az Xbox One. Az Európai Unió vámszabályozását kihasználva a legtöbb kereskedő teljesen legálisan forgalmazhatja a konzolt, melyet azokban az országokban szerzett be - jellemzően kisebb tételben -, melyekben az értékesítés már elindult. Várhatóan ez fog történni Magyarországon is, erre utal legalábbis, hogy a konzol már több szaküzletben is előrendelhető. Fontos ugyanakkor, hogy bizonyos szolgáltatások elérése Magyarországról, illetve magyarországi Xbox Live fiókkal nem lesz garantált ezeken az import modelleken. A Microsoft egyébként úgy tudjuk, jelenleg 2014 végére tervezi az Xbon One hivatalos magyar premierjét.

A japánok viszik Európát

Mindeközben a Sony kitart amellett, hogy a PlayStation 4 egész Európában kapható lesz az év végi rajt idején, vagyis a japán cég láthatóan szakított az előző generációs változat megjelenésekor alkalmazott stratégiával - akkor a PS3 először a tengerentúlon került a boltokba, majd csak öt hónappal később vált elérhetővé Európában.

A piaci erőviszonyok azóta markánsan azt az irányt mutatják, hogy a Sony lényegében uralja az európai piacot, míg a Microsoft a tengerentúlon rendelkezik erős pozíciókkal. A japán gyártó a PS3 játékkonzolból Európában a legutolsó publikus információk szerint 35 millió darabot adott el a megjelenés óta, csaknem tízmillióval többet, mint amennyi Xbox 360 fogyott a konzol piacra kerülését követően a régióban. Ezzel szemben az Egyesült Államokban több mint 44 millió Xbox 360 fogyott, míg ugyanitt csak 27 millió PS3 kelt el.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.