Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 14. 12:14

Androidos referenciatableteket adott ki az Intel

Két androidos tabletet mutatott be kedden az Intel, amelyeket kimondottan oktatási célú felhasználásra terveztek. A 7 és 10 hüvelykes kijelzős gépekben természetesen Atom processzor dolgozik.

Oktatási intézmények számára alakított ki két referenciatabletet az Intel. A kisebbik modellnek 7 hüvelykes, 1024x600 pixeles kijelzője van, egymagos, 1,2 GHz-es Atom Z2420 processzor hajtja, operatív tára 1 gigabájtos, a háttértára pedig 8 gigabájtos (eMMC), de ez SD-kártyával bővíthető. A készüléken egy USB-port is található. Az Android 4.1 rendszert futtató tablet 355 grammot nyom, beépített 4200 mAh kapacitású akkumulátora 8 órán át képes működtetni egy feltöltéssel.

A nagyobbik modellnek már 10,1 hüvelykes, 1280x800 pixeles a kijelzője, processzora a kétmagos, 1,6 GHz-es Atom Z2460. Az 1 gigabájt operatív tár mellé itt 16 gigabájt beépített háttértár tartozik, amit a kisebb modellhez hasonlóan memóriakártyával tovább lehet bővíteni. Ennek a modellnek ugyan 6600 mAh kapacitású az akkumulátora, azonban ez így is csak 6,5 óra üzemidőt biztosít - feltehetően a nagy kijelző növeli meg a fogyasztást. A 10,1 hüvelykes tablet tömege kis híján 700 gramm, az operációs rendszer Android 4.0.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindkét modellben alapfelszereltség a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi, de a Bluetooth a kisebb tabletben külön rendelhető extra. GPS, iránytű, gyorsulásmérő és fényérzékelő a kisebbikben van, a nagyobb modellből az előbbi kettő valamiért kimaradt. A készülékeket a vállalat kimondottan oktatási célra szánja, ennek megfelelően az átlagosnál strapabíróbb kialakítást kaptak, hogy elviseljék egy osztályterem megpróbáltatásait, valamint a rendszeres hurcolást: a kijelző ütésálló, a ház vízálló és 50 centiméteres magasságból történő leejtést is kibír.

Az opcionálisan megvásárolható perifériák között pedig olyanokat találni mint a beépített kamera lencséje elé illeszthető nagyítóüveg, valamint a külső hőmérő, amit például fizikai vagy kémiai kísérletekhez lehet használni. Tartozik a gépekhez stylus is, kézírás-felismerő szoftverrel és jegyzettömb-alkalmazással. A tabletek egyéb szoftverezettsége is az iskolák igényeihez próbál igazodni. Előre telepítve található rajtuk könyvolvasó, valamint az Intel saját, oktatási alkalmazása, amelyből elérhetők a neten amúgy is megtalálható ingyenes oktatási anyagok (pl. Kahn Academy, British Council), van rajzolóprogram is, illetve jár hozzájuk a McAfee Mobile Security 5 éves licence, illetve egy lopást megakadályozó szoftver, amelynek működéséről a marketinganyagok nem írnak - feltehetően használhatatlanná teszik az ellopott gépet.

Az Atom processzorok egyelőre nem túl népszerűek az androidos tabletek szegmensében, a vállalat várakozásai szerint az ősszel érkező Silvermont-generációs lapkák ezen változtathatnak. A cég ígérete szerint ezek az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő konkurenseknél nagyobb teljesítményt adnak, vagy alacsonyabb fogyasztás mellett ugyanolyan gyorsak. A Silvermont-alapú készülékek valószínűleg a januári CES-en és a barcelonai MWC-n mutatkoznak be tömegesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról