Szerző: HWSW

2013. július 11. 09:30

LIVE: nézd élőben a RAMPconfot!

Extrém növekedésre tervezett architektúrák tervezése, építése és működtetése, valamint a meglevő infrastruktúra bővítése a témája a három magyar startup "szupersztár", a Prezi, a Ustrem és a LogMeIn által szervezett konferenciának, amelyet kizárólag a HWSW-n lehet élőben követni.

A skálázódással kapcsolatos problémákba minden olyan vállalat belefut, amely hirtelen nő nagyon nagyra - a netes startupok többsége pedig ilyen álmokat dédelget. A "minimum viable product" ugyan rendkívül produktív tud lenni kis méretben, ahogy azonban a felhasználók (és a funkciók) szaporodnak, az eredeti rendszerről hamar kiderülhet, hogy nem tud megfelelően skálázódni, és ekkor hosszas és költséges átalakításra lehet szükség. A másik probléma, ha az első naptól fogva túltervezett, túlméretezett infrastruktúra várja a felhasználókat, amelynek kifejlesztése időigényes, fenntartása pedig aránytalanul nagy költséggel jár, ami felemészti a kezdő vállalkozás tőkéjét.

A RAMPconf abban segít az érdeklődőknek, hogy ilyenkor tudjanak olyan tervezési döntéseket  hozni, amelyek nem járnak az elején aránytalanul nagy befektetéssel és később, a nagyobb terhelés miatt sem kell alapjaiban átalakítani a rendszert. Tapasztalatok pedig vannak már a témában, az elmúlt években vállalatok sora nőtte ki magát gyorsan több tíz- vagy százmillió felhasználós nagyságrendűvé.

Az esemény különlegessége, hogy a hazai rendezvények többségével szemben az előadások angolul folynak és a meghívott előadók zöme is külföldi. Az előadók pedig olyan cégektől érkeztek, ahol már felmerültek ilyen skálázódási problémák, amiket sikeresen kezeltek is. Az első nap keynote-előadója Theo Schlossnagle, akinek specialitása a problémás, rosszul skálázódó rendszerek "gatyába rázása": konzultációs szolgáltatásait a Microsofttól a National Geograpicig számtalan kliens veszi igénybe. A további meghívottak között találni a Netflix, a Dropbox, a Flickr, a Yahoo!, a Soundcloud és a Microsoft szakembereit - mind olyan cégek, amelyek gyorsan növekedő, hatalmas felhasználói táborral rendelkező szolgáltatásokat építettek és üzemeltetnek.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A délutáni programok dinamikusan, helyben, a jelenlévők érdeklődését figyelembe véve dőlnek el. Az előadói ambíciókkal rendelkező résztvevők témaötleteire szavaz a közönség, és a legnépszerűbbeket meg is beszélheti. A rendezők elképzelései szerint ezek az előadások a közösség által irányított beszélgetésekbe folynak át, ahol műhely-hangulatban igazi tapasztalatcsere folyik.

Az online kizárólag a HWSW-n követhető közvetítés programja:

 

Csütörtök:

  • 09:00 - 09:15    Welcome
  • 09:15 - 10:05    Keynote: Why open source and the destruction of jurisdiction makes scalability possible
    (Theo Schlossnagle, OmniTI)
  • 10:05 - 10:45    Scaling at Dropbox
    (Rajiv Eranki, Dropbox)
  • 11:00 - 11:40    Scale Patterns and handling exponential growth without downtime
    (Dathan Pattishall, Flickr)
  • 11:40 - 12:20    Evolution of AMQP at SoundCloud
    (Sebastian Ohm & Tomás Senart, SoundCloud)
  • 13:35 - 13:50    Sponsor pitch
  • 13:50 - 14:30    You can improve scalability over 10 years
    (Anka Márton, LogMeIn)
  • 14:30 - 15:10    MySQL usage of web applications with 1 user and 100 million
    (Boros Péter, Percona)
  • 15:30 - 16:10    The Unavoidable Big Bang
    (Gareth Rushgrove, gov.uk)
  • 16:10 - 16:50    The free lunch is over, again
    (Andy Gross, Basho)

 

Péntek:

  • 10:00 - 10:40    Scaling reddit from 1 million to 1 billion - pitfalls and lessons
    (Jeremy Edberg, Netflix)
  • 10:40 - 11:20    10 Lessons Learned In The Trenches
    (Tímár Gergely, Yahoo)
  • 11:35 - 12:15    HTTP performance is a solved problem
    (Poul-Henning Kamp, Varnish Software)
  • 12:15 - 12:55    The evolution of Windows: WinRT
    (Raymond Chen, Microsoft)
  • 14:25 - 15:05    Factoring out system components
    (Andreas Ehn, Wrapp)
  • 15:05 - 15:45    Which is easier? 100T-10M or 10M-1B
    (Tóth-Czifra Zoltán, Softonic)

 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról