Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 9. 10:01

Quake 3-szerű játék is fut már HTML5- és JavaScript-alapon

A Mozilla által szponzorált DevDerby verseny indulói az élő példák rá, hogy mi mindent lehet kihozni a HTML5-höz hasonló nyílt webes technológiákból. A beküldött demók között találunk a tíz évvel ezelőtti slágereket idéző first person shootert és a különböző felületekről visszaverődő, vagy azokon elnyelődő fénysugarakat szimuláló demót is. Megéri végigkattintgatni őket.

A Mozilla Demo Studio rendezésében futó DevDerbyn a webfejlesztők mérhetik össze erejüket. A verseny a nyílt webes technológiákban rejlő lehetőségekre hivatott rávilágítani: a beadott demók tehát nem használhatnak semmiféle plugint, továbbá a jelenlegi Firefox, Firefox Beta vagy Firefox Aurora verziókban teljesen működőképesek kell hogy legyenek, illetve a Chrome, Safari és a legújabb IE-verziót is támogatni kell. Természetesen csak nyílt webes technológiákkal készülhetnek, mint amilyen a HTML5, a JavaScript, vagy a CSS3.

Ha végigtekintünk a pályaműveken, kiderül, a mezőny nagyon erős. Olyan tartalmakat gyömöszölnek a böngészőkbe, ami pár éve még legfeljebb önálló alkalmazásként képzelhettünk volna el, a web mai arcához viszonyítva brutális grafikai megoldások, komplex számítások és összetett funkciók jellemzik a pályaműveket.

Az univerzalitás azonban nem jelenti, hogy amelyik gépen böngésző fut, azon az alább tárgyalt masszív webappok is gond nélkül szaladnak majd, hisz ahol teljesítményigény van, oda erőforrás is kell. Szerencsére azonban annyi nem, amennyit egy középkategóriás PC ma már ne tudna biztosítani. A befektetett energia ráadásul meg is térül, hiszen cserébe olyan alkalmazásokat kapunk mint a BananaBread, ami gyakorlatilag egy Quake 3 a böngészőben, csak szebb grafikával.

Készítője szerint ez az első teljesen webes 3D first person shooter. A játék a Cube 2: Sauerbraten motort használja, ami C++-ban és OpenGL-ben íródott, és az Emscripten fordítja JavasScript és WebGL nyelvre, hogy mindenféle plugin nélkül futhasson a szabványos API-kat használó modern böngészőkben. A játék mindent tud, amit egy valamirevaló FPS-nek tudnia kellett 5-10 éve, az irányítás a szokásos, ötféle fegyver áll rendelkezésünkre, a falon ottmaradnak a golyó- és robbanásnyomok és még a víz is tükröződik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A natív webes technológiákban rejlő lehetőségek másik remek példája a Zen photon garden nevű látványos kis demó, amelyet  fejlesztője egy komolyabb projekt melléktermékeként készített el. A demóban egy állítható erősségű fényforrás elé tehetünk tetszőleges mértékben áttetsző, tükröződő, vagy éppen a fényt elnyelő szakaszokat, pontos, valósághű végeredményekkel, ami rengeteg számítást jelent valós időben.

A fenti kiragadott demók mellett rengeteg másik nagyon érdekes próbálkozás került már fel a listába, a jelentkezés pedig továbbra is nyitott. Bárki küldhet be a kiírásnak megfelelő webes alkalmazásokat, de már a kezdeti katalógusból is jól látszik, a fejlett HTML5 alapjaiban írhatja át a böngészés módját és élményét, valamint az is beigazolódni látszik, hogy a böngészők lassan második operációs rendszerré válnak az futtatókörnyezetükön belül. Innen nézve a Google törekvése a Chrome OS irányába már nem is tűnik olyan perspektíva nélkülinek, a legtöbb felhasználói élethelyzetben ma már nincs szükség különálló operációs rendszerre sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról