Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 24. 14:30

Kétszer annyiból jönnek ki a 28 nanométeres lapkák

Meredeken emelkedik a rendszerlapkák (SoC) mellé szükséges szoftveres körítés fejlesztésének ára. Annyira, hogy ma már magasabb, mint amennyit a lapka megtervezésébe kell beruházni.

A 28 nanométeres eljárással készülő rendszerlapkák (System-on-a-Chip, SoC) tervezési költsége 78 százalékkal magasabb, mint 40 nanométeren - találta a Semico Research kutatása. A Semico szerint a trend a jövőben is folytatódni fog, a következő node-váltás (28-ról 20 nanométerre) 48 százalékkal, majd rendre 31 és 35 százalékkal növeli meg ezeket a költségeket 14 és 10 nanométeren.

A költségnövekedés legnagyobb részét a szoftverfejlesztés és - tesztelés kapcsolódó költsége teszi ki, csak ez a tétel 102 százalékkal nőtt a két eljárás között. Rosszabb hír, hogy ez a tényező a következő időszakban is meredek emelkedést mutat, az éves átlagos növekedés a 10 nanométer bevezetéséig mintegy 79 százalék marad majd. A szoftverek alatt a kutatás mindazoknak a fejlesztéseknek a költségeit érti, amelyek szükségesek a lapka rendeltetésszerű működéséhez, elsősorban a változatos operációs rendszerekhez készülő meghajtókat (de fejlesztői könyvtárak, teljesítményelemző szoftverek is ide tartoznak).

A tulajdonképpeni SoC-tervezés ma már a költségek kisebbik része.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Semico szerint a készen vett modulok használata is egyre kisebb megtakarításokat hoz. A külső szellemi tulajdont képviselő áramköri blokkok integrációs költségei évente 77 százalékkal emelkednek és gyorsan elképesztően magasra nőnek. E blokkok jellemzően grafikus, képfeldolgozó vagy épp titkosítási algoritmusokat gyorsító áramkörök, a szoftvert pedig a licencmegállapodás értelmében jellemzően a szállító adja, így ezek használata még így is kifizetődő.

A felmérés szerint a régebbi eljárások költségei azonban csökkenő tendenciát mutatnak. Azonos, 45 nanométeres eljárásnál maradva a költségek átlagos évi csökkenése 12,7 százalék, vagyis ennyivel olcsóbb új rendszerlapkák tervezése egy bejáratott, megismert eljáráson. Mindez olyan esetekben lehet számottevő hozadék, ahol a korszerűbb eljárás hozadékai (alacsonyabb fogyasztás, magasabb órajel) nem kritikusak.

Elképesztően drága szoftver

A meghajtók a PC-s világban hosszú ideje a termék megkülönböztető erejének számítanak - egy-egy grafikus kártya esetében a szoftveres támogatás akár a vásárlási döntést is befolyásolhatja, nem csak a linuxos környezetben, de Windows alatt is. A rendszerlapkák esetében ez a tényező sokadrangú (és viszonylag olcsón megoldható) kérdés maradt hosszú ideig, a lapkák viszonylagos egyszerűségével összhangban.

Az elmúlt években azonban az okostelefonok és tabletek előretörésével a lapkák komplexitása elképesztő ütemben kezdett el növekedni, ezzel együtt e komplexitást kezelő szoftverek kifejlesztésének és tesztelésének költsége is megugrott. A nemzetközi iparági rendezvények, konferenciák a lapkagyártók szoftverköltségekkel kapcsolatos panaszaitól hangosak - a kutatás fényében a szituáció hosszabb távon sem fog megváltozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról