Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 30. 11:21

Leszereli a figyelemterelő leveleket a Google

Az első felhasználók számára már élesedett a Gmail legújabb verziója, amely bevezeti az automatikusan kiküldött levelek szortírozását. Az új nézet sikeresebb lehet, mint a Priority Inbox, a mezei felhasználó számára átláthatóbb, érthetőbb annál.

Vasmarokkal tereli a felhasználókat a használhatóbb postafiók felé a Google. Az új, fülekbe rendezett nézet kiszűri az automatizált, gépi kommunikációt, az elsődleges fiókban így csak a személyes, valódi emberekkel folytatott levelezés marad benn. Erre tett már korábban próbálkozást a Google, a füles rendszer átláthatósága miatt lehet népszerű.

Automatikus rendezés

A Gmail a szűrők bekapcsolását követően fülek alá rendezi az emaileket forrás, tartalom és számos más indikátor szerint. Így a Social (közösségi) fül alá kerülnek a Facebook, a Twitter vagy a Google+ automatikus értesítései a változatos interakciókról (követés, említés, stb.), a Promotions (akciók) fül tartalmazza majd az áruházak és kuponoldalak ajánlatait, az Updates pedig például a rendelési visszaigazolásokat, elektronikus számlákat tartalmazza majd, a Forum alá pedig a levelezőlisták kerülnek. A Primary (elsődleges) fül alatt pedig a gépi üzenetektől megszűrt személyes kommunikáció marad, a munka- és személyes levelek tartoznak majd ide.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google ígérete szerint a fülekbe rendezés logikája felülbírálható, beállíthatjuk, hogy egyes feladók milyen fül alá kerüljenek, valamint a fülek között mozgathatóak lesznek a már megérkezett levelek is. A fülek ráadásul egyenként kikapcsolhatóak, így egy és öt között választhatunk, hogy hány kategóriát szeretnénk aktivizálni. Az egyetlen fül megtartása értelemszerűen a "klasszikus", mai nézetet jelenti, változások nélkül.

Se leiratkozni, se szelektálni nem szeretünk

A Google álláspontja szerint az email-fiókok a használhatatlanság határára kerültek az elképesztő mennyiségű gépi levél miatt. Ezek nem felelnek meg a levélszemét (spam) definíciójának, mivel egyrészt a felhasználó személyesen iratkozik fel ezekre, másrészt le is mondhatja őket. De nem teszi, és szűrőket sem állít be manuálisan a különböző feladókra. E gépi levelek miatt azonban a hagyományos email-nézet szinte használhatatlanná válik, a leveleket beérkezési sorrendben mutatva a fontos levelek eltűnnek az áradatban. A Google telemetrikus adatok alapján valószínűleg pontosan látja, hogy a helyzet tarthatatlanná vált, ezért a helyzet megoldására fókuszálja egy ideje a Gmail fejlesztését.

01:11
 

Meet Gmail's New Inbox

Még több videó

A probléma feloldására tett első próbálkozás a Priority Inbox bevezetése volt, amely gépi intelligenciával szortírozta a valódi emberektől származó és automatikusan küldött leveleket, egészen sikeresen. A rendszerből hiányzott azonban a finomság és az átláthatóság, emiatt (saját tapasztalataink szerint) viszonylag kevés felhasználó váltott át a postafiók ilyen nézetére. A Priority Inbox ráadásul kissé átláthatatlan volt, kevés magyarázattal szolgált arról, hogy mely leveleket értelmezett "fontosnak", érdemesnek kiemelésre.

Az új Gmail a következő hetekben élesedik a felhasználók százmilliói számára fokozatosan, korai hozzáférést nem lehet kérni. Ahogy a felhasználó megkapja a böngészős kliensben a füleket, a mobilkliensben is élesedik automatikusan ez a funkció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról