Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 28. 11:22

Chromiumon nyugszik az új Opera

Letölthető az Opera Next, a norvég gyártó legújabb, Chromium-alapú böngészője. A néhány új funkcióval és teljesen új felhasználói élmény ígéretével érkező böngésző egyelőre csak Mac és Windows rendszerekre lesz telepíthető.

A norvég Opera bejelentette, hogy legújabb böngészőjének, a 15-ös verziószámú Opera Nextnek az előzetese már elérhető a Windows és Mac felhasználók számára. A vállalat szerint a böngészőt az alapoktól tervezték újra, a lehető leggyorsabb és legsimább felhasználói élmény érdekében.

Az új motor mellett, az alkalmazás számos funkcióval bővült, az első szembetűnő újítás, a Speed Dial (gyorstárcsázó) felületen mutatkozik meg: a mai böngészők legnagyobb részére jellemző, a gyakran látogatott oldalak előnézeti képeit felvonultató kezdőképernyő szebb és okosabb lett. A képek immár mappákba rendezhetők, ami megkönnyíti az egyes weboldalak téma szerinti csoportosítását, egy mappa létrehozásához elég fogd és vidd módszerrel ráhúzni az egyik indítóképet a másikra. A Speed Dial elemei között mostantól kereshetünk is, ha netán nagyobb mennyiség halmozódna fel belőlük.

A kezdőképernyőn további két új opció is látható, egyikük a Discover (felfedezés) üzemmód. A funkció keresgélés nélkül juttat releváns tartalmakhoz, a beállított régiónak, illetve témának (legyen az technológia, gasztronómia, hírek, vagy bármi egyéb) megfelelő híreket gyűjti össze. A másik eddig nem látott lehetőség a Stash (tartalék) menüpont, aminek oldalára feltűzhetjük a kívánt weblapokat, így azok párhuzamosan is megtekinthetők, összehasonlíthatók. Természetesen itt is van lehetőség a tárolt tartalmak közötti, kulcsszó alapú kutatásra. Ha pedig már a keresésnél tartunk, a böngészőből eltűnt a keresőmező, elég az URL sávba bepötyögni mire vagyunk kíváncsiak. Üdv 2008-ban.

00:30
 

Discover Opera Next | BROWSER FOR COMPUTER | OPERA

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Opera asztali és mobil böngészőit ezentúl az őket hajtó motor sorszáma alapján nevezik majd el. Ennek megfelelően kapta a nemrég debütált androidos verzió a 14-es, a jelenlegi legújabb asztali változat pedig a 15-ös verziószámot. A felhasználói visszajelzések alapján az Opera levelezőkliensét leválasztották a böngészőről, önálló alkalmazásként él majd tovább, így csökkentve az Opera Next memóriafogyasztását. Az így létrejött új program, az Opera Mail, amely szintén számos új funkcióval bővült, (köztük szűrőkkel, címkékkel, több lap kezelésével) és megjelenés előtti verziója már, a böngészőhöz hasonlóan, letölthető a gyártó oldaláról.

A szoftver nemcsak külsőre újult meg, a motorháztető alatt is teljesen újratervezték. A gyártó szerint a program a Chromium alapoknak köszönhetően széles körű kompatibilitásra és nagy teljesítményre tett szert. Ennek egyik példája a korábban Opera Turboként ismert funkció, amely most Off-Road mód néven fut, és SPDY protokoll támogatásának hála, a legszélsőségesebb hálózaton is gyorsan tölti be az oldalakat. Krystian Kolondra, az Opera Software of Desktop Products alelnöke szerint, egy böngésző teljes újragondolása komoly lépés a mai kompetitív piaci körülmények között, és az Opera Next, képes megzabolázni azt a hatalmas mennyiségű tartalmat amellyel a felhasználók nap mint nap találkoznak.

Az új Opera letölthető a fejlesztő weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról