Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 26. 11:55

Saját felhős mobilapp-backendet vett a Facebook

Saját felhős backendet vásárolt mobilos és keresztplatformos alkalmazásokhoz a Facebook. A vállalat tegnap bejelentette a Parse megszerzését, amely beolvad a Facebook Platformba.

Az alig két éve indult Parse célja egy felhős backend biztosítása elsősorban mobilos alkalmazásfejlesztéshez - a cég szolgáltatásait olyan cégek mobilos alkalmazásai használják mint az Armani, a Cadillac, a Food Network, a Deloitte és a Cisco. A cég tájékoztatása szerint összesen mintegy 60 ezer különféle alkalmazás használ Parse-szolgáltatásokat.

Nem kell feltalálni a melegvizet

Az immár a Facebook kötelékébe tartozó cégtől a fejlesztők olyan képességeket kapnak meg ingyenes vagy haivdíjas szolgáltatásként a Parse-tól, mint a szerveroldali adattárolás, a push üzenetek küldése, a közösségi hálózatokkal történő integráció, valamint természetesen a saját kód futtatása a Parse felhőjében. A szolgáltatás a két legelterjedtebb mobilos operációs rendszer (Android, iOS) mellett asztali Windowsról, OS X-ről, valamint a JavaScript és REST API-k révén bármilyen platformról elérhető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Parse számos komponens megírását teszi feleslegessé az alkalmazásfejlesztők számára, valamint leveszi a vállukról egy saját szerver vagy szerverpark megvásárlásának, beüzemelésének és folyamatos karbantartásának terheit is. A Parse felvásárlásával a Facebook megkönnyítheti a fejlesztők számára az appjaik integrációját a közösségi szolgáltatással. Ennek segítségével az appok további felhasználókat gyűjthetnek, a Facebook pedig saját látogatottságát, végső soron bevételeit növelheti.

"Azzal, hogy a Parse-ot a Facebook Platform részévé tesszük, lehetővé akarjuk tenni a fejlesztők számára, hogy gyorsan hozzanak létre olyan alkalmazásokat, amelyek átívelnek mobil platformokon és készülékeken" - írja a hivatalos Facebook Developer blog. "A Parse lehetővé teszi natív objektumokon keresztül olyan backend szolgáltatások elérését mint az adattárolás, értesítések, felhasználókezelés és egyebe. Ez leveszi a szerverek felügyeletével és komplex infrastruktúra üzemeltetésével kapcsolatos terheket, úgyhogy a nagyszerű felhasználói élményre lehet koncentrálni."

Minden marad a régiben

A Parse háromféle csomagot kínál, az ingyenes verzió eléggé korlátozott, nem képességek, hanem kapacitás terén, így leginkább fejlesztési projektekhez, teszteléshez lehet hasznos. A Pro verzió havi 199 dollárért magasabb limiteket és extra képességeket ad, az Enterprise változat ezt még magasabbra tett limitekkel, vállalt rendelkezésere állással és telefonos támogatással fejeli meg többek között. Az Enterprise csomag ára nem nyilvános, egyedi megállapodás alapját képezi. "Szorosan együttműködtünk a Parse csapatával és elsőkézből láttuk, a termékeik és a közösség mennyire fontos a fejlesztők számára. Ezen nem is akarunk változtatni."

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról