Szerző: Koi Tamás

2013. április 19. 12:16

Áttörés az Ultra HD tartalmak továbbításában

A világon elsőként továbbított Ultra HD, vagy más néven 4K felbontású televíziós képjelet HEVC tömörítéssel műholdon keresztül az SES, a világ egyik legnagyobb műholdas távközlési cége. Az új tömörítési eljárás drasztikusan csökkenti a stream sávszélesség-igényét, ami áttörést hozhat a 4K-s otthoni tartalomfogyasztásban.

A világon elsőként indított HEVC-vel (High Efficiency Video Coding) tömörített Ultra HD tesztadást műholdas hálózatán az SES. A műholdas műsorszóró társaság szerint az alig pár napja szabványosított videotömörítési eljárás áttörést hozhat az Ultra HD tartalmak terjedése kapcsán, hiszen ezzel a tömörítéssel lényegesen kisebb sávszélességet felhasználva, tehát olcsóbban továbbíthatók a jelek a nézők számára.

Az Ulta HD felbontású rendszerek otthoni térhódítása ma még igencsak gyerekcipőben jár, egyrészt mert a Full HD-hoz képest négyszer több pixel megjelenítésére képes tévékészülékek választéka meglehetősen gyér, emellett a tévék drágák is, másrészt mivel gyakorlatilag nincs elérhető tartalom. Ennek azonban nem az az elsődleges oka, hogy az Ultra HD tartalmak gyártása olyan jelentős többletköltségeket jelentene, mint például a 3D-s műsorok előállítása, a korlátot ez esetben sokkal inkább a közvetítő közeg kapacitáshiánya okozza.


A különböző tömörítési eljárások hatékonyság-mutatója

Ezen javíthat jelentős mértékben a HEVC tömörítés elterjedése. Míg MPEG-4 AVC kódolással egy Ultra HD stream sávszélesség-igénye eléri a 40 Mbps-t (azaz az átlagos HD-stream négyszereést), addig HEVC-ben tömörítve ez 20 Mbps-re is leszorítható. Az eddigi tesztrendszerek (többek közt az is, amit az SES tavaly az IBC-n bemutatott) kivétel nélkül vagy MPEG-4-et használtak a tömörítéshez, és/vagy négy HD-streamet kapcsoltak össze egyetlen Ultra HD jellé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az SES szakmai rendezvényén tartott bemutató során a szakemberek a Harmonic nagy teljesítményű Promedia Xpress transzkódere és egy a Broadcom BCM74445-ös lapkájára épülő HEVC dekóder referenciamegoldáson keresztül demonstrálták az Ultra HD képtovábbítást. A jelet a keleti hosszúság 19,2°-ra pozicionált Astra 1KR műhold továbbította mondhatni hagyományos, DVB-S2 technológiával.

Az Ultra HD jelek továbbításában a műholdas távközlési szolgáltató kulcsszerephez jutnak majd, ám a mindig szűkös transzponderkapacitás miatt a cégeknek olyan megoldásokon kell dolgozniuk, illetve olyan tömörítési szabványt kell alkalmazniuk, mellyel az adás sávszélesség-igénye drasztikusan leszorítható. A HEVC fejlesztése részben ezeket az igényeket kiszolgálva immár kilenc éve kezdődött, noha az érdemi munka csak 2010-ben indult. A tömörítési eljárást végül idén április 13-án jegyezték be ITU-T szabványként

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról