Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 17. 09:33

Csökkenő bevétellel és zuhanó profittal kezdte az évet az Intel

A PC-piac gyengélkedése közepette csökkenő bevétellel és zuhanó profittal zárta az első negyedévet az Intel. A vállalat azonban magabiztos, az év hátralevő részére egészséges üzletet vizionál.

Karrierjének utolsó negyedéves eredménybejelentő konferenciahívását tartotta az Intel élén Paul Otellini elnök-vezérigazgató, aki a részvényesek májusi közgyűlésén adja át a helyét eddig még nem megnevezett utódának. Otellini röviden visszatekintett az Intelnél eltöltött 40 évére, majd Stacy Smith pénzügyi vezetővel együtt nekiláttak a pénzügyi eredményekről tájékoztatni az elemzőket.

Nem sikerült szépen a búcsú

A világ legnagyobb félvezetőgyártójának idei első negyedéve egyáltalán nem sikerült fényesen: a bevétel a tavalyi 13,5 milliárd dollárról 12,6 milliárdra csökkent, az üzemi eredmény 33 százalékkal 2,5 milliárd dollárra zuhant, a nettó eredmény pedig 2,7 milliárd dollárról 2 milliárdra esett vissza. A részvényárfolyam ehhez képest nem változott érdemben, az eredmények megfeleltek a januárban közzétett előrejelzésnek - a piac már beárazta a csökkenést.

A PC-kbe szánt Intel processzorok forgalma éves összehasonlításban 7 százalékkal csökkent, miközben a PC-piac történetének legnagyobb, 13,9 százalékos visszaesését könyvelte el az IDC szerint. A vállalat tájékoztatása szerint a forgalom csökkenése mellett enyhén nőtt az egy processzorra jutó átlagos eladási ár - ennek magyarázata az lehet, hogy a tabletek épp a legolcsóbb PC-kkel versenyeznek és azoktól szívnak el vevőket, így csökkent a legalsó kategóriás chipek forgalma.

A szerverlapkákkal foglalkozó Data Center Groupnál tavalyhoz képest 6 százalékkal több termék fogyott, az árbevétel pedig 7 százalékkal emelkedett. A vállalat magyarázata szerint mind a cloud telepítések, mind a nagy teljesítményt igénylő szerverek terén erősödött a kereslet, az év hátralevő részében pedig további javulás várható, ahogy a makrogazdasági mutatók fellendülnek világszerte és a szervezetek ismét elkezdenek IT-infrastruktúrára költeni. Az "Other Intel Architecture" csoport, amely például az Atomot gondozza, 981 millió dolláros forgalmat ért el, ami 10 százalékkal marad el a tavalyi szinttől.

Új termékek egész sora

A viszonylag gyenge első negyedéves eredményeknek, főleg a profit visszaesésének oka az Intel szerint, hogy a korábban legyártott, eladatlan termékek értékét részben le kellett írni. Emellett már elkezdődött az átállás a 14 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára, amely az év végén rajtol tömegtermelésben - ennek költségeit már viseli a vállalat. Hasonlóan profitcsökkentő tényező, hogy megkezdődött a Haswell generációs lapkák tömeggyártása, amelyek csak a második negyedévben kerülnek piacra - igaz, tavaly az Ivy Bridge is hasonló menetrend szerint rajtolt, az eredmény éves visszaesését így ez nem magyarázza.

A vállalat sokat vár a Haswelltől, amely egy vadonatúj architektúra a 22 nanométeres eljáráson implementálva, nagyobb CPU- és GPU-teljesítménnyel, az Ivy Bridge-nél jobb energiahatékonysággal. Az Intel emellett folyamatosan fejleszti tabletekbe és telefonokba szánt chipjeit. Azt a vállalat is beismeri, hogy jelenleg ezek alig mérhető bevételt termelnek, azonban az új fejlesztésű, idén piacra kerülő lapkák (Bay Trail, Merrifield) még versenyképesebbek lesznek az ARM-alapú versenytársakkal, mondta el Paul Otellini. Ennek eredményeképp pedig új megrendelések várhatók a tablet- és telefongyártók részéről.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intelnél úgy számolnak, az új chipeknek köszönhetően az év végére 200-300 dollárra is csökkenhet egy Intel-alapú, Windows 8-at vagy Androidot futtató tablet ára, egy érintőképernyős notebookot 300-400 dollár körül meg lehet majd venni, miközben az érintőképernyős ultrabookok belépő árszintje 500-600 dollár körülre esik. Az Intel elképzelése szerint az érintős PC-k elérhetőbbé válásával a Windows 8-at is megszeretik a vásárlók és összességében a második félév során a PC-piac egészséges növekedési pályára áll.

Extra gyártókapacitás

A vállalat a tavalyi negyedik negyedévben beszélt először arról, hogy a csökkenő kereslet miatt a gyártókapacitását is visszaskálázza. A tegnap éjszakai konferenciahíváson elhangzottak szerint az az első negyedévre többé-kevésbé ez már sikerült, az eredménye pedig 12 milliárd dollárra csökkenő tőkeberuházási büdzsé. Az Intel szerint a lekapcsolt korábbi generációs gyártósorok berendezéseinek egy részét a 14 nanométeres eljáráson újra lehet hasznosítani, és mivel így azokat nem kell megvásárolni, 2013-ban 1 milliárd dollárral kevesebbet kell elkölteni.

Az Intel hatalmas kapacitását újabban arra is használja, hogy belépjen a szerződéses félvezetőgyártók piacára - ehhez a vállalat olyan ügyfelet nyert meg nemrég mint az Altera, amely kizárólag az Intel 14 nanométeres eljárásán gyártatja legfejlettebb FPGA-it. A chipgyártó szerint azonban néhány éven belül nem várható komoly bevétel ettől a területtől, mivel a chiptervezési ciklusok jellemzően 2-3 év. A cég továbbra is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy nem segít versenytársnak, így a pletykák ellenére sem valószínű, hogy ARM-alapú lapkákat állítson elő például az Apple részére.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról