:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 27. 12:34

Kódolatlanná tesz csatornákat a UPC

Több tucat csatornát kódolatlanná tesz kábelhálózatán a holland UPC - a Liberty Global helyi leányvállalatának modelljét még idén átveszi a kábelszolgáltató több európai érdekeltsége is. A szolgáltató, illetve az előfizető ezzel megspórolhatja a második, vagy harmadik beltéri egységet, feltéve, ha a tévéje képes fogni a jeleket.

Április elejétől összesen 29 tévécsatornát tesz kódolatlanná kábelhálózatán a UPC holland leányvállalata. A helyi közszolgálati műsorokat HD-ban is elérhetik azok az előfizetők, akiknél be van kötve a digitális kábeltévé, és a tévékészülékük alkalmas a műsorjel vételére, vagyis DVB-C szabványú tunerrel is el van látva. A holland példa nem lesz egyedülálló, a szolgáltató tulajdonosa, a Liberty Global később több európai leányvállalatra is kiterjeszti ezt az üzleti modell. A kódolatlan digitális csomag bevezetésének lehetőségeit Magyarországon is vizsgálják.

A UPC eddig is úgy kínált digitális kábeltévé-előfizetést ügyfeleinek, hogy a műsorokat analóg kábeltévés rendszerben kódolatlanul biztosította, így a háztartásban található régebbi tévékészülékeken külön set-top box bérlés nélkül is meg lehet tekinteni - rosszabb minőségben - a csomagban szereplő műsorokat. A DVB-C tunerrel ellátott tévék terjedésével ma már azonban lehetőség nyílik arra is, hogy az analóg műsorjellel párhuzamosan digitálisan, kódolatlan formában is biztosítsák a hálózattulajdonosok a vételt, ezzel végeredményben mind a szolgáltató, mind az előfizető jól járhat.

A tévészolgáltató számára az adások ilyen formájú továbbítása lehetővé teszi, hogy a cég jelentős költségeket takarítson meg a beltéri egységek beszerzésén és támogatásán, míg az előfizetőnek ezzel párhuzamosan nem kell minden, a háztartásban elhelyezett tévéhez bekötnie a nem elhanyagolható áramfogyasztással rendelkező külső dobozt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint ma egyébként Magyarországon előfizetői végpontonként átlagosan 1,2 a kihelyezett beltéri egységek száma vezetékes szolgáltatások (DVB-C, IPTV) esetén, míg a műholdas szolgáltatásoknál ez az átlag értelemszerűen magasabb, háztartásonként 1,89.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A UPC éppen tavaly tavasszal vezette be azt a technológiai megoldást, mely lényegében feleslegessé teszi a beltéri egységek használatát, akár kódolt csatornák esetén is. A vállalatnál azóta is hozzáférhető az a tévékbe helyezhető kártya, vagy CI+ modul, melybe csak be kell helyezni az előfizetői kártyát, külső dekóder így egyáltalán nem szükséges a tévézéshez.

Szűcs László, a UPC Magyarország kommunikációs igazgatója a HWSW megkeresésére elmondta, a vállalatnál is vizsgálják annak a lehetőségét, hogy hogyan és milyen csatornákat lehetne kódolatlanul továbbítani a digitális kábeltévé-szolgáltatás részeként. A társaság jelenleg az MTVA egyes közszolgálati csatornáit kódolatlanul továbbítja digitális kábeltévé-hálózatán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.