Szerző: Koi Tamás

2013. március 25. 11:28

Felbomolhat az egyik legnagyobb európai távközlési gyártó

Az utóbbi negyedévekben valamelyest pozitívabbá váló kilátások ellenére felbomolhat Európa egyik legnagyobb távközlésipari gyártója, a finn-német vegyes tulajdonban lévő Nokia Siemens Networks.

Hiába tűnik úgy, hogy az utóbbi negyedévben kezd magára találni a Nokia Siemens Networks (NSN), Európa egyik legnagyobb távközlési hálózatieszköz-gyártója, egyes spekulációk szerint a társaság német tulajdonosa megválna 50 százalékos részesedésétől. Ez még idén bekövetkezhet, igaz, ehhez a Siemensnek előbb vevőt kell találnia nála lévő cégrészre, ami jelen helyzetben nem lesz egyszerű feladat.

Az NSN 2007-es megalapítása óta a Siemens fokozatosan egyre távolabb került a távközlési szektortól, a német multinak többé már nem elsődleges fókuszterület a kommunikációs hálózati berendezések gyártása, mint ahogy az informatika sem - a cég elsősorban az energetikában, járműiparban és egészségügyben látja a jövőt. A vegyesvállalat pozícióit azóta ráadásul alaposan megtépázták a feltörekvő ázsiai versenytársak, így a Huawei és a ZTE - a céget többek közt Magyarországon is ez a két vállalat szorította ki teljesen a mobiltávközlési szektor legnagyobb beszállítóinak köréből.

A Siemens kiválásával kapcsolatos spekulációk azután indultak meg, hogy a német cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Joe Kaeser egy múlt heti konferencián kijelentette, a vegyesvállalatra 2013-ban komoly változások várhatnak, mivel a Siemens számára a távközlési szektor nem vonzó többé. Kaeser nem árult el részleteket arról, hogy a cég pontosan hogyan próbál megszabadulni tulajdonrészétől, nem teszi könnyűvé ugyanakkor a helyzetet, hogy korábban több külsős tőkebevonási kísérlet is kudarcba fulladt már az NSN-nél, mely végül drasztikus költségcsökkentésre kényszerült. A cég egyébként éppen a múlt héten hirdetett meg egy 800 millió euró összértékű kötvénykibocsátást, melynek elsődleges célja, hogy anyagi lehetőséget teremtsen arra, hogy visszafizesse régebbi adósságait.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalatnak végül sikerült bizonyos divízióit eladnia, így tavaly év végén az NSN megvált az optikai hálózati termékekre specializálódott részlegétől, valamint azt a döntést hozta, hogy az év végéig bezárja német szolgáltatóközpontját. Az NSN az utóbbi két negyedévben csekély mértékben javuló pénzügyi mutatókról számolt be, iparági szakértők szerint ugyanakkor ez csak azt jelzi, hogy a vegyesvállalat nyert egy kis időt, és kérdéses, hogy a kíméletlen konkurenciaharcban meddig képes talpon maradni.

Az NSN-ből egyébként idén áprilistól szállhat ki a Siemens, előtte ezt a vegyesvállalat indulásakor kötött szerződés kifejezetten tiltotta. A Siemensnek ezzel együtt sem lesz könnyű dolga, ha vevőt akar találni az 50 százalékos tulajdonrészre. Szakértők szerint a Nokia jelenlegi pénzügyi helyzetében nem engedheti meg, hogy kivásárolja a németek részesedését, így a Siemensnek kívülről kell vevőt találnia. Ez spekulációk szerint lehet a dél-koreai Samsung, mely tengernyi pénzzel és kutatás-fejlesztési tapasztalattal rendelkezik, emellett a cég régóta dédelget olyan ambíciókat, hogy erősebb jelenléttel képviseltesse magát a hálózatieszköz-gyártók mezőnyében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.