:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 22. 14:26

Leállt az Office 2010 kiskereskedelmi forgalmazása

Január végén befejeződött az Office 2010 kiskereskedelmi forgalmazása - állítják a források. A szoftver így ezentúl csak a raktárkészletek erejéig érhető el, ezután csak az új kiadás vásárolható meg.

A kiskereskedelmi csatornák információi szerint a Microsoft befejezte az Office 2010 dobozos verziójának értékesítését január végén, így azóta csak a raktárkészletről árusítják a nagy- és kiskereskedők a terméket, ezek kimerültével pedig elérhetetlenné válik a szoftver a piacon. A HWSW kérdésére Nagy Levente, a Microsoft Office-üzletágának hazai vezetője elmondta, hogy a régi termék valóban csak a raktárkészlet erejéig kapható, jelenleg azonban még bőséggel hozzáférhető a viszonteladóktól.

Az Office 2010 különösen az Egyesült Államokban vált az Office 2013 megjelenése után keresett termékké. A klasszikus, "dobozos" termék, Microsoft nómenklatúra szerint Full Packaged Product (FPP) ugyanis a régi szoftver verziótól függően két illetve három számítógépre is telepíthető volt, ezzel szemben az Office 2013 csak egyetlen gépen futhat, így egy licenccel nem fedhető le egy kisebb háztartás, mint korábban. A lépés összhangban van a felhasználók előfizetős szolgáltatások terelésével, az Office 365 ugyanis akár 5 különböző PC-re (és Mac-re) telepíthető egyszerre, így akinek erre van szüksége, messze az éves előfizetési konstrukció számít a legkifizetődőbbnek.

Hazánkban kissé más a piaci helyzet, itthon jellemzően eddig sem az igazi "dobozos", hanem a csupán termékkulcsot tartalmazó, egyetlen gépre telepíthető és nem hordozható kiadások fogytak a legjobban, köszönhetően e termékek igen kedvező árának. Az EOL-döntés csak a kiskeresdelemi forgalmazásra vonatkozik, a mennyiségi licencet vásároló nagyvállalatok számára a szoftver még hosszú ideig elérhető marad - az Office 2013 mellé ugyanis jár a megfelelő downgrade opció, így az irodai programcsomag telepíthető és használható ezután is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Computerworld.com által idézett források szerint a Microsoft január 31-ével befejezte az Office 2010 forgalmazását és EOL (end of life) státuszba került a termék. "Ez azt jelenti, hogy a Microsoft többé nem szállítja a terméket a disztribútorok, illetve a kiskereskedők felé. Ezután az időpont után csak a raktárkészletek kiárusítása zajlik, ahogy ezek elfogytak, a termék elérhetetlenné válik" - fogalmazott a forrás.


Lejáró akció

Az Office 2010-2013 átmenet része az első termék forgalmazásának leállása, de a Microsoft emellett kedvezményes frissítési programmal is a felhasználók segítségére sietett. Az október 19 és április 30 között régi Office-t vásároló felhasználók május 31-ig ingyen válthatják licencüket Office 2013-ra vagy egyes termékek esetén egyéves Office 365 előfizetésre. Sajnos a gépekre vonatkozó limitáció ebben az esetben is megmarad, tehát az Office 2013-ból csak egy példányt használhatunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.