Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 12. 13:33

Smartmobil: forradalom, benne vagy?

A mobil forradalom nem állt meg, sőt, a mindennapi és az üzleti élet egyre több területén lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt, hogy az emberek sokoldalú alkalmazásokat és jelentős számítási kapacitást hordanak a zsebükben, vezeték nélkül folyamatosan kapcsolódva a netre.

API, App, Big Data, geolokáció, m2m, mobilfizetés, ppc, UX, startup - csupa olyan fogalom, amit szinte minden nap hallani különböző kontextusban, de nagyon nehéz megérteni őket és még nehezebb kézzelfogható előnyöket szerezni a fenti fogalmak ismeretéből. A Smartmobil évről évre erősebbé váló programjában idén is több neves külföldi előadót és a hazai piac meghatározó szakértőit hallgathatják a résztvevők 2013 április 4-én a RAM Colosseumban.

Startup másképp

Dobó Mátyás, a Smartmobil konferencia alapítója és főszervezője a HWSW-nek elmondta, az idei program igyekszik leszámolni a startup események elkoptatott, elhasznált negatív renoméjával és friss, hatékony, konstruktív programmal lendületet adni a fiatal technológiai vállalatoknak. A cél - ahogyan a sikeres magyar startup vállalkozások alapítói is hangoztatják gyakran - feltenni Budapestet a mobiltechnológiai világ és a tőkepiac térképére. Ez csak úgy lehetséges, ha a környezet vonzó a tudást és partnernséget, illetve tőkét kereső vállalkozások számára.

A nyitott szemmel járók láthatják, hogy a folyamat, ha lassan is, de halad előre, s a konferencia startup programja ezt lendíti előre. A Smartmobil startup szekciójában találkozhatunk a nemrégiben megalakult iCatapult (Digital Natives/Primus) vezetőjével, Hild Imrével. A szervezet célja, hogy a szokványos 12 hetes tréninggyakorlat helyett, után valódi segítséget nyújtson kapcsolatok, szakmai hálózatok révén a továbbfejlődéshez. Újra találkozhatnak a Smartmobil résztvevők Oszkó Péterrel, a Portfolion vezetőjével, aki biztosan megosztja tapasztalatait a tavalyi évben sikeres biotechnológiai startup exitjével kapcsolatban. Ferke János, a Docler Investment, Gerő Viktor a Conor Seed Capital Fund, Gaál Csaba a Core Venture, és Zsembery Levente a Biggeorges NV Equity képviselői szintén jelen lesznek.

Az egyébként a hétköznapokban is könnyen elérhető szakértők mellett Budapestre látogat legalább fél tucat befektetési nagyágyú is. A Startup Sauna, Hack FWD, Almaz Capital, Credo Ventures, Balderton Capital és a High-tech Gründerfond képviselői mind elfogadták a meghívást és ott lesznek április 4-én a RAM Colosseumban. Ha valaki rendelkezik olyan mobilos projekttel, ami legalább prototípus állapotban van vagy akár működő modellje van, ami nemzetközi bevezetés előtt áll, akkor nem érdemes kihagynia ezt a lehetőséget.

Külön figyelmet kapnak a mobilwebes szolgáltatások és a machine-to-machine technológiák. A program nem csak azért érdekes, mert az önjelölt startup evangelisták helyett valódi specialistákkal lehet találkozni, hanem azért is, mert ez esetben a startupok számára a jelentkezés ingyenes. Kockázat nélkül méretheti meg magát mindenki vagy tanulhat, fejlődhet a későbbi projektjeihez.

A jelentkezés határideje a startup programra március 22, amit a hivatalos oldalon keresztül lehet megtenni itt - a minőséget a Compleo csapata által felállított értékelési-előszűrési rendszer garantálja. További információk a Smartmobil konferencia Mobil Startup aloldalán.

Mesélnek a nagyok is

A konferencia programjai között ezen felül is számos exkluzív előadást találunk. Ritka alkalom, amikor a sokat emlegetett sikeres magyar startup cégek alapítói egy asztalhoz ülnek és beszélgetnek, az idei Smartmobilon pedig a Prezi, Ustream, LogMeIn mellett az NNG vezérigazgatója is megjelenik. Halácsy Péter, Fehér Gyula, Anka Márton és Balogh Péter a magyar sikertörténetekről beszél majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az előadások ívét áttekintve jól látszik, hogy a mobil ma már nem öncélú technológia és az élet hétköznapi területein is fontossá válik. Kapunk mély betekintést a kereskedelem, egészségügy, pénzügyi szolgáltatások és a médiapiac területeire mobilos szempontból. A mobilon folyó kereskedelemről Damien Perillat, a PayPal regionális igazgatója mond majd izgalmas részleteket.

00:50
 

Smartmobil 2013 (Vencel)

Még több videó

A fejlesztők és az alkalmazáskészítők számára is erős tartalom ígérkezik, kiemelt figyelmet kap idén a user experience területe. Többek közt a brit UsTwo UX tervezője, Sabine Storm beszél majd a tervezés gyakorlatáról, Kéménczy Kálmán a Prezitől arról, hogyan kell kezelni a felhasználói visszajelzéseket a fejlesztés során. Suhajda Gábor, a Carnationtől a skeumorf és a touch kezelőfelületek közti különbségeket veszi górcső alá. Ezt a szekciót nyitja egyébként a HWSW és az App! konferenciák tapasztalatait egy technológiai előrejelzésbe gyúró előadása, ahol arról beszélünk, hogyan válnak hétköznapivá a mobilos és az online felületek, hogyan tűnnek el a határok és falak a hardveres és szoftveres platformok között.

A teljes program, illetve a jelentkezéssel kapcsolatos információk a smartmobilhq.hu oldalon találhatóak, illetve a napi hírekkel a szervezők a hivatalos Facebook oldalon keresztül jelentkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról