Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 13. 15:24

WebKitre vált az Opera

Az Opera most ünnepli a 300 millió aktív felhasználós mérföldkövet, de közben csendben feladja saját renderelő motorját és WebKitre vált.

Az Opera hivatalosan is bejelentette, hogy jelentős átalakítások jönnek a böngészőjének struktúrájában és hosszú idő után kukába kerül a saját fejlesztésű Presto motor. A helyére a modern weben egyre inkább szabványosnak tekintett és elfogadott WebKit megjelenítő motor, illetve a Chromium keretrendszer lép. Úgy tűnik, az Apple és a Google olyan befolyást szerzett a mobil webre, hogy ma már minden a WebKitre optimalizáltan születik meg, ami komoly hátrányt jelent minden más konkurensnek. A Microsoft nyilván kitart a saját IE motorja mellett és egyelőre a Mozilla sem adta fel a Gecko álmokat.

A WebKit viszont az Apple Safari és a Google Chrome mellett még számtalan egyéb helyen képezi a webes megjelenítés alapját, többek közt minden Symbian S60 készüléken, a régi BlackBerryken, az összes korábbi, még nem Chrome-ot futtató Androidon, az orosz Yandex böngészőben is ez van, ahogy Playstation 3-on, Nintendo 3DS-en és még a Kindle e-könyv olvasók kísérleti böngészője is WebKit-re épül.

A kicsi

Az Opera a böngészőpiacon soha nem nőtt meg igazán, a norvég fejlesztő csapat egy kis szeletet képvisel csupán, annak ellenére, hogy a havi felhasználói szám soha nem látott növekedés mellett elérte a 300 milliót. A további fejlődéshez viszont egyedül a cég nagyon kevés, ezért születhetett meg a döntés, hogy az Opera is csatlakozik a nyílt forrású Chromium projekthez. Ezzel ugyan bekerül a Chrome árnyékába és alapvető szerkezeti kérdésekben nem lesz különbség a globális piacon már 37 százalékkal (statcounter) első helyen lévő Google böngésző és a mindig alternatív Opera között.

Megnyílik azonban az út az iOS és az Android platformra, ami még akkor is komoly fegyvertény, ha ezért egyben az asztali renderelő motort is ki kell dobni. Szintén megy a levesbe a saját készítésű JavaScript motor, a Carakan, ami helyett értelemszerűen a Google V8-at építi majd be a jövőbeni verziókba az Opera. Ahogy az asztali helyett egyre fontosabb szereplőjévé válik a mobil, úgy szorult a hurok az egyébként is csak 1,2 százalékos részesedéssel bíró böngésző nyaka körül. Ráadásul azok az okostelefon platformok is felszívódtak, ahol nem volt korrekt gyári böngésző, így a tudatos felhasználók számára a hálózati erőforrásokkal is óvatosan bánó Opera lett a megoldás. Ilyen volt a korábbi Windows Mobile, a Symbian és a régi BlackBerry is.

Mostanra azonban a webfejlesztőknek sem maradt sok mozgástere: az Android és iOS jelenleg az okostelefon piac 91 százalékét dominálja, s a maradék 9 százalékon osztozik a többi platform. Ennek egyenes következménye, hogy a webes fejlesztők WebKit paramétereket és előtagokat használnak a CSS táblákban, amit a többi böngésző vagy támogat vagy nem lesz képes megjeleníteni helyesen a weboldalakat. Az Opera fecsérelhetné a mérnöki erőforrásait arra, hogy képes maradjon kompatibilis maradni a WebKittel, de ehelyett pozitívan és konstruktívan gondolkodnak és inkább beszállnak ők is a közös fejlesztésbe és azokat a munkaórákat magának a WebKitnek a továbbfejlesztésére fordítják.

Orosz nyomvonalon

Az Opera közleménye szerint az átállás nem egy hirtelen fordulat lesz, hanem a cég jövőbeni megjelenéseivel fokozatosan áll át a teljes Opera család WebKit és Chromium megoldásokra. Az átállás minden verziót érint, nem marad egyetlen Presto-alapú böngészője sem az Operának. Az összeolvadás főpróbájának is lehetne nevezni az orosz Yandex böngésző tavalyi megjelenését, hiszen az orosz “Google” a Chromium keretrendszerbe illesztette bele az Opera Turbo nevű motorját a szerver oldali tömörítéshez. Valószínűleg a mobilon igen népszerű képességet az Opera nem dobja el és a böngésző jövőjének egyik fontos építőeleme lesz a szerényebb adatéhség.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztők is ezt hangsúlyozzák: “Chromiumot fogunk használni, de arra nagyon sok mindent rá lehet még építeni. A Yandex kiadott egy böngészőt, mutatva néhány érdekességet, hozzáadva a Chromiumhoz több funkciót, megváltoztatva a kezelőfelületet is. Együtt dolgoztunk ezen a Yandex-szel és az ott látottakhoz hasonlót tervezünk mi magunk is. A renderelő motor fontos része a böngészőnek, de nem minden”.

Az Opera új androidos böngészője egyébként már a február végi Mobile World Congress-en bemutatkozik, kiegészülve a szolgáltató-alapú célzás és a pay-per-use modellt bemutató Opera Web Pass technológiával. Az Ice kódnéven futó asztali WebKit verzióra azonban biztos, hogy tovább kell még várni, mint a hónap vége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról