Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 7. 09:48

Javuló pályán a Sony teljesítménye

Közzétette a karácsonyi negyedévre vonatkozó pénzügyi mutatóit a Sony. A vállalat árbevétele enyhén növekedni tudott, üzemi szinten már profitot termelt. A legfrissebb előrejelzés szerint már éves szinten is nyereséges lesz.

A megelőző évhez képest 6,9 százalékkal 1948 milliárd jenre emelkedett a Sony árbevétele, ami napi árfolyamon számolva 22,4 milliárd dollárt jelent. A növekedéshez nem csak a Sony Ericsson beolvasztása járult hozzá, hanem a jen árfolyamának változása is, amely végre nem a Sony ellen dolgozott. A bővülő árbevétel mellett a Sony üzemi szinten már ki tudott jönni a veszteségből, 91 milliárdos mínusz helyett 46 milliárd jenes pluszt mutatott a mérleg. Nettó szinten azonban továbbra is veszteséges volt a cég, sorozatban már nyolc negyedéve.

Csak a Sony Ericsson segített

A legjobb teljesítményt vitán felül az okostelefonokat és PC-ket forgalmazó részleg mutatta fel, amely a Sony Ericsson beolvasztásának köszönhetően majdnem megduplázta árbevételét, vesztesége pedig kevesebb mint a felére olvadt. A Sony gyorsjelentése szerint három hónap alatt 8,7 millió okostelefont adott el, ez 4 százalékkal kevesebb mint amennyi mobiltelefont a Sony Ericsson egy évvel korábban szállított és a harmadik negyedéves 8,8 millió darabhoz képest is visszalépést jelent. PC-ből 2,2 milliót értékesített a Sony, 15 százalékkal kevesebbet mint egy éve.

A PlayStationért felelős részleg már távolról sem brillírozott ennyire. A jelenlegi konzolgeneráció iránt egyre csappan az érdeklődés, nagyjából elmondható, hogy aki akart Xbox 360-at vagy PlayStation 3-at vásárolni, már megtette. A Sony összesen 6,8 millió asztali konzolon adott túl, míg egy évvel korábban még 7,5 millión, a kézikonzolok iránt azonban némileg nőtt a kereslet, az eladások 10 százalékkal 2,7 millió darabra emelkedtek - a PSP zuhanását ellensúlyozta a PS Vita. Ugyanakkor mind az asztali, mind a mobil PlayStazionökhöz mintegy 10 százalékkal kevesebb szoftvert vettek a vevők mint egy évvel korábban. A játékrészleg forgalma 15 százalékkal esett összességében, nyeresége pedig szinte eltűnt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ennél is rosszabb negyedéve volt a konzumelektronikai részlegnek, ami 22 százalékos bevételcsökkenéssel kellett szembenézzen - a korábbi év 90 milliárd jenes üzemi veszteségét viszont sikerült 8 milliárdra leszorítani annak köszönhetően, hogy az S-LCD vegyesvállalatban birtokolt részesedés értékvesztését korábban már leírta a cég. A Sony tájékoztatása szerint 6 millió helyett csak 4,2 millió LCD tévét sikerült eladni, de a Blu-ray lejátszók és felvevők iránt is csökkent a kereslet.

Év végére nyereség jöhet

Kazuo Hirai tavaly tavasszal vette át a Sony vezetését Howard Stringertől. Az általa felvázolt stratégia szerint a cég elsősorban a mobil eszközökre, a játékkonzolokra és a hálózatra csatlakoztatható termékekre fókuszál, valamint minden téren költségracionalizálási lépéseket hajt végre, hogy javítsa nyereségességét. Ennek jegyében a vállalat 10 ezer alkalmazott elbocsátásáról döntött, gyárakat zárt be, valamint többek között eladta és visszabérelte tokiói székházát.

A Sony legfrissebb prognózisa szerint a tavalyi 67 milliárd jenes üzemi veszteség helyett a márciusban véget érő pénzügyi évben már 130 milliárdos (1,4 milliárd dolláros) üzemi profit jöhet, ami felülmúlta a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők által várt 119 milliárdot. Nettó szinten 20 milliárd jenes profitot vár az év végén a vállalat,

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról