Szerző: Koi Tamás

2013. január 31. 08:09

Kész a küzdelemre az új BlackBerry

Tegnap történelmet írt Kanada első és egyetlen okostelefon-gyártója, a Research in Motion. A hosszú ideje padlón lévő vállalat felállt és megmutatta, hogy kész továbbra is ringbe szállni az okostelefonok piacán. A sikerhez látszólag minden adott, de a nevet váltó cégnek így is borzasztó nehéz dolga lesz.

Fennállásának talán legnehezebb időszakát éli a kanadai Research in Motion, az egykor az okostelefonokat egyetlen ikonikus készülékben megtestesítő BlackBerryk gyártója. A cég január 30-án útnak indította vadonatúj mobil platformját, a BlackBerry 10-et, mely egészen az alapoktól kezdve különbözik a legtöbb mobilos operációs rendszertől, még ha ez a felszínen nem is mindig látszik. A kanadai vállalat ezzel párhuzamosan a legnagyobb meglepetésre hátrahagyta régi nevét, és felvette cégnévnek telefonjainak márkanevét, a BlackBerryt.

Különböző gyökerek

Az új platform rajtjára a BlackBerrynek sikerült példátlan méretű közösségi aktivitást generálnia, a kanadai gyártó bejelentése élénken foglalkoztatta a nyugati sajtót, a megmaradt felhasználókat, valamint úgy általában mindenkit, akik az okostelefon-piac mozgásai, újdonságai iránt valamelyest érdeklődnek. Tény, hogy a BlackBerry 10 egyik legjelentősebb fejlesztésének bizonyulhat ebben a szegmensben, ha más nem azért, mert felépítésében minden más modern okostelefon-platformtól különbözik.

A mikrokernel-alapú QNX-re épülő operációs rendszer, mely 2010-ben került teljes egészében a BlackBerry kezébe, a gyártó szerint minden versenytársánál alkalmasabb lehet a többfeladatos (multitask) használatra, valamint sokkal stabilabb, biztonságosabb működést is ígér a - ez utóbbi szempontok a cég üzleti ügyfelei körében különösen kritikusnak számítanak. A mikrokernel-alapú architektúráknál a kernel minden egyéb folyamattól teljesen elszigetelten működik, ez értelemszerűen vonatkozik az eszközmeghajtókra és az alkalmazásokra is.

A BlackBerry 10 esetében nagyon leegyszerűsítve mindez azt jelenti, hogy egy meghajtóprogram vagy alkalmazás hibája, netán egy rosszindulatú kódrészlet nem okozhatja a rendszer összeomlását, a háttérben futó alkalmazások működése pedig nem áll le akkor, ha a felhasználó egy másik appot tölt be, pusztán meghatározott rendszer-erőforrásokhoz, valamint a kijelzőhöz és a kezelőszervekhez kap hozzáférést az újonnan elindított szoftver.

Folyékony használat

Az újszülött operációs rendszer nem csak kernelszinten, hanem a felszínen is kínál olyan újdonságokat, melyek teljesen egyedinek tekinthetők, miközben megőriz több megszokott kezelőfelület-elemet, például az ikonrácsot. Az interfész jelentős mértékben épít az egyedi ujjmozdulatokra, vagy gesztusokra, a BlackBerry 10-alapú telefonokról ezért teljesen hiányoznak olyan megszokott gombok (home, vissza, menügomb), melyek akár a korábbi BlackBerryken, akár más operációs rendszerre épülő telefonokon megtalálhatók.

Az új rendszeren az alkalmazások és különböző feladatok, funkciók közti váltás teljes folytonosságot biztosít, az egyes elemek úgy vannak összekapcsolva egymással, hogy a felhasználónak minél kevesebb interakcióval kelljen végrehajtani egy kívánt feladatot. A Flow-nak nevezett felületkezelő-rendszer előnye a BlackBerry szerint, hogy egy kézzel is gyorsan és hatékonyan használható, a használata pedig magától értetődő és könnyen elsajátítható.

A BlackBerry 10 másik lényeges újdonsága ott próbál újat alkotni, ahol a BlackBerry telefonok a legerősebbek voltak. A Hub tulajdonképpen nem más, mint a megújult üzenetkezelő, mely az egységesített fiók (unified inbox) elvén egy helyen tartalmaz minden bejövő üzenetet és értesítést, melyre ugyanezen a felületen válaszolni és/vagy reagálni is lehet. A Hub a BlackBerry 10 operációs rendszer egyik folyamatosan futó alapalkalmazása, az üzenetekbe egy ujjmozdulat-gesztussal nyerhet betekintést a felhasználó, ha pedig valamelyik üzenetet el akarja olvasni, egy újabb ujjmozdulattal minden alkalmazás és menüpont alól előtérbe hozhatja az üzenetközpontot.

01:52
 

BlackBerry 10: BlackBerry Keyboard Close-up

Még több videó

Az általánosságban sokat kommunikáló felhasználókat célzó rendszer a beviteli felületén is tud újat mutatni. A legfőbb újdonság itt a más platformokon is elérhető SwiftKey-re alapozó virtuális gombsor, mely a teljes érintőkijelzős készülékek mezőnyében több, gyors gépelést segítő funkcióval rendelkezik. Ezek közül a már korábbról jól ismert öntanuló korrekciós szótárakon túl elsősorban a szintén gesztusokkal vezérelhető prediktív szövegbevitelt érdemes kiemelni, mellyel tulajdonképpen anélkül lehet szöveget gépelni, hogy valójában gépelne a felhasználó.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az üzleti felhasználók, illetve az üzleti okostelefon-flottákat menedzselő szakemberek helyzetét egyaránt megkönnyítheti az új platformmal bemutatkozó megújult BlackBerry Balance. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a cégek a dolgozók tulajdonában lévő készülékeken létrehozzanak egy olyan, menedzselt, biztonságos területet, mely teljesen szeparáltan működik a privát területtől. A dolgozók így vállalati és céges e-mailjeiket, adataikat és alkalmazásaikat egymástól teljesen elkülönítve kezelhetik, ami egyrészt extra védelmet kínál a vállalat levelezőrendszerének, másrészt pedig kizárja, hogy a dolgozó egy szigorúan bizalmas vállalati levelet a privát fiókján keresztül továbbítson külső forrásnak.

A megújult operációs rendszerrel néhány régi komponens is lecserélődött modernebb változatra, illetve megjelentek új, egyedi alkalmazások. A BBM azonnali üzenetküldő program például videochat-szolgáltatással bővült a BlackBerry 10 alatt, valamint megjelent a képernyőmegosztás funkció. Új lett a BlackBerry App World alkalmazás-piactér, melyet mostantól BlackBerry Worldnek hívnak, és amelyben immár zenék és videók (mozifilmek, sorozatok) is elérhetők. A BlackBerry World egyébként a rajt napján 70 ezer BlackBerry 10-kompatibilis alkalmazást tartalmaz, köztük számos olyan kulcsfontosságú alkalmazással, melyek más platformokon a legnépszerűbbnek számítanak.

Z ügynök, Q ügynök

A tegnapi, összesen nyolc világvárosra kiterjedő rendezvényen Thorsten Heins, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója két BlackBerry 10-alapú okostelefont mutatott be a nagyközönségnek. A Z10 nevű teljes érintőkijelzős modell láthatóan a gyártó első számú ajánlata a prémium kategóriában, míg a Q10 nevet viselő QWERTY-s okostelefon a hagyományos gombsorhoz ragaszkodó felhasználók, így elsősorban a cég korábbi ügyfeleinek az igényeit igyekszik kielégíteni.

A teljes érintőkijelzős modell 4,2 hüvelykes, 1280x768 pixeles felbontású érintőkijelzőt kapott, a rendszer lelke egy kétmagos, 1,5 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 rendszerchip. A BlackBerry Z10 2 gigabájt rendszermemóriával és 16 gigabájt háttértárral rendelkezik - utóbbi microSDXC kártyákkal azok kapacitásától függően akár 64-128 gigabájtnyi tárhellyel tovább bővíthető. A 8 megapixeles kamerával, NFC-vel és microHDMI kimenettel felvértezett telefon egyes típusai LTE-alapú hálózatokra is képesek csatlakozni.

A Q10 típusnévvel ellátott QWERTY-s modell az iparágban szinte egyedüliként 1:1 képarányú, 3,2 hüvelykes, 720x720 pixeles AMOLED kijelzőt kap, a processzort itt azonban nem a Qualcomm, hanem a Texas Instruments gyártja. Az ARM Cortex-A9 alapú kétmagos egység éppúgy 1,5 GHz-en ketyeg, mint a Z10 esetében. A nyomógombos modellről sem hiányzik az NFC és a microHDMI-kimenet.

Eltűnhet a szolgáltatás-felár

Az újdonságok közül először a Z10 kerület a boltokba, a cég vezetője szerint a legtöbb piacon legkésőbb márciusban elérhető lesz, elsőként Nagy-Britanniában lehet majd hozzájutni. A telefonnak ennek ellenére csak az amerikai ára ismert, ott a szokásos 200 dolláros fogyasztói áron vihető el a Z10 két év hűségvállalással. A Q10-et áprilisban hozza forgalomba a BlackBerry.

Thorsten Heins a bemutatón nem ejtett szót az előző negyedéves üzleti jelentés egyik legkényesebb témájáról, a kapcsolt szolgáltatások árképzéséről. Az újdonságok továbbra is jelentős mértékben támaszkodnak a  BlackBerry-infrastruktúrára, de immár jóval kevesebb korláttal, mint a BlackBerry OS-sel ellátott korábbi készülékek. Emellett várható - ahogy arra Heins korábban utalt -, hogy az infrastruktúrához való hozzáférésnek több lépcsőfoka is lesz, az alapszolgáltatások pedig minden bizonnyal ingyenessé válnak.

Az új BlackBerry sikeréhez tehát látszólag minden adott, a RIM-nek azonban vélhetően így is hatalmas erőfeszítéseket kell tennie majd annak érdekében, hogy a meglévő felhasználói közül minél többet rábírjon a fejlesztésre, régi felhasználóit pedig visszaszerezze. A megújuló cég számára a piaci számok tükrében belátható időn belül egyáltalán nem realitás az iPhone-nal vagy az Androiddal való versengés, az új platform sokkal inkább a Windows Phone ellenfele lehet rövid- és középtávon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról